Fără job la 40 de ani? Iată ce trebuie să cunoşti!

Fără job la 40 de ani? Iată ce trebuie să cunoşti!

job

Fie că ne place sau nu, realitatea se schimbă după 40 de ani. Statisticile arată că, în comparație cu segmentul de vârstă 20-39 de ani, angajaţii cu vârste peste 40 de ani au cu 70% mai puţine şanse de angajare.

Cu toate că nici situaţia economică generală nu este dintre cele mai fericite, lumea nu stă pe loc. Ca atare, nici tu nu trebuie să «depui armele», ci doar să cauți noi șanse de a-ți manifesta potențialul.

Poziţionează-te pe piaţă

 

La 40 de ani îţi doreşti ca job-ul pe care îl ai să îţi ofere satisfacţie profesională şi recu-noaşterea valorii tale ca expert în domeniul în care îţi desfăşori activitatea.

La această vârstă, îţi cunoşti foarte bine punctele forte, dar şi competenţele care te diferenţiază în raport cu ceilalţi candidaţi. În aceste condiţii este foarte important să ştii cum să prezinţi angajatorului toate aceste informaţii.

Altfel spus, e timpul să investeşti în brandul tău personal şi să îţi defineşti identitatea şi pe plan profesional.

Eforturile pe care le vei face te vor ajuta să îţi creşti valoarea pe piaţa forţei de muncă.

Faptul că ai o experienţă de muncă de 15 ani, spre exemplu, nu demonstrează că eşti mai bună decât o persoană care are lucrează doar de 5 ani.

Pentru a dovedi acest lucru, este necesar să te autoevaluezi şi să te poziţionezi corect pe piaţă. În egală măsură ar fi bine să te informezi cu privire la realităţile curente, astfel încât aşteptările tale salariale şi profesionale să nu fie nerealiste.

Aşadar, pregăteşte-te să demonstrezi angajatorului că deţii calităţile şi competenţele corespunzătoare postului şi salariului pe care vrei să îl ceri.

Asigură-te că oferi informații corecte despre experiența acumulată în timp și că deții competențele cerute de noul job.

Evaluează-ți corect calitățile, nu doar pe cele profesionale, ci și pe cele umane.

În plus, asigură-te că oferi informaţii corecte despre experienţa acumulată de-a lungul timpului, investind timp şi atenţie în redactarea unui CV pe masură.

Conştientizează unde te afli

 

Atât în România, cât şi pe plan global, se vorbeşte despre îmbătrânirea accentuată a populaţiei!

Dacă ne raportăm din nou la statistici, vom constata că aproximativ 20% dintre români au peste 60 de ani, iar prognozele demografice arată că procentul se va apropia de 25% în 2050. Această tendinţă va duce, printre altele, şi la creşterea vârstei de pensionare.

Se vorbeşte, de altfel, de ceva vreme, despre proiectul legii pensiilor care va majora vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, până în anul 2030. În aceste condiţii, trebuie să ne aşteptăm că vom lucra cel puţin încă 20 de ani de acum înainte.

Dacă te afli în această situaţie şi ai, spre exemplu, o experienţă de peste 15 ani, din care 10 petrecuţi în cadrul aceleiaşi companii, trebuie să fii foarte atentă. Atunci când vei fi nevoită să îţi schimbi job-ul, va trebui să îl convingi pe angajator de competenţele tale.

În ochii unui recrutor, probabil că vei fi percepută ca hiperspecializată, lucru care poate afecta posibilitatea de a schimba industria sau aria de activitate. În acest context, este necesar să poţi dovedi că ai experienţă în mai multe domenii.

Dacă, însă, intervalele de timp în care ai lucrat au fost prea scurte, este posibil ca angajatorul să te perceapă ca fiind o persoană cu probleme de adaptare! Aşadar, ai grijă la nuanţe şi la felul în care comunici informaţiile în cadrul CV-ului tău.

În perspectiva preluării unui job cu mai multe responsabilităţi, alături de experienţă este foarte importantă şi educaţia! Statisticile arată că persoanele de peste 40 de ani, fără studii superioare, îşi găsesc mai greu de lucru decât cei care au calificări şi diplome.

Aşadar, un motiv în plus ca să te reapuci de învăţat! Angajatorii apreciază candidaţii care demonstrează interes faţă de nou, fie că este vorba de o specializare complementară sau despre un curs de folosire a computerului.

 Pregăteşte-te pentru a reuşi

 

În condiţiile în care trebuie să faci faţă unor noi provocări profesionale, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să-ţi evaluezi corect calităţile. Poate că te pricepi să motivezi oamenii, poate că ai o experienţă de viaţă unică sau ai dezvoltat rezistenţă la stres.

Aceste calităţi sau altele de acest gen sunt atuuri pe care ar fi înţelept să le scoţi în evidenţă atunci când scrii o scrisoare de intenţie sau susţii un interviu de angajare.

Un alt element important de care ar fi bine să ţii seama îl reprezintă necesitatea de a te reconecta la realităţile pieţei.

Pentru a evalua corect contextul în care te plasezi, în calitate de candidat, poţi începe prin a evalua ofertele de muncă disponibile.

Accesând un portal de recrutare complex, precum eJobs.ro, poţi să afli care sunt criteriile de selecţie şi cerinţele angajatorilor pentru diverse categorii de joburi. Încearcă să faci un exerciţiu: creează-ţi cont pe eJobs şi începe prin a-ţi completa un CV.

Apoi, filtrează domeniile care te interesează şi alege să primeşti prin e-mail alerte de job-uri. Astfel, vei fi zilnic la curent cu noutăţile care apar pe piaţa muncii, indiferent de oraşul în care te afli.

În momentul în care vei ajunge la interviu, poți să îți foloseşti vârsta şi ca pe o monedă de schimb. Este bine de ştiut că firmele care angajează o persoană de peste 45 de ani primesc de la stat o subvenție lunară echivalentă cu salariul brut minim pe economie.

Potrivit art. 85, al.(1) din legea nr. 250/2013 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Aşadar, valorifică-ţi atuurile personale şi profesionale, păstrând mereu în minte ideea că vârsta nu este o problemă ci, mai degrabă, felul în care ne percepem şi pe care, în mod involuntar, îl transmitem şi celorlalţi.

Articol oferit de ejobs 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din