Femeile de succes din orasul tau – Iasi

In editia trecuta a revistei iti lansam invitatia de a ne scrie despre cele mai merituoase femei din orasul tau. Iata ca a venit momentul sa ti le prezentam pe acele doamne care, prin demersuri deosebite in diverse domenii, au atras atentia asupra orasului tau.

De ce femei de succes?
Am ales o sintagma pe cat de controversata, pe atat de cuprinzatoare, pentru ca vrem sa prezentam succesul ca o suma a realizarilor unei persoane – contrar ideii vehiculate la noi, conform careia succesul ar echivala cu o notorietate sustinuta de numeroase conturi din banca. Povestile de succes pe care le veti descoperi in continuare sunt cele ale unor femei care, cu discretie, eleganta si eficienta, s-au implicat in viata si problemele comunitatii din care fac parte.

Oameni de afaceri
Irina Schrotter
A reusit in timp sa dezvolte o afacere solida in domeniul creatiei vestimentare si al productiei pret-a-porter, care insumeaza 3 fabrici, cu 1.000 de colaboratori. E initiatoarea si organizatoarea Saptamanii Modei Romanesti, singurul eveniment de gen care sustine tinerii designeri.

Participa la numeroase prezentari de moda nationale si internationale, reusind astfel sa creeze si sa dezvolte un brand cunoscut si respectat atat in tara, cat si in strainatate. In ultima perioada s-a implicat in proiecte sociale – unul dintre ele este "Promisiune pentru viitor", prin care tinerii seropozitivi (infestati in anii ’88-’89) sunt sprijiniti in incercarea lor de a se integra in societate.

Cei inscrisi la categoria Moda – design vestimentar au avut ocazia sa lucreze cu echipa Irinei Schrotter. Cele mai recente proiecte caritabile au in vedere un orfelinat si un sanatoriu de batrani din Iasi. Si, pentru ca e atat de legata de orasul ei, a decis sa candideze la postul de primar.

Cristina Nichita
Este designerul pentru care Iasul e "cel mai drag loc pe lume. Aici m-am nascut, am invatat, am crescut, am iubit, aici e toata familia mea, aici mi-am initiat si dezvoltat afacerea."

Cat despre legatura dintre moda si Iasi, Cristina Nichita considera ca "industria textila ieseana are un mare cuvant de spus pe plan national, iar Iasul s-a dovedit a fi, de multa vreme, orasul care da ora exacta in moda romaneasca." Succesul persoanei, dar si al brandului Cristina Nichita?

"Nu il asociez nici cu zerourile din conturi, nici cu pozitia sociala. Succesul il simt cand vad femeile fericite ca au fost admirate purtand produsele noastre."

Invatamant
Camelia Gavrila
Este inspectorul scolar general al judetului Iasi si coordonator al proiectului "Scoala sanselor egale" in cadrul programului PHARE "Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate".

A contribuit la coordonarea clubului de dezbateri UNESCO prin seminariile "Literatura si matematica – traduceri bidirectionale", "Femeia in mitologie si arta", "Comunicarea elev-profesor", "Modele umane in educatie" si s-a implicat in programul comunitar pentru promovarea femeii in societate, in parteneriat cu Fundatia SEF.

E membru al clubului "Rotary" din Iasi, pentru ca, "a fi rotarian inseamna a sustine viata comunitatii, a initia gesturi de generozitate, proiecte sociale si culturale pentru lumea in care traiesti, pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru oameni, institutii si valori". In 2000 a primit distinctia prezidentiala Ordinul National "SerZviZciul Credincios" in grad de Cavaler.

Cultura
Viorica, Stefania si Mioara Cortez
Surorile Cortez au devenit o emblema a Iasului. Provenind dintr-o familie cu traditie muzicala, fiecare dintre cele trei surori s-a dedicat, in maniera proprie, muzicii, purtandu-si cu mandrie numele in tara si pe cele mai importante scene ale lumii: Viorica Cortez – mezzosoprana a Operei din Paris, Mioara Cortez – soprana stabilita in Canada – si Stefania Serban, cunoscuta profesoara de pian din Iasi.

