Melanomul e intotdeauna malign?

Melanomul e intotdeauna malign?

Melanomul sau melanomul malign este o forma de cancer al pielii, care isi are originea in melanocite (celulele care produc pigmentul care da culoare pielii). In general, apare prin transformarea maligna a unui nev preexistent (alunita), mai ales dupa expunerea in-delungata si neprotejata la actiunea razelor naturale solare sau a celor de la solar.

O alta situatie frecventa este aparitia melanomului dupa ruperea traumatica a alunitei. In cazuri mai rare, poate sa apara si direct pe pielea sanatoasa, sub forma unei excrescente inchise la culoare, care isi modifica dimensiunile si culoarea.

Orice asemenea formatiune trebuie investigata de catre medicul dermatolog. Acesta are posibilitatea sa faca o dermatoscopie, vazand in profunzime formatiunea, prin scanare. In acest fel medicul apreciaza daca aceasta trebuie biopsiata sau excizata, in eventualitatea in care structura ei nu este cea a unui nev simplu.

Orice modificare a unei alunite trebuie sa ne alerteze: daca se mareste in volum, isi pierde conturul regulat sau devine asimetrica. Melanomul malign este o formatiune asimetrica, adica daca impartim formatiunea in doua, printr-o linie imaginara, cele doua jumatati rezultate nu sunt identice; in cazul unui nev benign, cele do-ua jumatati sunt superpozabile (adica se suprapun perfect).

Melanomul malign este curabil daca este depistat precoce, cat inca este superficial si nu a ajuns sa metastazeze. Este simplu de diagnosticat, important e ca pacientul sa ajunga la medic cat mai devreme, la cea mai mica modificare a unei alunite sau la aparitia unei formatiuni pigmentate pe piele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor