Gusta din sarea Transilvaniei

Gusta din sarea Transilvaniei

Gusta din sarea Transilvaniei

O data cu venirea primelor zile calde, pregateste-te pentru o excursie in zona orasului Targu Mures unde te poti bucura de pitorescul arhitecturii medievale, dar si de beneficiile terapeutice ale lacurilor helioterme sau minei de sare.

Asezat pe malul stang al Muresului, la intretaierea unor dealuri pitoresti, municipiul Targu Mures a fost atestat documentar pe la anul 1300. Aici au invatat reprezentanti ai Scolii Ardelene, precum Gheorghe Sincai si Petru Maior. Timp de cateva secole, orasul a fost resedinta unuia dintre cele sase scaune (judete) secuiesti.
De-a lungul secolelor, la Targu Mures s-au intrunit membrii Dietei si au fost alesi sau inscaunati mai multi principi ai Transilvaniei.
Orasul adaposteste numeroase biserici, cateva datand din secolul al XVI-lea. Ele reprezinta diversitatea de confesiuni specifice tuturor oraselor si satelor din Transilvania: romano-catolica, reformata, evanghelica, unitariana, ortodoxa, greco-catolica si altele, precum si cultul mozaic.
Biserica ortodoxa din lemn, construita in 1793 si pictata in 1814, este unica prin vechime in orasele Transilvaniei.

Obiective turistice

 • Cetatea, situata in centrul orasului, a fost ridicata in 1603 si are sapte bastioane cu creneluri, fiind singura cetate din tara care a ramas intacta pana in zilele noastre. In incinta acesteia se afla cea mai veche constructie din oras: Biserica reformata, o constructie in stil gotic.
 • Muzeul Judetean Mures cuprinde vestigii arheologice, documente privind breslele locale, o colectie de etnografie si arta populara.

 • Palatul Culturii (foto) este un edificiu in stil secession. Sala Oglinzilor impresioneaza prin efecte de lumina, mobilier de epoca si prin cele 12 vitralii viu colorate, cu scene din cele mai frumoase legende si basme populare transilvanene. Vitraliile au fost premiate la Expozitia Internationala de la San Francisco, din 1914. Sala de concerte are o orga care dateaza de la inceputul secolului trecut. Aici este adapostit si Muzeul de Arta.
 • Palatul Apolodor, ridicat in 1820, este cel mai frumos edificiu baroc.

 • Biblioteca Teleki a fost fondata in 1802 de catre contele Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, un om nu numai bogat, dar si cult, care si-a cheltuit mare parte din avere pentru achizitionarea celor peste 40.000 de volume, infiintand Biblioteca Publica care, astazi, ii poarta numele. Fondul de carte include numeroase carti vechi, rare, opere stiintifice reprezentative si manuscrise.
 • Ceasul Floral. Poti admira aceasta opera a floricultorului Ioan Suciu in timpul unui scurt popas pe care il faci in Piata Trandafirilor.

Sangeorgiu de Mures

 • Este o statiune asezata la numai 6 km de Targu Mures. Beneficiaza de apa minerala clorurosodica si de baze de tratament. Pe drumul care leaga Targu Mures de localitatea Sovata se afla comuna Sangeorgiu de Padure.
 • Aici, principalele obiective de interes turistic sunt Castelul Rhedey si Biserica reformata (secolul al XIV-lea), construita in stil gotic.

Sovata

Statiunea balneoclimaterica permanenta Sovata este situata la 15 km de Targu Mures, la poalele Muntilor Gurghiu, fiind mentionata ca loc de tratament inca din anul 1597; astazi, Sovata este cunoscuta si pe plan international atat ca zona de tratament, cat si pentru serviciile pe care le ofera. Climatul subalpin de aici – in care iernile sunt blande, iar verile racoroase – are actiune calmanta asupra sistemului nervos.
Hotelurile din statiune sunt dotate cu instalatii de tratament moderne (pentru bai calde cu apa minerala sarata, pentru aplicatii calde cu namol, kinetoterapie, electro si hidroterapie). Factorii curativi, de mare eficienta, sunt legati de prezenta lacurilor helioterme (apa este stratificata termic) din statiune.
(foto: Biserica Ortodoxa din Sovata)

Lacul Ursu

Lacul Ursu (foto) s-a format prin prabusirea unei vechi mine de sare, are o suprafata de 4,8 ha si este cel mai mare lac sarat helioterm din Transilvania.
Alte lacuri cunoscute pentru efectele lor terapeutice sunt: Alunis, Rosu, Negru. in statiunea Sovata se afla si Biserica ortodoxa "Schimbarea la Fata", construita din caramida placata la exterior cu scanduri de brad.

Din Sovata poti cumpara diverse obiecte utile, care sa-ti aminteasca de trecerea ta prin zona: tesaturi din lana (covoare, paturi etc.), cusaturi din in (ii, fete de masa etc.), expuse de artizani in fata caselor. Pretul este negociabil. Obiectele din lemn le gasesti in piata de la intrarea in statiune (langa autogara), dar aici preturile nu pot fi negociate.

Praid

Foarte aproape de Sovata se afla comuna Praid, care este si statiune balneoclimaterica. Statiunea dispune de bazine cu ape termale si de un sanatoriu amplasat intr-o fosta mina de sare.
In salina se poate ajunge in urma unei "calatorii" de circa zece minute cu autobuzul, restul drumului (cateva minute) fiind parcurs pe jos.
Salina, amenajata pentru tratarea afectiunilor respiratorii, dispune de terenuri de sport, zone rezervate amatorilor de sah, precum si de o biserica.

Biletul de intrare in salina este cu reducere pentru elevi si studenti. Pretul variaza si in functie de timpul petrecut in salina. Persoanele care vin la tratament beneficiaza de reduceri.

Unde ne cazam

 • Hotel Praid *, tel. 0266/24.02.27Sovata
 • Hotel Alunis **, str. Trandafirilor, nr. 72, tel. 0265/57.05.51
 • Hotel Bradet **, str. Vulturului, nr. 68, tel. 0265/57.03.11
 • Hotel Sovata **, tel. 0265/57.81.51
 • Vila Doina, str. Trandafirilor, nr. 87, tel. 0265/57.74.02 Targu Mures
 • Hotel Grand **, P-ta Trandafirilor, nr. 17, tel. 0265/ 13.02.89
 • Hotel Continental ***, P-ta Teatrului, nr. 5-6, tel. 0265/ 16.09.99
 • Pensiunea Ana, str. Gh. Marinescu, nr. 52, tel. 0265/ 21.49.77
 • Pensiunea Cleopatra, str. Republicii, nr. 28, tel. 0265/ 21.90.10
 • Baile Sarate, com. Sangeorgiu de Mures
 • Hotel Apollo, str. Bailor, nr. 1112, tel. 0265/12.02.87

Text si foto: Adrian Caraboi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta