Hepatita severă de cauză necunoscută, un diagnostic cu multe semne de întrebare

Mai mulți copii au primit în ultima perioadă un diagnostic cu multe incertitudini: hepatita severă acută de cauză necunoscută. În Europa, Asia și Statele Unite au fost înregistrate până acum, în total, circa 169 de cazuri, unul dintre acestea fiind în România.

Un nou diagnostic stârnește îngrijorări în rândul părinților, după ce mai multe cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută au fost înregistrate în Europa și Statele Unite. Ce presupune acest diagnostic, mai exact? De regulă, hepatita virală este cauzată de virusurile hepatice cunoscute (A, B, C, Delta și E). În aceste cazuri, astfel de virusuri nu au fost detectate. În schimb, un adenovirus a fost descoperit în cel puțin 74 de cazuri.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), persoanele care intră în contact cu astfel de adenovirusuri prezintă simptome asemănătoare răcelilor, dar pot fi și cauza unor infecții acute respiratorii mai puternice. De asemenea, pot provoca gastroenterite, cu manifestări precum diaree, vomă, stări de greață și dureri de stomac. În acest caz, autoritățile vorbesc despre Adenovirusul de tip 41, care, de regulă, provoacă simptome precum diaree, vomă, febră sau probleme de natură respiratorie, precizează CDC.

Hepatita severă de cauză necunoscută, în România

Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, citați de Digi24, în România o fetiță de cinci ani a primit acest diagnostic, fiind internată în spital din data de 4 aprilie.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România', au declarat aceștia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această afecțiune a fost identificată la cel puțin 169 de copii cu vârste între o lună și 16 ani. Cei mai mulți copii sunt înregistrați în Regatul Unit – 114. Urmează Spania, Israel și Statele Unite, precum și, într-un număr mai mic, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța și Belgia.

Ce putem face?

Medicul pediatru Mihai Craiu recomandă pe pagina sa de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii:

„Să ne spălăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect. Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid. Panica și automedicația sigur nu ajută…'

Foto: Shutterstock

Citește și: Mic-dejunul corect

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri