Ce este chistul hidatic?

Ce este chistul hidatic?

Chistul hidatic este o boala produsa de un parazit, Echinococcus granulosus, transmis in principal de la un caine infestat. Pisica nu este o gazda pentru acest parazit si nu poate transmite boala.

Localizarea cea mai frecventa a chistului hidatic e cea hepatica, aceasta fiind urmata de cea pulmonara. In multe cazuri, cele doua pot coexista la acelasi pacient. De cele mai multe ori, simptomatologia e legata de cresterea dimensiunilor chistului si de fenomenele de compresie exercitate pe structurile din jurul sau.

De exemplu, atunci cand chistul este localizat in ficat, poate produce marirea organului, icter, abces hepatic, ascita. Un chist hidatic pulmonar se manifesta prin tuse, expectoratie, dureri toracice, pleurezie (colectie lichidiana in pleura). Ca fenomene generale, pot aparea febra, frisoane, stare generala proasta.

Diagnosticul de chist hidatic se pune prin analize de laborator, care dozeaza anticorpii din san-ge antiechinococcus.

Ecografia hepatica arata numarul si localizarea chisturilor si furnizeaza date despre vechimea lor, in functie de aspectul ecografic. Radiografia pulmonara evidentiaza chistul pulmonar si eventualele complicatii locale.

Tratamentul poate fi pe baza de medicamente antiparazitare sau de tip chirurgical, prin excizia chistului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania