Gigi Căciuleanu – primii pași de dans alături de Miss România 1930

Gigi Caciuleanu

Gigi Căciuleanu, acest geniu al baletului românesc, șlefuit pe celebra scenă de la Balșoi Teatr din Moscova, a făcut primii pași de dans alături de Zoica Dona, Miss România în anul 1930.

Ca orice copil de 4 ani, deborda de energie și neastămpăr. Decizia de a potoli acest neastâmpăr prin dans a fost a părinților, care s-au interesat de cursuri private de dans în Bucureștiul anilor interbelici. Au găsit-o pe doamna Zoica Dona, o frumusețe răpitoare, fostă Miss România 1930, fiica unui reputat general de armată, Constantin Dona. Și astfel, băiețelul de 4 ani Gigi Căciuleanu a intrat într-un univers de unde nu va mai ieși niciodată. În camera unde a pășit timid de mână cu fosta Miss România, povestește maestrul, “în stânga și în dreapta, înșirate cu doua mâini agățate de bară, am văzut doar „babe' de 9-10 ani!” Între timp Gigi Căciuleanu a devenit un excepțional balerin și coregraf adulat pe scenele de renume ale lumii.

Miss Romania 1930

I se spunea Zburătorul

Anul acesta, Gigi Căciuleanu a împlinit 70 de ani, iar telespectatorii l-au urmărit în calitate de jurat al emisiunii “Uite cine dansează” de la PROTV. Spectacolele pe care le-a pus în scenă și care se joacă în prezent la Teatrul Național din București sunt un regal închinat artei dansului.

Dansatorii din compania Gigi Căciuleanu pot fi numiți cu ușurință dansactori datorită minunatelor mijloace de expresie artistică și formulelor unice de transfigurare a replicilor teatrale în mișcări de dans. În spectacolul D’ale noastre... gândit ca un colaj-potpuriu după piesele lui Caragiale, Căciuleanu a arătat chiar și celor mai pretențioși spectactori ai dansului contemporan, că teatrul nu are nevoie de replici pentru a fi înțeles. Cu o coloană sonoră de excepție, dansactorii lui Căciuleanu reușesc să-i facă pe spectatori să se rupă de text și să creeze un limbaj universal. Printre Mițe și Mitici o întrezărești cu bucurie pe Veta, Coana Joițica, Zoe, te lași înduioșat de mișcările cetățeanului turmentat pentru ca mai apoi să te trezești fascinat de talentul unui Cațavencu, care a reușit să surprindă într-un discurs coregrafic toată esența unui personaj emblematic în dramaturgia românească.

Și dacă într-un interviu Gigi Căciuleanu spunea că atunci când dansează face un apel către sufletul cel bun al lumii, prin spectacolele pe care le creează în calitate de regizor-producător, reușește să atingă corzi ascunse în sufletul cel bun al spectatorilor.

Florentina Mușat

foto: Facebook

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete