Insomnie sau moment trecator?

Insomnie sau moment trecator?

Insomnia e o tulburare caracterizata prin greutatea de a adormi sau de a mentine somnul, rezultand astfel un somn neodihnitor. Se disting doua tipuri: dificultatea de a adormi (insomnie initiala) si imposibilitatea unui somn de durata, cu dese intreruperi ale acestuia. Odata cu imbatranirea, omul are nevoie de mai putine ore de somn, dar daca somnul devine insuficient si neodihnitor, e vorba de insomnie. Aceasta insomnie e de obicei caracterizata prin trezire foarte matinala si se poate asocia cu stari depresive sau de vinovatie, care sunt de regula amplificate dimineata.

Cauzele insomniei sunt multiple:

  • organice – cele mai grave – cum ar fi anumite boli cerebrale;
  • de ordin emotional: stare de anxietate, depresie, fobie.

Anumite medicamente au ca efect secundar tulburari de somn. Mesele abundente sau consumul mare de alcool seara tarziu pot fi urmate de greutate in a adormi sau de un somn agitat. Acelasi efect il are si consumul exagerat de cafea sau de tutun.

Persoanele obeze pot suferi de sindromul de apnee in somn (oprirea respiratiei pentru cateva secunde), care se poate asocia cu insomnie. Sedentarismul este si el incriminat in aparitia insomniei. La medic trebuie mers atunci cand somnul devine neodihnitor. Hipnoticele se iau numai la sfatul medicului.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro