Gusta din sarea Transilvaniei

Gusta din sarea Transilvaniei

O data cu venirea primelor zile calde, pregateste-te pentru o excursie in zona orasului Targu Mures unde te poti bucura de pitorescul arhitecturii medievale, dar si de beneficiile terapeutice ale lacurilor helioterme sau minei de sare.

Asezat pe malul stang al Muresului, la intretaierea unor dealuri pitoresti, municipiul Targu Mures a fost atestat documentar pe la anul 1300. Aici au invatat reprezentanti ai Scolii Ardelene, precum Gheorghe Sincai si Petru Maior. Timp de cateva secole, orasul a fost resedinta unuia dintre cele sase scaune (judete) secuiesti.
De-a lungul secolelor, la Targu Mures s-au intrunit membrii Dietei si au fost alesi sau inscaunati mai multi principi ai Transilvaniei.
Orasul adaposteste numeroase biserici, cateva datand din secolul al XVI-lea. Ele reprezinta diversitatea de confesiuni specifice tuturor oraselor si satelor din Transilvania: romano-catolica, reformata, evanghelica, unitariana, ortodoxa, greco-catolica si altele, precum si cultul mozaic.
Biserica ortodoxa din lemn, construita in 1793 si pictata in 1814, este unica prin vechime in orasele Transilvaniei.

Obiective turistice

  • Cetatea, situata in centrul orasului, a fost ridicata in 1603 si are sapte bastioane cu creneluri, fiind singura cetate din tara care a ramas intacta pana in zilele noastre. In incinta acesteia se afla cea mai veche constructie din oras: Biserica reformata, o constructie in stil gotic.
  • Muzeul Judetean Mures cuprinde vestigii arheologice, documente privind breslele locale, o colectie de etnografie si arta populara.

  • Palatul Culturii (foto) este un edificiu in stil secession. Sala Oglinzilor impresioneaza prin efecte de lumina, mobilier de epoca si prin cele 12 vitralii viu colorate, cu scene din cele mai frumoase legende si basme populare transilvanene. Vitraliile au fost premiate la Expozitia Internationala de la San Francisco, din 1914. Sala de concerte are o orga care dateaza de la inceputul secolului trecut. Aici este adapostit si Muzeul de Arta.
  • Palatul Apolodor, ridicat in 1820, este cel mai frumos edificiu baroc.

  • Biblioteca Teleki a fost fondata in 1802 de catre contele Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, un om nu numai bogat, dar si cult, care si-a cheltuit mare parte din avere pentru achizitionarea celor peste 40.000 de volume, infiintand Biblioteca Publica care, astazi, ii poarta numele. Fondul de carte include numeroase carti vechi, rare, opere stiintifice reprezentative si manuscrise.
  • Ceasul Floral. Poti admira aceasta opera a floricultorului Ioan Suciu in timpul unui scurt popas pe care il faci in Piata Trandafirilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta