Harry Tavitian: Ma cunosc cei care merita sa ma cunoasca

Foarte apreciat in lumea jazzului romanesc si mondial, Harry Tavitian implineste anul acesta 30 de ani de cariera muzicala. Pianist si creator de mare inventivitate, el isi transforma fiecare concert intr-un delir de sunete si ritmuri cu nuante infinite.

De origine armeana, Harry Tavitian s-a nascut in 1952 la Constanta, unde locuieste si astazi. Este puternic implicat in viata comunitatii sale, din cel putin doua puncte de vedere: etnic si muzical. Pe de o parte, este vicepresedintele Uniunii Armenilor din Romania (filiala Constanta), si pe de alta, este unul dintre marii nostri muzicieni de jazz.

Un nume mare, intr-o lume pe cat de mica, pe atat de bogata: cea a jazzului. Acest gen de muzica nu este accesibil oricui, ci se adreseaza unui public special. "Jazzul se practica, se consuma in niste comunitati de oameni – lucru valabil oriunde in lume, in egala masura in Romania", spune, fara vreo urma de regret, Harry Tavitian, care nici nu-si doreste sa fie cunoscut in afara comunitatii iubitorilor acestui gen.
De unde provine unicitatea acestei lumi? Jazzul presupune o libertate artistica totala, dimensiunea sa fundamentala fiind spontaneitatea. De aceea, participarea publicului este esentiala. "Jazzul se naste si moare in aceeasi secunda in fata publicului! Piesele sunt unicate, iar interpretarea lor rezoneaza cu reactiile publicului. Intr-un anume fel, impatimitii genului sunt, la randul lor, creatori. Sunt putini cei dispusi sa participe nu numai cu simturile, ci si cu sufletul la actul creator. Probabil ca din acest motiv nu multora le place jazzul."

In aceste conditii, se poate trai din jazz? "In general, este greu. Nefiind impartasit de un public larg, nu se vehiculeaza bani multi. Devine un lucru mai special, mai rar. Dar eu, in ultimii ani, reusesc sa ma intretin. Depinde si de pretentiile, de standardele pe care si le autoimpune un artist. Depinde ce inseamna pentru el confortul. In limita bunului-simt, eu o duc foarte bine." In muzica sa, Harry Tavitian "topeste" motive folclorice din zona Balcanilor, sonoritati medievale si muzica de camera contemporana. Toate aceste influente sunt prezente in combinatii diverse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete-Personalitati