Legatura cu orasul natal ramane o constanta in viata artistelor, drept pentru care cea mai mare dintre surori, Viorica Cortez, marturiseste: "Sunt atat de legata de orasul natal incat, aproape dupa 40 de ani de cand am plecat, nu este an de la Dumnezeu sa nu vin macar o data sau de doua ori in tara si, bineinteles, calatoria finala la Iasul meu drag."

Aurora si Sanda Nafornita
Singurul muzeu privat din Iasi poarta numele artistei plastice Aurora Nafornita. Ea a doZrit sa redea prin obiectele expuse atmosfera satului romanesc traditional din secolul al XIX-lea.

Picturile naive ale artistei, costumele nationale si masina de tors pot fi vizitate gratuit in muzeul amenajat chiar in casa artistei.

Cea care incearca sa duca mai departe idealul mamei este fiica acesteia, Sanda Nafornita, de asemenea artista plastica, ale carei tablouri au ajuns sa fie expuse in diverse colturi ale lumii, in Statele Unite, Mexic, Spania si Italia.

Mariana Codrut
A publicat pana acum sase volume de poezie, un volum de proze scurte "Ul Baboi si alte povestiri" si doua romane ("Casa cu storuri galbene" si "Nudul Dianei"), este coautoarea "Cartii roz a comunismului", a tradus volumul "La representation dumonde chez l’enfant", de Jean Piaget, si este inclusa cu poezii in antologii romanesti si straine. Scriitoarea ieseana este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a PEN-Club.

Marturiseste ca a ramas legata de Iasi prin "prieteni, unele locuri si apropierea de casa parintilor". Cat despre succes… "A avea succes inseamna, totusi, a castiga de pe urma Tmarfiit livrate de tine (literatura, muzica, pictura etc.) macar cat sa traiesti inlesnit, daca nu cumva bine. Nici nu indraznesc sa pretind a huzuri din greu, ca unii din Romania tranzitiei, care-si vand doar imaginea sau Tdoart sufletul…"

Media
Irina Pacurariu
A crescut mare la TVR Iasi, a trait o "Poveste fara sfarsit" cu "Inima de roman" si a adus in fata telespectatorilor "Profesori de milioane". A realizat documentare despre romanii care au ales sa lucreze in strainatate si ne-a prezentat, cu fiecare episod, "Cealalta Romanie".

A realizat numeroase reportaje premiate ani de-a randul de Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania si a ales sa sustina campaniile impotriva cancerului de col uterin, a violentei domestice si violentei asupra copilului. Cel mai nou proiect? Un documentar despre patru tineri seropozitivi infestati in spitalele din Romania in anii 1988-1989, intitulat "Ce mai faceti? Faceti bine?".

Cristina Simion
A trecut prin aproape toate meseriile presei scrise, cu o escala de cativa ani in radio. De zece ani, de cand lucreaza in presa de divertisment, a lansat aproape douazeci de reviste. Conduce grupul de presa Edipresse AS Romania, care se numara printre cele mai bune 50 companii angajatoare, scrie si publica, este consultant in managementul de presa si profesor asociat.

Desi a plecat din Iasi de un deceniu, se considera ieseanca si se mandreste cu asta. De la initiativa "Tanarului Jurnalist al Anului" pana la coordonarea volumului "Ghidul managerului de presa", aparut anul trecut la editura Humanitas, are multe de scris la capitolul "realizari".

Succesul? "Satisfactia lucrului bine facut. Altfel spus, rezultatele si credibilitatea sunt masurile succesului unui manager".

Medicina
Elena-Luminita Bradatan
Este cea de-a doua cercetatoare de origine romana premiata in 2004 cu o bursa UNESCO-L’ORÉAL in cadrul programului "For Women in Science" – unul dintre cele mai prestigioase programe desfasurate pe plan international, care are in vedere recompensarea femeilor din stiinta.

Studiul in domeniul oncologiei pentru care medicul pediatru iesean a fost premiat a avut in vedere reducerea efectelor secundare ale tratamentului chimioterapeutic la copiii afectati de cancer.

"Aceasta boala atat de severa este cea care m-a provocat. Lupta cu cancerul te obliga; nu poti sa fii decat foarte bun intr-un domeniu in care nu ti-ai ierta niciodata sa gresesti".

