Fabrica mea de sănătate

lucia goreaev

Pare desprinsă dintr-un film povestea unei femei care descoperă în moștenirea unor rețete de altădată taina leacurilor naturale. Se întâmplă însă în realitate, cu o sibiancă de un curaj special, care crede în lucruri bine făcute.

lucia goreaev

Unul dintre primele lucruri care te uimesc întâlnind-o pe Lucia Goreaev, artizanul unui succes românesc de excepție în lumea uimitoare a cremelor terapeutice cu extracte din plante, este sinceritatea cu care te privește direct în ochi.

Lucia este o femeie frumoasă căreia nu-i poți ghici vârsta. Ochii adânci, ce pot trece într-o fracțiune de secundă de la o expresie serioasă la una de amuzament, par că judecă oamenii din jurul ei, nu după ceea ce spun, ci după ce răzbate la suprafața din sufletele lor. Așa se știe din copilărie și acum a rămas la fel. Dacă te-a „adoptat, zâmbește larg și când o face, nimeni nu uită.

Povestește aprins despre ceea ce face aici, la Ceta SIBIU, despre realizările ei, unguentele și cosmeticele pe bază de plante tradiționale românești și povestea începe să țeasă o vrajă:

„Mama mea este cea care a pornit compania, acum 20 de ani, după ce a fost o viață întreagă farmacistă. Lucra în singurul magazin cu plante din Orașul de Jos și ani întregi oamenii au venit la ea pentru leacuri, iar ea avea pentru fiecare o rețetă, un amestec vindecător. Primele unguente le-a făcut pe masa din bucătăria de la bloc, iar eu, studentă pe atunci, o ajutam. Am început cu prima rețetă originală, popularul unguent de gălbenele, pe care astăzi îl recunoaște o țară întreagă după eticheta aceea portocalie.

Floarea de pe ea am desenat-o chiar eu și n-aș schimba-o niciodată fiindcă poartă în ea atât de multe amintiri. Au urmat altele, rețete simple și eficiente, fără efecte secundare, în spatele cărora au stat însă săptămâni și luni de muncă încordată care au umplut caiete întregi cu idei.

Din păcate, mama nu a mai avut timp să-și pună în practică idealurile, plecând mult prea repede dintre noi, pradă unei boli necruțătoare, dar ele, caietele de rețete ale mamei, paginile acelea scrise de mână, curat, ordonat, impregnate de spirit creativ, energie, inovație, au fost cele care m-au împins si pe mine pe același drum.

Pierderea mamei a fost un moment de cotitură pentru Lucia și soțul ei. Au fost la un pas de a pleca din țară și probabil că așa ar fi rămas la profesia ei de bază, aceea de inginer energetician, mărturisește ea, dar a simțit o strângere de inimă când a fost să abandoneze drumul deschis și toate visurile așezate în mica fabricuță.

Avea 28 de ani când a decis să continue tradiția transmisă de mama, să aducă în continuare bucurie și alinare creând pe îndelete, cuminte, molcom, ardelenește, produse care să înfrumusețeze și să vindece. Așa s-a născut brandul de suflet al Luciei. Au făcut o mulțime de acte, de planuri, au gândit linii de producție și au calculat spații, au umblat după aprobări și oameni pasionați care să îi ajute, au pus la bătaie propria casă. Surâde acum larg și ochii frumoși i se luminează de bucurii și nostalgie nemărturisite:

„Nici nu mai știu de câte ori ne-am mutat în anii de început. Renovam, stăteam cât stăteam, după care ne mutam fiindcă era spațiul prea mic și o luam de la început, ba chiar am transformat casa în laborator fiindcă era ceva mai mare, iar noi am mers să stăm cu chirie.

Soțul meu era, sunt convinsă, absolut exasperat, dar nu a protestat niciodată și a rezistat eroic lângă mine. De atunci au trecut 16 ani, ani în care am învățat enorm, în care m-am îndrăgostit de plante, am învățat să le iubesc, iar ele îmi dăruiesc din puterile lor.

Am învățat să strâng din dinți și să o iau de la capăt, să cad și să mă ridic fără să fac rabat de la calitate sau să ard etape și am descoperit puterea uluitoare de a crea produse care ajută în continuare. Sunt anii în care am descoperit totul pas cu pas și am crescut gama de produse și numărul de clienți și în care produsele noastre au ajuns în magazinele naturiste din toate colțurile țării, dar și în farmacii și rețele tip hypermarket.

lucia goreaev 2

Ne invită să vizităm linia de producție cu neastâmpărul unei fericiri abia ascunse: „Haideți să vedeți noua hală!. Mergem. Dozatoare izolate ermetic antibacterii, filtre antipraf, instalație de condiționare a aerului, apoi partea de „creație unde Lucia lucrează la cea mai nouă gamă de cosmetice cu fosfolipide și la geluri, apoi linia de ambalare.

Extractele cu miros dulceag, ca o poveste a bunicii la gura sobei, îmbracă aerul într-o aromă plăcută, aducând nițel cu parfumul de gutuie și de iarbă încălzită de soare: gălbenele, mușețel, cătină, arnică sau sunătoare și câte altele. „De curând am lansat o gamă nouă de creme pentru față și corp, cu fosfolipide, componente ale membranei celulare care previn îmbătrânirea pielii și o regenerează.

Fie că a fost vorba de iubitele mele flori de gălbenele, de cele de mușețel, de rădăcină de tătăneasă sau de fructele de cătină, toate și-au împrumutat cu drag esențele, iar cremele, cu adevărat unice și inovatoare pe piața românească, au apărut firesc, îmbinând noutatea cu tradiția noastră de 20 de ani.

Made in Romania

„Greu poți înțelege câtă fericire este în sufletul meu când încerc ceva nou și rezultatul este cel așteptat: când sunt mulțumită de designul unei noi etichete ori când primesc câte un telefon de la cineva care îmi spune că unguentele mele l-au ajutat. Sau când realizez că, iată, putem produce bine, curat și frumos, chiar și la noi în țară, păstrându-ne tradițiile așa cum facem de 20 de ani, aici la Sibiu, cu „rețetele noastre de altădată, mai spune Lucia Goreaev, a cărei fabrică produce unele dintre cele mai apreciate și cunoscute unguente pe bază de plante din România și care a lansat recent noua gamă cosmetică pe bază de fosfolipide și extracte naturale din plante pentru îngrijirea feței și corpului.

 

Autor: Adrian Cîlțan
Foto: Dan Borzan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera