Aspirina imi poate face rau?
Aspirina (acidul acetilsalicilic) e cunoscuta in primul rand pentru actiunea sa antiinflamatoare, fiind o componenta de baza a tratamentelor din bolile reumatismale. O alta actiune importanta e aceea anticoagulanta, adica de a mentine fluiditatea sangelui si de a preveni formarea cheagurilor de sange si in felul acesta ingustarea pana la ocluzie a arterelor.
Acest mecanism este raspunzator de producerea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral ischemic. Cum aceste boli apar in special la varste inaintate, cei care beneficiaza de tratamentul indelungat cu aspirina sunt pacientii mai varstnici. Doza e de o tableta pe zi, dar nu cea obisnuita de 500 mg, ci una mult mai mica (70 mg).
Printre reactiile negative se numara gastrita sau ulcerul gastric si duodenal, de aceea aspirina trebuie administrata dupa masa. Nu se poate prescrie in anumite tulburari ale echilibrului fluidocoagulant al sangelui cu tendinta spre hemoragii, caci accentueaza aceasta inclinatie spre sangerare. Uneori accentueaza crizele de astm bronsic, la pacientii cu mecanism alergic al astmului.