Florentina Pricop
Medic specialist in obstetrica-ginecologie, Florentina Pricop este prima femeie presedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania si detinatoare a premiului oferit in 2003 de Federatia Internationala de Obstetrica-Ginecologie in cadrul manifestarii "Awards in Recognition of Women Obsetrician-Gynecologists" (Premiile pentru recunoasterea meritelor specialistelor in obstetrica si ginecologie).

"Poate fi considerata o recunoastere a meritelor – nu numai personale -, dar si ale masei mari de femei care profeseaza in aceasta dificila, dar frumoasa specialitate – obstetrica-ginecologie -, si care nu ajung sa se impuna in functii reprezentative", afirma, cu modestie, Florentina Pricop.

Social
Laura Albu
"Cred ca sunt una dintre persoanele norocoase care au reusit in aproape zece ani sa forteze realitatea inconjuratoare sa vina cu raspunsuri concrete la problemele care ne afecteaza pe toti: cum ne protejam prietenii si familia de crime, violenta si lipsa de siguranta? Cum putem rezolva conflictele prin metode alternative celor traditionale (folosind, de exemplu, medierea sau negocierea)?

Cum putem ajuta tinerii si copiii in dezvoltarea unor abilitati care sa le permita sa ajute la schimbarea in bine a societatii si mediului in care traiesc? Cum poate o organizatie neguvernamentala sa dezvolte solutii si modele eficiente de colaborare si de implicare voluntara intr-un proiect care nu aduce in final nici un profit material?". Solutii pentru aceste probleme incearca sa ofere Laura Albu, presedinte executiv al Centrului de Mediere si Securitate Comunitara Iasi (CMSC).

Irina Carmen Barbalata
Este presedintele executiv si unic fondator al fundatiei "Pro Women" pe care o conduce din anul 2000. Este specialist in probleme de gen si resurse umane, trainer si coordonator de proiecte PHARE in cadrul fundatiei, trainer si evaluator pentru probleme de infrastructura, trainer in cadrul "Programului de Dezvoltare Rurala", dar si consultant pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.

S-a implicat in numeroase proiecte care au vizat reintegrarea tinerilor pe piata muncii, egalitatea de sanse dintre femei si barbati sau informarea privind integrarea europeana si aquis-ul comunitar. "Dorim ca in continuare Fundatia Pro WOMEN sa raspunda celor mai acute nevoi locale ale femeilor si tinerilor si sa contribuie la schimbarile pe care societatea trebuie sa le parcurga cu pasi si mai repezi in anii urmatori."

Justitie
Mona Maria Pivniceru
Judecator la Curtea de Apel Iasi, Mona Maria Pivniceru imbina cu succes cariera de profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi cu functiile de vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si membru in Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii.

Printre proiectele care au atras atentia judecatoarei se numara si "Home alone", coordonat alaturi de Asociatia AlZterZnaZtive Sociale (un program finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti, care analizeaza fenomenul copiilor ramasi singuri acasa, in scopul cresterii sigurantei publice prin prevenirea delincventei juvenile).

Succesul? "O curba anevoioasa, sustinuta prin munca si sacrificii aducatoare de minime satisfactii personale si de maxime invidii, unele tacute, insa nu mai putin periculoase."

Dina Loghin
In 1995 a pus bazele Fundatiei "Sanse egale pentru Femei" din Iasi (SEF). In 2006, in calitate de presedinte executiv al fundatiei, Dina Loghin s-a implicat in doua mari campanii internationale: prima a privit impactul medicinei reproductive si a ingineriei genetice asupra femeilor, iar cea de-a doua a avut ca obiectiv solutionarea unei situatii inca nerezolvata la nivelul Uniunii Europene, si anume ingrijirea in comunitate, care se adreseaza copiilor, varstnicilor si persoanelor dependente (programul SMART).

De asemenea, Dina Loghin a acordat asistenta si consultanta femeilor active politic din Republica Moldova si a continuat programul care promoveaza drepturile minoritatii femeilor Roma. In cadrul celei de-a 9-a editii a Galei Premiilor "Femeia Anului" organizata de revista "Avantaje", Dina Loghin a primit Premiul pentru Promovarea si Apararea Drepturilor Femeii.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Adrian Cuba pentru Elle, Arhiva Edipresse, UNESCO-L’Oréal, arhivele personale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera