Împrumut bancar sau de la IFN – care este cea mai bună soluție pentru nevoile tale?

Un  credit nevoi personale te poate ajuta să obții fondurile necesare pentru planurile tale sau pentru rezolvarea unor probleme neplăcute. Dacă apari pe listele negre ale Biroului de Credit sau încasezi venituri prea mici, trebuie să știi că situațiile în care ai fi primit o „bilă neagră' din partea băncilor nu te împiedică să obții un împrumut rapid de la IFN. 

Vei putea lua o decizie înțeleaptă în ceea ce privește alegerea unui împrumut,  fie el bancar sau nebancar, după ce iei la puricat mai multe oferte de finanțare și te informezi cu privire la costuri și la condiții de acordare.  

Dacă optezi pentru un credit nevoi personale, poți solicita de la bancă o sumă de până la  125 – 130.000 de lei, fără ipotecă. Pentru un astfel de împrumut, perioada de rambursare este de cel mult 60 de luni. Bancă îți oferă posibilitatea de a opta pentru dobândă fixă sau variabilă. În plus, unele instituții bancare te pot credita și în euro.

De la instituțiile financiare nebancare (IFN), poți accesa credite rapide care îți pot asigura, de obicei, o finanțare de până la cel mult 4.000 de lei, urmând ca tu să plătești rate timp de câteva săptămâni sau până la maximum 3 luni.  Împrumuturile de la IFN-uri se acordă în lei, dobânda fiind fixă. În cazul în care vrei să obții o sumă mai consistentă, află că anumite IFN-uri au în portofolii înprumuturi de până la 40.000 de lei, permițându-ți să achiți rate timp de până la 5 ani.

Care sunt criteriile în care trebuie să te încadrezi

Accesarea unui credit nevoi personale este posibilă dacă bifezi condițiile minime ale băncilor:

  • Veniturile pe care le încasezi sunt stabile, având un caracter permanent; 
  • Ai împlinit cel puțin 3 sau 6 luni (perioada depinde de cerințele fiecărei bănci) la actualul loc de muncă;
  • Ai o vechime totală în muncă de cel puțin 1 an;
  • Istoricul tău de plată nu este „umbrit' de raportări la Biroul de Credit.

Dacă îți atrage atenția un credit urgent azi, poți observa că IFN-urile au o procedură de acordare mai permisivă. Concret, poți accesa credite rapide dacă ai peste 18 ani și ești independent financiar, respectiv te poți baza pe anumite venituri, pe care le poți justifica la cerere. Dacă nu ai un cont bancar în care să-ți fie transferată suma împrumutată, poți apela la un IFN care îți aduce banii acasă, serviciul fiind contra cost. 

Spre deosebire de bănci, IFN-urile îți pot acorda credite și dacă:

  • Încasezi venituri lunare modeste, chiar și de 300 de lei;
  • Vechimea ta la locul de muncă actual este de doar o lună;
  • Contract de muncă este încheiat pe perioadă determinată;
  • Verificarea bazei de date a Biroului de Credit scoate la iveală faptul că ai avut restanțe la alte împrumuturi.

Cât de repede primești banii împrumutați

Durata aprobării unui dosar pentru credit de nevoi personale diferă în funcție de bancă. La unele instituții poți primi OK-ul în câteva minute, la altele în maximum 3 zile. Mai apoi, suma pentru care aplici îți ajunge în cont într-un interval cuprins între 10 minute și cel mult 3 ore. Există și bănci care oferă credite online.

Dacă te gândești la un credit nebancar, vei putea aplica online, direct pe site-ul IFN-ului, după care va trebui să aștepți până la 2 ore pentru a afla dacă ți-a fost aprobat sau nu. Tot cam atât durează, în medie, și până vei avea banii în cont.

Atenție la dobânzi și comisioane!

Pentru a-ți da seama care este cel mai avantajos împrumut pentru nevoile tale este esențial să arunci o privire asupra costurilor. Indicat ar fi să optezi pentru un produs financiar cu un nivel DAE (Dobânda Anuală Efectivă) mai mic, fiind vorba despre costul total al împrumutului tău. 

Verifică nivelul dobânzilor, indiferent dacă optezi pentru un credit rapid sau pentru credite nevoi personale. Poți ține cont și de faptul că unele IFN-uri te scapă de grija dobânzilor dacă accesezi primul împrumut nebancar. În schimb, trebuie să fii atent să nu depășești data scadentă, întrucât costul total al creditului devine usturător, putând trece și de  7.000%. În paralel, banca îți poate micșora dobânda dacă îți deschizi cont de salariu și dacă îți faci asigurare de viață.

 Pe lângă dobânzi, analizează și comisioanele bancare și nebancare, pentru a putea identifica împrumutul cu cele mai puține costuri suplimentate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial