Heraklion, oraș cosmopolit plin de monumente antice

Binecuvântată cu soare pentru mai mult de 300 de zile pe an, o linie de coastă ce se întinde pe 1046 de km la Mediterană, păzită de creste montane ce depășesc 2400 metri altitudine, Creta este o insulă a contrastelor încântătoare ce adună un număr foarte mare de turiști din toate colțurile lumii.

Cea mai mare insulă grecească și locul unde s-a dezvoltat prima civilizație avansată a Europei – cea minoică, Creta a fost stăpânită pe rând de miceni, bizantini, venețieni și otomani, fiecare popor lăsându-și amprenta pe construcțiile și obiceiurile locului. Multiculturală și cu un farmec medieval aparte, Creta este ticsită de monumente în toate cele patru prefecturi ale sale. 

Pe urmele legendarului Rege Minos!

Dacă ești pasionat de istorie și vrei să adaugi pe lista cu locuri de văzut ruinele antice ale culturii minoice, primul loc în care să te oprești este capitala Heraklion. Fondat de sarazini, orașul este păzit de Fortăreața venețiană Koules, cu zidurile sale groase ce îmbrățișează întregul port, ce a protejat locul de atacurile piraților. 

Pe străzile din piatră galbenă ale centrului istoric vei găsi și alte edificii ce vorbesc despre perioadele înfloritoare ale Heraklionului. Tot aici se află Muzeul de Arheologie, unul dintre cele mai mari și importante din Grecia, cu o impresionantă colecție de artefacte ce acoperă peste 5000 de ani de istorie, cuprinzând lucrări unice pentru arta cretană. 

Creta este cunoscută în toată lumea grație palatelor minoice pe care le găzduiește. Cel mai mare și important dintre cele descoperite aici este Knossos, aflat la mică distanță de orașul Heraklion. Vechea Cetate a Regelui Minos a fost ridicată în anul 1900 î.Hr. și se presupune că ocupa o suprafață colosală de până la 22.000 mp. Acesta era locul unde exista Labirintul lui Dedal, în care a fost închis Minotaurul, creatura mitologică jumătate om, jumătate taur. Situl arheologic mai păstrează astăzi mozaicurile fine ce descriu lupta dintre Minotaur și eroul Tezeu care a scăpat din labirint datorită Ariadnei care i-a întins un fir de ață.  

Stațiuni cochete cu plaje de nisip

Heraklion nu este doar despre vizite culturale și monumente antice, prefectura ascunde o mulțime de stațiuni cosmopolite și plaje de top, cu nisip fin, unde să te răsfeți până târziu în toamnă. 

Plaja Amoudara este preferată îndeosebi de către practicanții de surfing, windsurfing și kitesurfing, datorită valurilor mari și a vânturilor puternice formate aici. Este o stațiune modernă cu numeroase taverne grecești, baruri cochete și magazine de suveniruri cu care să-ți umpli timpul în vacanță. 

Mai poți vedea pitoreasca Agia Pelagia, o așezare în formă de amfiteatru cu 9 plaje idilice ce se arcuiesc la poalele dealurilor acoperite de măslini și lămâi, preferată mai ales de către iubitorii de natură. 

Suburbie a orașului Hersonissos, Anissaras este stațiunea preferată de turiștii în căutare de relaxare, dar și de familiile cu copii datorită plajelor cu intrare lină în marea cristalină.

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

De Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Creta – Heraklion– tarife de la 364 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la hotel 3*, transport avion (cursa charter Aegean Airlines), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecari din 14.09 si 21.09, in limita locurilor disponibile!Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la [email protected].

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta