Femei in lumea barbatilor

Raluca Baciu„HR-ul a facut sa se impuna ideea de colaborare, nu de dictat“
Raluca Baciu, 27 de ani, Junior HR, companie multinationala specializata IT, cu peste 80% angajati barbati cu studii superioare. Un amestec intre atitudinea relaxata a unei domnisoare moderne, elegante si parca fara mari responsabilitati si demnitatea unei pozitii de conducere, oarecum rigida.

„Uite, mie imi place sa cred ca sunt pe drumul cel bun in ceea ce priveste cariera in domeniul resurselor umane. Am invatat mult, am citit si mai mult si am o mare incredere in ceea ce pot. Sunt mai intai constiincioasa, mai ales cand este vorba de selectarea de personal masculin, ma consider un bun lider si stiu sa ii ajut pe ceilalti sa se dezvolte. Sunt calitati care, dupa parerea mea, n-ar trebui sa lipseasca unui responsabil de resurse umane dintr-o companie.
 

De multe ori este dificil, dar cu rabdare, diplomatie si o buna comunicare – atribute tipic feminine – am avut rezultate surprinzatoare. Ca sa poti sa depasesti stresul unei pozitii de responsabilitate, de top, trebuie sa-ti placa ceea ce faci. Eu am avut sansa sa fac ceea ce mi-a placut, dar am si ‹‹facut›› sa-mi placa atributiile pe care le aveam. Este foarte important sa stii sa te opresti cateodata, sa reflectezi si sa iei partea pozitiva, chiar si din experientele negative pe care le-ai avut. Apoi, de multe, de cele mai multe ori, trebuie sa fii un bun negociator. Nu pot sa spun ca am simtit o atitudine misogina din partea sefilor sau a colegilor mei. Mai puternic am simtit o neincredere initiala, din cauza varstei mele, probabil.

Am auzit de multe ori expresii de genul: „esti prea tanara“, „mai asteapta sa inveti de la altii“, „de ce vrei sa sari peste etape?“, „vrei totul prea repede, ai rabdare!“. In schimb, simt o atitudine diferita de la barbatii care nu au avut ocazia sa lucreze cu mine si care incearca sa faca conversatie „usoara“ pe teme superficiale, pentru ca ideea lor (preconceputa) este ca o femeie poate discuta numai despre retete, copii si moda“.

 

Nicoleta Sorescu

„Femeile din HR au o mai mare capacitate de a influenta angajatii“
Nicoleta Sorescu, 50 ani, generalist resurse umane intr-o companie IT. Sobra, documentatata „la sange“, impartiala si destinsa, dar mereu avand cate un raspuns pregatit pe buze.
„Ceea ce barbatii percep despre noi, femeile din HR, este ca suntem doar „sefele“ care ii evalueaza, care ii aleg, ii sanctioneaza, le puncteaza si performantele, dar si nerealizarile. Ceea ce este adevarat, absolut, dar nu la atat se reduce totul. Pentru a stabili strategii corecte, este nevoie sa cunoasca propriile atuuri si limite, sa aiba dorinta de a obtine feedback, dar si sa aiba o minte deschisa, sa nu respinga criticile constructive, venite chiar de la barbati. Nivelul cat mai inalt al competentei este cel care face diferenta. In companiile autohtone, femeile ocupa peste 75%, sa zicem, din pozitiile de responsabili de resurse umane, iar barbatii, restul de 25%, dar in companiile unde predomina personalul masculin, femeile HR-iste sunt cu greu acceptate inca.

De aceea, poate ca noi, cele de aici, avem ocazia sa vedem lucrurile dintr-o perspectiva diferita, mai obiectiva, la adresa managerilor-barbati. Sa punctez cateva dintre problemele pe care le vad eu dupa cativa ani de experienta in selectia personalului masculin. Una ar fi ca multi manageri de resurse umane nu invata intotdeauna din propriile experiente si nu au constinta reala si totala a propriilor limite.

Rezultatul? Sunt reticenti la feedback, nu il percep ca fiind constructiv si aceasta le stopeaza procesul de autoperfectionare, care ar trebui sa fie continuua in aceasta profesie.

Calitati? Un bun manager HR trebuie obligatoriu sa fie orientat spre companie si sa isi constientizeze foarte bine propriile emotii, dar si sa aiba o acuratete deplina si o capacitate de influenta cat mai mare, sa reuseasca sa convinga „board-ul“ unei companii, de multe ori multinationala, sa adopte strategia propusa“.

Adrian Ciltan; foto: Octav Nitu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera