Freelancer – un job de mii de euro!

„Este o alternativă reală la un job clasic”

Andreea Macoveiciuc, are 26 de ani, pentru moment lucrează în Iaşi, a descoperit lucrul ca freelancer după terminarea facultăţii şi spune că este extrem de mulţumită de sistem.

Andreea, care a absolvit masterul de Bioingineria Protezării la Facultatea de Bioinginerie Medicală Iaşi, este din Suceava, la vară speră să ajungă în Africa, iar din octombrie, în Anglia.

„Luna aceasta împlinesc un an de când am ajuns pe Elance ca ghostwriter şi am peste 100 de proiecte încredinţate până acum, cele mai multe pe nişele sănătate, nutriţie şi fitness, însă am lucrat şi la traduceri, proiecte de copywriting, editare şi corectare de text, sau pregătire cărţi pentru tipar.

De ce aş recomanda freelancingul?

Pentru că poate fi o alternativă reală la un job full-time, câtă vreme eşti dispus să investeşti timp şi efort în proiectele pe care le primeşti, îţi oferă posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul şi de a-ţi organiza timpul de lucru în funcţie de celelalte activităţi de peste zi.

Eu, de pildă, nu aş înlocui activitatea de ghostwriting cu nici o altă muncă, pentru că ceea ce fac momentan este mai mult decât a-mi construi o carieră în domeniul ăsta: sunt recompensată pentru a investi şi pentru a dezvolta cea mai mare pasiune a mea: scrisul.

Cât priveşte rentabilitatea acestei munci de ghostwriter, eu lucrez full-time şi văd activitatea asta ca pe o alternativă reală la un job clasic, de opt ore. Câştigurile variază – pentru domeniul meu – între 500-900 de dolari pe lună, în funcţie de volumul de muncă şi de disponibilitatea mea.

În design sau programare se câştigă probabil diferit. Apoi, persoanele interesate doar de câştiguri probabil că pot realiza un venit lunar cu mult mai mare, însă eu nu selectez niciodată proiectele în funcţie de buget.

Am zile când lucrez efectiv doar 4-5 ore, altele în care lucrez 20 de ore, dar totul depinde de cum te organizezi tu. Probabil dacă aş încerca să-mi fac un program clasic, de 8 ore de lucru pe zi, aş ieşi oricum în avantaj faţă de mulţi din cei care au joburi clasice“, explică tânăra freelanceriţă.

Cele mai importante: profesionalismul şi seriozitatea

Nu ştie, spune ea, dacă există paşi greşiţi şi corecţi în freelancing. Crede că aici, fiecare îşi desenează drumul în funcţie de abilităţi, cunoştinţe, disponibilitate, standarde proprii şi scop pe termen lung.

„Unii vor considera că nu merită să lucrezi la proiecte cu un buget foarte mic, însă eu cred şi sfătuiesc pe cei aflaţi la început să accepte şi proiecte mai prost plătite, până reuşesc să-şi formeze clienţi fideli.

E mai uşor să negociezi apoi cu un client care deja ştie ce calitate oferi şi, din experienţa mea, sunt foarte mulţi clienţi care acceptă să plătească în plus sau acceptă un termen limită mai larg, stabilit de tine, dacă sunt mulţumiţi de serviciile tale. Alte recomandări pentru începători: să adopte o atitudine profesională, dar deschisă şi prietenoasă, să fie sinceri şi corecţi şi să nu sacrifice calitatea în favoarea cantităţii.

Şi foarte important, să-şi construiască un profil cât mai complet, inclusiv cu portofoliu de lucrări“, mai spune Andreea.

Este ca şi cum ai avea un birou virtual

Irina si Vali Ciacâru sunt frate şi soră şi sunt cuceriţi de posibilităţile muncii pe cont propriu, iar după ce au constatat că pot câştiga foarte bine lucrând online, au devenit traineri la Elance Europa.

Am descoperit freelancingul în anul trei de facultate şi după câteva luni am constatat că această nişă are potenţial. Mi-am făcut cont pe Elance, platforma care avea facilităţi mai bune, şi după trei luni a apărut primul proiect, apoi al doilea şi am tot avansat până am ajuns la peste 150 de proiecte.

La ora actuală am o serie întreagă de clienţi cu care am dezvoltat relaţii de lungă durată şi care apelează tot timpul la mine, dar care mă şi recomandă”, povesteşte Vali Ciacâru, care este acum Freelance Mobilizer la Elance Europa.

Creatorii platformei Elance.com, deschisă tuturor celor care vor să lucreze în mod independent, spun că majoritatea marilor companii din lume aflate în căutarea unor soluţii inovatoare pentru o dezvoltare rapidă şi eficientă, au apelat la freelancerii români.

În statisticile platformelor de muncă independentă, printre cei mai importanţi angajatori ai freelancerilor din ţara noastră se numără americanii, australienii, britanicii, canadienii şi cei din Emiratele Arabe. Avantajele lucrului pe cont propriu?

Poţi fi propriul tău şef, ai control asupra programului de lucru, scad cheltuielile cu transportul şi masa la serviciu, poţi lucra oriunde şi poţi alege ca activitatea să fie suplimentară (part time) sau să devină sursa principlă de venit (full time).

Cei mai mulţi freelanceri se ocupă de 2-3 proiecte în acelaşi timp, la care lucrează în medie între 10 şi 40 de ore pe săptămână, iar câştigurile sunt de circa 15 dolari pe oră, însă, în domenii ca finanţele, marketingul sau domeniul juridic se poate ajunge şi la 18-20 dolari pe oră.

,,Primul job, în trei săptămâni” 

Irina Ciacâru are 33 de ani, este absolventă de Geografie, lucrează full time ca Program Manager la o multinaţională, dar peste program are şi proiecte independente. „Ştiam de freelancing şi Elance de la Vali, fratele meu. Bineînţeles, ca soră mai mare am criticat iniţiativa lui de a nu fi angajat şi de a lucra la proiecte pe cont propriu.

Dar în scurt timp, mi-am dat seama că freelancingul şi platformele de acest gen chiar reprezintă o oportunitate pentru oricine.

A durat doar vreo două ore să înţeleg cum funcţionează şi să îmi creez un cont activ, apoi am început să vânez proiecte, să îmi promovez profilul cât mai bine şi primul job a venit cam în trei săptămâni: m-am ocupat de planificarea vacanţelor de lux ale unui client corporate, de la rezervarea biletelor de avion şi a hotelurilor în destinaţii exotice până la stabilirea atracţiilor turistice din vacanţele lor“, spune Irina, care a devenit acum trainer Elance, adăugând că, pe lângă sistemul foarte bine pus la punct, atu-ul platformei este metoda de plată garantată care oferă încredere de ambele părţi.

ÎN PATRU PAŞI

Primul pas: apelezi la o platformă de muncă online, aşa cum este Elance, una dintre cele mai cunoscute şi mai serioase la nivel mondial, unde au conturi mai mult de 16.000 de români.

✔ Îţi creezi un cont pe site, completezi un profil unde spui ce ştii şi ce poţi face şi îţi poţi căuta un loc de muncă printre ofertele disponibile.

✔ Apoi, fie aplici pentru o ofertă de muncă, fie primeşti o ofertă directă de lucru în funcţie de calificările şi potrivit competenţei tale, o ofertă care poate fi plătită la oră de lucru sau pe proiect.

✔ Îţi efectuezi sarcinile online, iar plata se face pe cardul tău, în termen de 24 de ore de la încheierea proiectului, platforma reţinând un procent pentru intermediere şi siguranţa tranzacţiilor.

Autor Adrian Cîlţan
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera