Mergi la plaja fara grija! Avantaje iti dezvaluie secretele bronzului sanatos.
Iata o statistica ingrijoratoare: Asistam la o crestere alarmanta a cazurilor de cancer de piele pe plan mondial. Cine se face vinovat de aceasta situatie? In primul rand, expunerea neprotejata la soare, fie din motive de ordin financiar, fie din dorinta de a ne bronza cat mai repede.
Alta consecinta nedorita a lipsei de protectie la soare este imbatranirea prematura a pielii. In acest ultim caz apare o intrebare fireasca: oare tu chiar iti doresti sa arati mai batrana decat prietenele tale?
3 sfaturi pentru un bronz frumos si sigur
NU AMESTECA SOARELE CU: TIGARILE – Studiile arata ca fumatorii sunt de trei ori mai expusi riscului de a face cancer de piele decat nefumatorii.
ANTICONCEPTIONALELE modifica nivelul hormonal, favorizand aparitia problemelor de pigmentare. Situatia este similara si pe perioada sarcinii. PARFUMUL La soare, unele parfumuri pot produce arsuri, iritatii sau chiar decolorari ale pielii. MEDICAMENTELE Unele antidepresive si antibiotice pot crea sensibilitati ale pielii la soare. In acest caz, este bine sa consulti doctorul. ALCOOLUL grabeste procesul de deshidratare a pielii, lasand cale libera pentru arsurile solare. In plus, se mai poate sa si adormi pe plaja, si sa faci insolatie. |
Cum sa intelegi informatiile de pe eticheta
Daca nu prea stii ce SPF (factor de protectie solara) iti trebuie, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand alegi lotiunea de plaja.
CE ESTE SPF-UL
DE CE INTREGUL SPECTRU DE RADIATII?
Este bine ca lotiunea sa protejeze pielea atat de radiatiile UVA, prezente pe parcursul intregului an, cat si de radiatiile UVB. Ambele sunt vinovate de aparitia cancerului de piele. Asigura-te ca pe eticheta este mentionat intregul spectru de radiatii, UVA si UVB.
CE INGREDIENTI SA CAUTI
Oxidul de zinc si cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele, chiar si pentru cea sensibila. Acestea formeaza o bariera pe piele, care reflecta razele UV. De asemenea, avobenzona (sau Parsol 1789) este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, te apara eficient atat de radiatiile UVA, cat si de cele UVB, fiind tolerat si de pielea sensibila.
ESTE REZISTENT LA APA?
In general, daca pe eticheta scrie ca produsul este rezistent la apa sau transpiratie, vei fi protejata cel putin 40 de minute de razele UV, in apa. Bine aplicata, o lotiune rezistenta la apa poate actiona chiar mai mult de 80 de minute.
ALTE AVANTAJE
Antioxidanti precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E ajuta pielea sa se apere de radicalii liberi aparuti din cauza radiatiilor UV. Daca ai tenul gras, cauta formule nongrase si noncomedogenice. Este bine sa alegi lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau cele sub forma de gel.
NU STII CE SA ALEGI?
Daca nu stii ce tip de lotiune sa folosesti si nici nu te-ai prea lamurit ce factor de protectie solara ar fi potrivit pentru pielea ta, nu renunta la protectie. Apeleaza la sfatul unei farmaciste sau al unui consultant din magazinele cosmetice specializate.
Cat de multa lotiune folosesti
Cu soarele nu-i de glumit – acum, mai mult ca oricand, este important sa aplici corect lotiunea de plaja si sa iei toate masurile de precautie, pentru a-ti proteja pielea.
Aplica lotiunea protectoare cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru a permite acesteia sa intre bine in piele. Ai grija sa folosesti putin mai multa lotiune decat ar trebui, ca sa fii sigura ca vei beneficia de factorul de protectie care este mentionat pe eticheta. Nu uita sa reaplici lotiunea dupa fiecare iesire din apa.
Ar fi mai bine sa cauti o lotiune cu un SPF mai mare.
De obicei, in timpul testelor de laborator, cantitatea de lotiune aplicata este mai mare decat in realitate, ceea ce inseamna ca, nefolosind aceeasi cantitate, nu vei obtine SPF-ul de pe eticheta. Chiar daca folosesti o lotiune cu SPF 60, tot nu vei putea sta toata ziua pe plaja. Lotiunea de plaja te protejeaza doar de razele UV, nu si de insolatie. Poarta o palarie cu boruri largi, ochelari de soare si acopera-te cu un tricou cu maneci lungi.
In mod normal, se foloseste cam o jumatate de pahar la fiecare aplicare. Ca sa te bronzezi, asigura pielii tale o “portie” de doua-trei flacoane de lotiune pe toata perioada concediului (pentru zece zile). Nu uita de punctele vulnerabile – varfurile urechilor, buzele, nasul, genunchii, gatul, talpile – zone care sunt neglijate de obicei.
Pastreaza-ti bronzul
Ia cu tine si produse care calmeaza pielea arsa de soare, cum ar fi laptele calmant rehidratant Solar Expertise de la L’Oreal, cu Activa-Cell si ceramide. Pentru ingrijirea dupa plaja poti folosi si Nivea Sun-Lotiune dupa plaja, cu ulei de avocado, aloe vera si vitamina E.U.
DACA TE-AI ARS TOTUSI…
Iata mai jos cateva trucuri care vor face situatia mai usor de suportat.