Incestul ascuns sau incestul emoțional. Cum îl recunoaștem?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/01/97681773_m.jpg)
Incestul ascuns, numit și incest emoțional, descrie o dinamică familială nesănătoasă în care un părinte se bazează pe copilul său pentru sfaturi și sprijin emoțional și practic.
În ciuda denumirii, nu implică abuz sexual fizic: „incestul ascuns” se referă la o apropiere emoțională nepotrivită. Poate avea loc, de asemenea, în mod inconștient, spre deosebire de incestul fizic.
De multe ori, părinții care favorizează această dinamică nu realizează modul în care acțiunile lor afectează copilul și, de asemenea, nu au intenția de a-i face rău, explică un terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și familiei, potrivit Health Line.
Cu toate acestea, un astfel de comportament poate provoca totuși o suferință semnificativă, mai ales poate perturba dezvoltarea sănătoasă. Unii experți susțin că incestul fizic și cel emoțional pot avea efecte similare pe termen lung asupra dezvoltării copilului.
Incestul ascuns. Cum îl recunoaștem?
Într-o dinamică de incest emoțional, părintele nu-și tratează copilul ca pe un copil, ci mai degrabă ca pe un partener romantic. În loc să îi ofere îndrumarea parentală adecvată și să îl ajute să-i fie satisfăcute nevoile emoționale, s-ar putea să se bazeze pe acesta pentru:
- confort și companie atunci când se simt singuri sau triști
- ajutor în rezolvarea problemelor financiare
- sfaturi privind gestionarea conflictelor la locul de muncă sau în relațiile personale
- loialitate față de ei, mai degrabă decât față de celălalt părinte
La început, această dinamică s-ar putea să îi lase copilului un sentiment sporit de maturitate și de apropiere comună. Dacă acesta recunoaște, la un anumit nivel, că părintele său îi spune lucruri pe care adulții nu le împărtășesc în general cu copiii, s-ar putea simți privilegiat, chiar special.
Dar, asumându-și rolul de „partener”, în care își sprijină părintele, pierde efectiv rolul de „copil”. Ca urmare, nevoile sale sociale și emoționale esențiale pot rămâne nesatisfăcute. Acest lucru poate avea consecințe majore pentru bunăstarea mentală și emoțională pe tot parcursul vieții.
Recunoașterea incestului emoțional
În timp ce numeroase organizații de experți și profesioniști în domeniul sănătății mintale recunosc incestul emoțional ca fiind un motiv de îngrijorare, cercetările pe această temă rămân limitate. În prezent, nu există un set acceptat de criterii utilizate pentru a identifica incestul emoțional.
Recunoscând această lipsă de cercetare, cercetătorii turci au creat Scala de incest emoțional în copilărie (CEIS) pentru a ajuta la evaluarea experiențelor de incest emoțional din copilărie la adulți. Potrivit sursei citată anterior, această scală, publicată într-un studiu din 2021, constă în 12 afirmații împărțite în două secțiuni.
Prima secțiune, „Soțul surogat', include 6 afirmații de acest gen:
- Când au apărut probleme sau provocări, a trebuit să acționezi cu mai multă maturitate decât părinții tăi.
- Te-ai trezit dându-le sfaturi părintelui (părinților) tău (lor) atunci când au avut dificultăți sentimentale.
- Când părinții tăi se certau, te-ai trezit luând partea (sau te așteptai să ia partea) și apărându-l pe unul dintre ei.
- Atunci când părinții se certau, a trebuit să interveniți și să-i ajutați să rezolve lucrurile.
- Părinții au apelat la tine, în locul partenerului lor sau al unui alt adult, pentru a descărca orice sentiment de suferință emoțională pe care îl resimțeau.
- După o ceartă sau un conflict cu celălalt părinte, părintele/părinții a/au apelat la tine pentru alinare și sprijin.
A doua secțiune, „Copilărie nesatisfăcătoare”, include 6 afirmații de acest gen:
- Pentru a contribui la menținerea armoniei familiei, în copilărie ți-ai asumat responsabilități care nu erau adecvate vârstei.
- Recunoști că nu te-ai putut bucura pe deplin de copilărie.
- Nevoile părinților tăi au avut prioritate față de nevoile tale.
- Ai invidiat relațiile pe care prietenii tăi le aveau cu părinții lor.
- Îți dai seama că a trebuit să te maturizezi, sau să „crești”, mai devreme decât colegii tăi pentru a-ți sprijini mai bine părintele (părinții).
- Ai fost nevoit să iei în considerare, sau chiar să gestionezi, responsabilitățile casnice pentru părintele (părinții) tăi (tăi).
Pentru a completa acest chestionar, cei implicați trebuie să răspundă la fiecare item de pe scală cu un număr între 1 (niciodată) și 5 (întotdeauna).
Cercetătorii au dezvoltat această scală cu contribuția experților și au testat-o prin efectuarea de studii cu două eșantioane diferite de participanți studenți universitari (319 studenți și, respectiv, 415 studenți).
Studiul are câteva limitări, inclusiv faptul că a implicat doar eșantioane de studenți universitari.
Cu toate acestea, oferă prima metodă de măsurare a incestului emoțional susținută de cercetări – astfel încât ar putea juca un rol important în identificarea acestei dinamici nesănătoase și te-ar putea ajuta să găsești tipul de sprijin potrivit.
Foto: 123RF