Învață-l să pună întrebări

mama si fiica
de Florentina Mușat

Copiii sunt curioși din fire, iar acest lucru trebuie încurajat și stimulat încă din primii ani de viață. Ei caută explicații pentru lumea înconjurătoare și încearcă prin prisma micului lor univers să dea un sens acestei lumi extraordinare.

Și deși sunt conștientă de toate acestea, mi s-a întâmplat de multe ori să-i descurajez din start cheful de a mă bombarda cu zeci de întrebări, care vin una după alta, în cascadă, punându-mi răbdarea, sistemul nervos și capacitatea de concentrare, la mare încercare. Greșesc, știu, dar lucrez la asta. Mai ales că perioada întrebărilor fluviu din copilăria lor este limitată.

O minte puternică = o minte curioasă

Creșterea atenuează din copiii noștri spiritul cercetător. Așa că dacă știi că ai un copil curios, nu-l descuraja și nu-i da de înțeles că a pune întrebări este un semn de imaturitate și slăbiciune. Fii-miu m-a luat într-o zi într-o rafală de întrebări de mă simțeam ca la examen. Când m-a întrebat ‘dar pe Dumnezeu cine l-a făcut? m-au apucat toate nădușelile.

Capacitatea și înclinația copiilor de a sonda, de a explora, de a pune întrebări provocatoare reprezintă un fir important și valoros în dezvoltarea lor. Iar acest lucru trebuie stimulat în permanență, nu-l lăsați să se relaxeze și să contemple lumea înconjurătoare într-o manieră extrem de pasivă. Dacă îl înveți de mic să fie activ, deschis, curios îl ajuți să se transforme mai târziu într-un adult care va ști să-și rezolve imediat și sigur toate problemele, să găsească soluții și răspunsuri la toate întrebările care apar pe parcursul vieții.

Nu uita că prichindeilor noștri le place să fie stimulați și provocați cu întrebări încuietoare și amuzante de genul: ‘dacă animalele ar vorbi ce crezi că ar spune?’ sau ‘de ce crezi că oamenii au doar două picioare?’ Răspunsul lor va zgândări imaginația și dacă vedeți că-și deschide ferestrele creative, insistați cu întebări suplimentare.

Stimuli pentru creier

A doua etapă după șirul întrebărilor pentru descoperirea lumii este… găsirea lucrurilor cu adevărat importante. Aici este mai greu. De aceea ar fi bine ca până să-i explici lui ce este important în viață și ce nu, pune-l pe el să zică ce anume i se pare lui important. ‘Care sunt lucrurile cele mai valoroase în viață?’

Construiește un șablon pe care scrii patru enunțuri: De ce crezi că…, Ce s-ar întâmpla dacă…, Oare este posibil să…., Ce crezi despre…., Continuările întrebărilor îți vor veni spontan, dar urmărește-ți copilul cu atenție când se străduiește să-ți răspundă. Nu-l întrerupe și nu-l corecta decât după ce și-a încheiat pledoaria. Oferă-i stimulente ajutătoare și zâmbește-i cu încredere. După ce răspunde oferă-i varianta ta de răspuns.

Nu cooperează așa cum ți-ai dorit? Află care e personajul lui preferat din desene animate, filme, jocuri sau cărți și ajută-l să-și imagineze că eroul sau eroina va veni sâmbătă la ora 10 să bea ceaiul împreună cu toată familia. Ce întrebări i-ai pune?

Recunosc, nu-mi iese întotdeauna tehnica răbdării, mă mai plâng în fața copiilor că sunt obosită, stesată și acuz diverse dureri în speranța că mă vor cruța. Nu-mi iese întotdeauna. Dar mă străduiesc să nu le reprim curiozitatea chiar dacă multe din întrebările lor sunt fascinante prin simplitatatea cu care percep lumea, spațiul și timpul, reacțiile celor din jur, raportarea la obiecte și la stimuli. Pe de altă parte, recunosc, nu sunt pregătită să fac față întrebărilor despre acceleratorul de particule, ce se întâmplă după ce murim, cine e mama lui Dumnezeu și de ce trebuie neapărat să murim….

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie