Inventii de milioane

Inventii de milioane

Matematiciana si telefonul care isi recunoaste posesorul

La 31 de ani, Ileana Buhan a reusit sa isi construiasca, cu multa munca si gratie unui talent extraordinar la matematica, o cariera internationala extrem de promitatoare.

Cu trei luni in urma, a devenit doctor in matematici aplicate al Universitatii "Twente" din Olanda si tot de atunci lucreaza ca cercetator in domeniul Securitatii Sistemelor Informationale la Philips Research. In plus, Ileana este autoarea unei inventii cu aplicatii spectaculoase, care a starnit un mare interes in lumea comunicatiilor (si nu numai), la care lucreaza inca de cand era asistent universitar la Catedra de Informatica a Universitatii de Nord din Baia Mare.

Ea a pus la punct o metoda prin care un telefon mobil isi identifica posesorul dupa caracteristicile fizice, chiar daca acesta isi schimba trasaturile sau coafura… Metoda biometrica inventata de Ileana este considerata in acest moment cea mai sigura cale de a stoca datele cofidentiale din telefoanele mobile si de a le transfera in perfecta siguranta, fara a folosi dispozitivele Bluetooth.

Sistemul folosit e unul biometric, bazat pe doua imagini fotografice combinate, care genereaza o parola de acces, metoda care ofera mai multa siguranta decat codurile PIN de patru cifre folosite in prezent. Pentru aceasta inventie, Ileana Buhan a primit, odata cu contractul oferit de Philips Research, si premiul EBF European Biometric Industry 2008.

"Cercetarea noastra a pornit acum patru ani, de la un proiect destinat politiei olandeze, de perfectionare a unei arme inteligente, care poate sa isi recunoasca "stapanul" dupa presiunea pe care mana acestuia o exercita pe patul armei. "Arma inteligenta" era gandita, de fapt, ca o solutie care sa impiedice folosirea acesteia impotriva proprietarului, sa previna accidentele in care sunt implicati copii, iar, daca este pierduta sau furata, sa nu poata intra pe piata neagra.

Apoi am realizat ca solutia de "re­cu­noas­tere" folosita era aplicabila si la transferul de date wireless pe telefoane mobile", explica Ileana. Pentru a putea recunoaste o persoana dupa caracteristicile fizice, trebuie ca telefonul respectiv sa faca o inregistrare biometrica a persoanei, pornind de la amprente, fotografie sau scanare a irisului, si sa o stocheze in siguranta.

Tehnologia se poate folosi si in cazul transferului de date intre doua telefoane prin Bluetooth, fiind de ajuns ca cei doi utilizatori sa se fotografieze cu propriul telefon si apoi sa ii faca o poza celuilalt.

Terminalele compara cele doua poze si genereaza o parola fotografica, apoi permit o comunicare sigura intre telefoane. PDA-urile retin parola si creeaza un sablon care contine principalele trasaturi biometrice codate.

"Recu­noasterea unei persoane de catre un tip de aparatura nu se rezuma doar la a face o simpla poza si de a o memora, ci construieste o cheie de identificare complexa, dupa caracteristicile fizice vizibile in imagine, dar si dupa cele comportamentale, cum ar fi presiunea exercitata de mana pe aparat, modul de prindere sau gradul si felul in care acesta e apasat pe obraz si ureche.

Apoi cheile de comunicatie sunt construite automat de algoritmii aflati in aparatul respectiv, iar posesorul poate fi identificat si ulterior, chiar daca unele trasaturi ale fetei sale se modifica intre timp", adauga Ileana Buhan.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera