Cand se face testul osteodensitometric?

Cand se face testul osteodensitometric?

In ce cazuri este indicata osteodensitometria? O femeie tanara (in jur de 30-40 ani) poate sa-si faca acest test?

Osteodensitometria este o investigatie care masoara densitatea minerala si duritatea osului. Exista doua metode: cu ultrasunete, total inofensiva si neinvaziva, dar mai relativa, si metoda DEXA, cu iradiere, dar mult mai exacta (masoara densitatea pe fiecare vertebra si pe oasele bazinului, fiind superioara celei cu ultrasunete). Osteodensitometria pune diagnosticul de osteoporoza (boala in care duritatea osului scade si apare riscul fracturilor la mici traumatisme sau chiar dupa tuse ori stranut).

In general, boala apare odata cu inaintarea in varsta si se accentueaza dupa ce femeia intra in menopauza.Este mult mai intalnita la femei, fiind legata de scaderea secretiei de estrogeni, scadere accentuata de instalarea menopauzei. Exista si osteoporoza secundara unor boli: endocrine (hipertiroidie, hiperparatiroidie), boli hematologice (anemie hemolitica, limfoame, leucemii), boli gastrointestinale (sindrom de malabsorbtie, ciroza hepatica), boli renale (insuficienta renala cronica).

Osteoporoza postmedicamentoasa apare dupa efectuarea unor tratamente indelungate cu corticoizi, heparina, chimioterapie. La randul lor, fumatul, sedentarismul si determinismul genetic favorizeaza instalarea osteoporozei. Rezulta din cele de mai sus ca testul de osteodensitometrie este indicat si pentru femei cu varste sub 40 de ani.

Dr. Corina Popescu, medic primar medicina generala, Centrul Medical Medsana Bucuresti

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news