Iarna in Retezat

Iarna in Retezat

Retezatul este superb in toate anotimpurile. Vara, lacurile albastre bordate de jnepenisuri si pajisti smaltuite de flori rasfata privirea. Toamna e invaluit de toate nuantele de galben si rosu. Iarna, masiv si semet, domina Tara Hategului de sub mantia de zapada.

Spre cabana Pietrele
Fiind un munte inalt, Retezatul este greu de abordat iarna fara a-l cunoaste bine si potentialele sale pericole. Pe timpul iernii, singurele adaposturi din zona inalta sunt cabana Pietrele si refugiul Gentiana.

Drumul spre ele porneste din comuna Ohaba de Sub Piatra, situata pe soseaua care leaga orasele Hateg si Petrosani. Din Ohaba pana la punctul numit Carnic sunt 26 km, daca trecem prin comunele Salasul de Jos, Salasul de Sus, Malaiesti si Nucsoara, iar masina o putem lasa langa cladirile exploatarii miniere.

Aici este si punctual terminus al curselor particulare care aduc turistii de la gara Ohaba. Luandu-ne rucsacii in spinare, pornim din Carnic pe poteca marcata care duce spre cabana Pietrele.

Intr-o prima faza, urcam aproximativ 2,5 km pe un drum forestier, pana ajungem in locul unde drumul, care urca sustinut, face o curba in forma de U. De aici porneste o poteca, care urca direct la refugiul Gentiana. Noi continuam sa mergem inca 200 m pe drum si, din dreptul locului de popas, incepem sa urcam direct prin padurea de brad.

La cabana Pietrele Sculpturi unice in gheata

Urcusul dureaza circa 20 de minute si poate fi anevoios daca este zapada mare sau e gheata pe poteca. La capatul de sus al potecii se afla o poarta de lemn, simbol al intrarii in Parcul National Retezat. Din dreptul portii mai sunt cinci minute de mers pina la cabana.

Pe varful Peleaga Un binemeritat loc de odihna dupa urcusul epuizant
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta