Fotografiile pe care nu le-ai văzut până acum din tinerețea Sofiei Vicoveanca

Fotografiile pe care nu le-ai văzut până acum din tinerețea Sofiei Vicoveanca

Sofia Vicoveanca este una dintre cele mai cunoscute interprete română de muzică populară. Ea este, de asemenea, şi poetă și actriță de film din zona Bucovinei. Numele ei real este Sofia Fusa, şi s-a născut pe data 23 septembrie 1941, în comuna Toporăuți din judeţul Cernăuţi. Ea este  unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe și Veronica Fusa.

Chiar dacă de-a lungul vieţii, ea s-a bucurat de un real succes, copilăria ei a fost destul de întunecată de greutăţi. Tatăl ei a fost luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Alături de mama sa, Sofia s-a refugiat în Vicovu de Jos, unde și-a petrecut copilăria.

„Părinții mei au fost înstăriți acolo, la Cernăuți, au avut prăvălie, case, vite, cai, dar aici nu mai aveam nimic', a mărturisit cântăreaţa mai târziu. Pentru că a iubit mult satul în care a crescut, i-a împrumutat numele. Așa a devenit pe scenă Sofia Vicoveanca. Acest nume a fost ales și datorită directorului ansamblului artistic unde a fost  angajată mai târziu. Acesta a considerat că numele Sofia Fusa nu avea rezonanță artistică și astfel a numit-o Vicoveanca.

Despre cariera cântăreței Sofia Vicoveanca

A fost constrânsă de greutățile materiale prin care treceau refugiații, așa că Sofia a învățat să coasă, să țeasă covoare, să împletească și să croiască. Cântăreața a absolvit Școala Populară de Artă din Suceava și a fost angajată, prin concurs, în anul 1959 ca solistă de muzică populară la Ansamblul de Cântece și Dansuri “Ciprian Porumbescu” din Suceava, conform wikipedia.org. Mai târziu, în anul 1965, apare primul disc al Sofiei Vicoveanca.  Ea devine solistă de muzică populară la Ansamblul Rapsozii Botoșanilor, din anul 1998.

„Munca aduce foarte multă bucurie, nimic nu-ți pică din cer, nimeni nu-ți dă. Dacă nu muncești, nu ai! (…) Nu m-am gândit niciodată să fiu solistă, dar la examenul pentru început de stagiune eu am cântat un cântec popular. Juriul a decis că-i musai să cânt de-atunci încolo muzică populară. Am continuat să cant și în cor o vreme, în pauzele din spectacol; schimbam repede-repede rochia lungă de coristă cu costumul popular și țusti în scenă. Cu timpul, mi-am învins emoțiile, mi-am făcut un repertoriu propriu (eu nu am cântat niciodată cântecele altor interpreți), a fost norocul meu că am și venit dintr-o zonă foarte bogată în folclor și am avut ce culege de la bătrânii și de la lăutarii din sat,' mai declara Sofia Vicoveanca pe vremuri.

Artista a fost căsătorită cu ziaristul sucevean Victor Micu, care a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani. El a lucrat timp de peste 40 de ani la ziarul Zori noi din Suceava, devenit după decembrie 1989 Crai Nou. Cei doi au împreună un fiu.

De-a lungul carierei sale, Sofia Vicoveanca a interpretat mai multe stiluri muzicale, cum ar fi: cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete sau balade, dar cele mai multe sunt cântece de voie bună, unele ușor dojenitoare sau pline de umor specifice lumii satului. Mai mult, ea a jucat și în câteva filme românești în care a demonstrat că are un real talent actoricesc. Totodată, Sofia Vicoveanca a publicat și trei volume de versuri: 'Dureri ascunse' (1996), 'Cu inima-n palme' (2004) și 'Taine în adânc păstrate' (2009).

În prezent, Sofia Vicoveanca are 75 de ani, dar este destul de activă pe pagina sa de Facebook, unde postează destul de des fotografii. Ea a postat și imagini de colecție din tinerețea ei. Pentru a vedea mai multe imagini deschide galeria foto de mai sus!

Foto: Facebook

Mihaela Tudor

Citește și:

Mesaj cutremurător al Sofiei Vicoveanca

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro