Esti autoritara in relatii cu colegii?

Esti autoritara in relatii cu colegii?

autoritateNicoleta, la 30 de ani, are studii superioare si lucreaza de cativa ani buni intr-un laborator. Are sefi, dar, la randul ei, are si subordonati – cateva femei cu mult mai in varsta decat ea. "Sunt o persoana care are multa grija sa nu ii jigneasca pe cei din jur si, de aceea, chiar de cand m-am angajat, am considerat ca trebuie sa fiu respectuoasa cu colegele mele, care imi sunt subalterne.

M-am gandit ca desi ele nu au studii superioare si, prin descrierea postului pe care eu il ocup, le sunt sefa, trebuie sa le respect varsta si experienta. De aceea, nu le-am impus niciodata sa faca ceva anume si, daca vreuna dintre ele nu facea ce ar fi trebuit sa faca, preferam sa tac si sa fac eu in locul lor. Nu stiam cum sa le determin sa isi indeplineasca sarcinile care le reveneau. Le rugam sa faca ceva anume, dar ele ma ignorau sau imi spuneau in fata fie ca sunt ocupate cu altceva, fie ca pot sa fac si singura treaba respectiva.

Foarte curand, au inceput sa ma trateze ca pe un copil nestiutor, punand la indoiala competenta mea si dandu-mi de inteles ca, daca ii spun sefei mele cum se comporta, inseamna ca le fac rau si merg cu para. Eram cuminte si faceam si treaba lor, in timp ce ele stateau mai mult in pauze. Mai ca nu imi spuneau deschis ca am facut degeaba facultatea, pentru ca oricum nu stiu numic si nu sunt in masura sa le dau ordine sau recomandari. Sefa mea imi atragea tot timpul atentia sa le pun la treaba, sa nu mai fac in locul lor diverse proceduri tehnice, dar lor nu le atragea atentia in nici un fel.

Devenise o situatie foarte stresanta pentru mine. Dincolo de faptul ca munceam cu mult mai mult decat era normal pentru postul pe care il ocupam, stateam cateva ore peste program in fiecare zi, traiam tot mai multe resentimente in relationarea cu subordonatele mele, care mi se adresau din ce in ce mai putin politicos.

As fi vrut sa ma impun, sa le determin sa faca ce trebuia sa faca, dar imi era teama ca se vor supara, ca ma vor considera cu nasul pe sus sau paracioasa. Imi era teama ca ma vor izola complet, pentru ca, in locul in care lucrez, eu si ele formam – sau ar trebui sa formam – o echipa adevarata."

Iti suna familiar situatia Nicoletei? Poate ti se intampla si tie sa nu reusesti sa te impui subalternilor, pentru ca vrei sa fii draguta sau pentru ca iti este teama de reactia lor negativa daca ai fi mai exigenta.

Ce inseamna autoritatea
Exista persoane care reusesc sa se impuna in fata celorlalti datorita unor calitati innascute de lider. Insa abilitatile de lider se pot si invata in cursul timpului, inca din copilarie, atunci cand parintii, prin atitudinea si comportamentul lor, ofera un model de autoritate care nu limiteaza capacitatea copilului de a-si manifesta vointa, dorintele si opiniile.

A fi autoritar nu inseamna lipsa de respect sau punerea subalternilor intr-o pozitie de inferioritate. Dar cand esti pusa in situatia de a conduce, e bine sa iti fie foarte clar de ce esti in acea pozitie, care sunt competentele tale si ce trebuie sa le ceri subordonatilor tai. Si, mai ales, cum sa le ceri. Atunci cand esti tanara si femeie, pozitia de lider in fata unor subordonati mai in varsta poate fi, in unele cazuri, mai dificil de adoptat.

Poate ca inca esti nesigura pe competentele si abilitatile tale si, ca urmare, tinzi sa valorizezi in mod exagerat varsta si experienta subalternilor. Sau, incercand sa fii un sef democrat, politicos si atent la nevoile subalternilor, sa te faci prost inteles si sa te arati intr-o perspectiva vulnerabila care iti stirbeste din autoritate.

Indiferent de motive, atunci cand incerci sa te impui, este importanta imaginea pe care o ai despre sine, dar si atitudinea si felul in care comunici cu subalternii.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera