Ghid pentru utilizarea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt unele dintre ingredientele de bază ale produselor cosmetice. Acestea sunt extracte volatile din plante, foarte concentrate. Unele dintre ele sunt des utilizate și bine cunoscute, dar există sute de variante de uleiuri esențiale, fiecare având beneficii specifice pentru frumusețe și sănătate.

Îngrijirea părului 


Uleiurile esențiale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru îngrijirea părului. Era obișnuit ca în Egiptul Antic femeile și bărbații să-și ungă părul cu ulei de trandafiri, eucalipt, mentă și măsline, ca modalitate de a-l proteja și curăța. Practic, se poate spune că există cel puțin un tip de ulei esențial care poate rezolva o problemă legată de îngrijirea, sănătatea și frumusețea părului. Uleiurile hrănesc firul de păr, îl repară, îi dau strălucire și forță sau pot contribui la stimularea creșterii și regenerării acestuia, astfel că multe dintre produsele pentru par le conțin. 

Ideea de bază este aceea că preparatele cu uleiuri sunt obligatorii pentru îngrijirea părului, fiind una dintre cele mai bune metode pentru a avea un păr frumos, sănătos și strălucitor. Acestea pot fi concepute pentru a fi utilizate pe părul ud, înainte de spălare, dar și pe părul uscat ca metodă de tratament. 

Este important să alegi mereu o variantă care să fie în acord perfect cu necesitățile tipului tău de păr, iar la intervale regulate să utilizezi un preparat nou pentru a da un boost părului. 

Îngrijirea tenului

Deși există mai multe uleiuri care pot ajuta la vindecarea, tonifierea și strălucirea pielii, acestea trebuie folosite cu atenție pentru că pot provoca reacții alergice sau reacții neplăcute după utilizare și expunere la soare, prin fenomenul de fototoxicitate. Una dintre metodele care previn orice efecte negative este diluarea acestora și includerea lor în preparate cosmetice extrem de eficiente. 

Este important de menționat faptul că eficiența uleiurilor esențiale (atât cele utilizate pentru piele, cât și cele pentru îngrijirea părului) nu vine niciodată din concentrația lor, astfel că un produs care conține o cantitate mică de ulei esențial poate să fie chiar mai eficient, pentru scopul în care este utilizat, decât uleiul esențial pur. 

Una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți când utilizezi uleiuri esențiale sau produse care le conțin este să testezi reacția ta proprie. Testarea produselor cosmetice pentru îngrijirea pielii se face cel mai bine pe pielea interioară a cotului (mai bine decât la încheietura mâinii), pentru că zona este vascularizată, pielea este foarte permeabilă, iar densitatea glandelor sebacee este suficient de mare pentru a declanșa o reacție, în caz de intoleranță. După testarea unui produs se așteaptă minimum 12 ore pentru a vedea dacă apare un semn de incompatibilitate (nu doar 15 minute, cum facem de cele mai multe ori).  

Utilizări terapeutice

Una dintre cele mai comune utilizări ale uleiurilor esențiale este aromaterapia. Deși nu se poate afirma că vindecă, este o certitudine faptul că poate contribui la ameliorarea stresului, a anxietății, poate fi un aliat în tratarea naturală a insomniilor, depresiei, durerilor de cap și a senzațiilor de vomă. 

Uleiurile esențiale pot fi utilizate în difuzoare de arome sau pot fi combinate cu ceară de albine. Această din urmă metodă este utilizată de mai bine de 5000 de ani. În vestigiile din Egiptul și Grecia Antică au fost găsite recipiente pentru ceară care aveau urme de uleiuri esențiale. Tot cam pe atunci au fost realizate și primele bețe aromatice. Așchii de bambus erau ținute câteva zile în ulei de măsline aromatizat cu tămâie, apoi erau aprinse cu scopul de a purifica și parfuma aerul. 

Este bine să ții cont de aceste câteva sfaturi pentru utilizarea corectă a uleiurilor esențiale: 

  • folosește doar uleiuri esențiale diluate cu uleiuri vegetale neutre; 
  • concentrația optimă este între unu și cinci la sută, în funcție de scopul pentru care este utilizat;
  • nu păstra uleiurile esențiale mai mult de trei ani;
  • nu le utiliza dacă ai alergii, erupții cutanate sau pielea deteriorată (rănită sau arsă de soare, de exemplu);
  • uleiurile esențiale nu sunt recomandate copiilor mai mici de trei ani, cu excepția cazului în care medicul pediatru le indică;
  • unele uleiuri esențiale pot penetra placenta, deci nu trebuie utilizate de femeile însărcinate.

Utilizări mai puțin obișnuite

În funcție de tipul uleiului esențial, unele dintre acestea pot fi utilizate și cu alte scopuri decât cele cosmetice și terapeutice. Astfel, unele uleiuri sunt ideale pentru a dezinfecta suprafețe, în timp ce altele se pot adăuga în apa de baie, în crema de corp sau în mașina de spălat la etapa de clătire, pentru a parfuma rufele și hainele. Uleiurile esențiale de lămâie, de exemplu, pot albi rufele, fiind în același timp un excelent dezinfectant. 

Poți utiliza ulei esențial de mentă sau de rozmarin în difuzorul de arome, pentru a stimula concentrarea și atenția, dar și capacitatea de memorare. 

Folosite din cele mai vechi timpuri, uleiurile esențiale sunt azi printre ingredientele de bază în industria cosmetică, în parfumerie. Cercetările și analizele de laborator arată că acestea au proprietăți dintre cele mai utile atât pentru sănătate, cât și în terapii wellness.

 Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu buticulverde.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete