Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele ne reprezintă în spațiu

Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele este cât se poate de activ în domeniul cercetării spațiale. 136 de oameni, dintre care 100 cercetători științifici, 14 laboranți și 22 membri ai personalului auxiliar fac lucruri despre care publicul nu știe mare lucru.

Institutul de Științe Spațiale

Să nu credeți că românii nu mai au treabă cu spațiul de la Dumitru Prunariu încoace! Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele este cât se poate de activ în domeniul cercetării spațiale. 136 de oameni, dintre care 100 cercetători științifici, 14 laboranți și 22 membri ai personalului auxiliar fac lucruri despre care publicul nu știe mare lucru.

Am ajuns la un punct nevralgic. „Filială cu personalitate juridică' este un statut depășit de realitate. Institutul de Științe Spațiale are tot ce-i trebuie ca să fie de sine stătător și să se transforme în Institutul Național de Științe Spațiale.

Dr. Sorin Zgură, directorul general al Institutului. Custodele unui tezaur de povești spațiale.

Date din istoricul institutului:

  • 1956-1977: Laboratorul de Raze Cosmice, Institutul de Fizică Atomică, București, România.
  • 1977-1990: Centrul de Astronomie și Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, București, România.
  • 1990-1996: Institutul de Gravitație și Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, București, România. Se adoptă o nouă strategie → implicarea în proiecte internaționale majore.
  • 1996-prezent: Institutul de Științe Spațiale, filială cu personalitate juridică a Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, România.

Am ajuns la un punct nevralgic. „Filială' este un statut depășit de realitate. Institutul de Științe Spațiale are tot ce-i trebuie ca să fie de sine stătător și să se transforme în Institutul Național de Științe Spațiale.

Dr. Sorin Zgură, directorul general al Institutului. Custodele unui tezaur de povești spațiale.

Prof. Dr. VladVăleanu. Face haz de faptul că nu știe exact cum se numește departamentul pe care îl conduce, deși el însuși i-a dat numele. Se numește Center of Competence for Human Spaceflight Support. Se ocupă cu studiul efectelor pe care le au asupra organismului și psihicului uman condițiile de microgravitație, recluziune și izolare. Cu aplicare în pregătire, staționare în spațiu și recuperare la revenirea din spațiu.

Institutul de Științe Spațiale își pune problema să atragă finanțare prin activități și servicii care au mai mult sau mai puțin de-a face cu altitudinea științifică la care se află. E bine că ne mândrim cu sportivii noștri de talie mondială. E bine că ne mai amintim o dată pe ani de elevii olimpici. Dar nu prea se știe că Institutul are în derulare o amplă cercetare privind efectele condițiilor de micro-gravitație, recluziune și izolare asupra corpului și psihicului uman. Această cercetare își poate găsi aplicația inclusiv în sportul de performanță. Iar laboratoarele sale ar putea fi o destinație pentru tinerele genii care, la terminarea liceului pleacă la universități din țările dezvoltate.

 

Institutul de Științe Spațiale

La un moment dat, Centrul a produs această trusă de telemedicină. SMURD urma să comande o producție oarecum de serie, dar a renunțat. Peste un timp, a importat unele de undeva, cu parametri tehnici identici.

 

Institutul de Științe Spațiale

Acesta este GOLIAT, un satelit care s-a născut în 2012 la Institutul de Științe Spațiale și se află de atunci în spațiu. Este un cub cu latura de 10 cm și greutatea de 1 kg. Este dotat cu o cameră de înaltă rezoluție, un detector de radiații nucleare, un detector de fluxuri de micro-meteoriți, sistem de comunicare, computer de bord care este upgradat în permanență și un sistem care controlează altitudinea.

 

Institutul de Științe Spațiale

Serverele care găzduiesc site-uri ale unor agenții, inclusiv ESA (Agenția Spațială Europeană). Administrare, update… Dacă ecranul e galben, e bine: totul funcționează în parametrii normali.

Institutul de Științe Spațiale

Trei reprezentanți ai Agenției Japoneze pentru Explorarea Aerospațială (JAXA) au vizitat la începutul lunii martie Institutul de Științe Spațiale. Instituţia din Măgurele colaborează cu toate agențiile spațiale importante pe plan mondial.

Cei trei reprezentanți ai Agenției Japoneze pentru Explorarea Aerospațială (JAXA) implicați într-un proiect de educație prin care copiilor și adolescenților li se stimulează creativitate, spiritul de aventură și creativitatea cu ajutorul atracției pe care aceștia au pentru cosmonauți, extratereștrii și aeronave.

Nozomu Sakuraba, Makito Yurita și Koji Yanagava, cercetători ai JAXA, le-au spus omologilor lor români cum au reușit, cu o finanțare de stat generoasă, să pună la punct un program care ține de la grădiniță până la sfârșitul liceului. Avioane de hârtie, puzzle-uri, jucării electronice, rachete cu apă și multe altele îi ajută pe copiii mici să înțeleagă nu doar cum funcționează sistemul solar și ce e cosmosul, dar îi ajută să înțeleagă mai bine și chimia, matematica, fizica dar și, surprinzător, materii precum literatura sau istoria.

Află mai multe despre Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele!

Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie