Există viață după ieșirea din iad
După o viață sub semnul terorii și al violenței domestice, o mamă și cei șapte copii își găsesc liniștea și demnitatea într-o viață plină de speranță.
Anișoara Bordei este mamă. Ea are șapte copii: Diana, Viorel, Liviu, Sorin, Mădălina, Adrian, Alina. Dacă ar fi să deschidem albumul de fotografii al acestei familii, am vedea imagini incredibile: o viață cumplită alături de un soț și tată abuziv, copii îngroziți, o mamă disperată care a luat o hotărâre copleșitoare – să fugă și să îi salveze.
Au părăsit casa și au ajuns la sute de kilometri depărtare, fără bagaje, doar cu hainele de pe ei. Nopți într-o magazie întunecată, într-un București străin. Mama disperată găsește un serviciu stabil, unde nu spune nimănui de unde vine, câți copii are și cât de greu e. 8 oameni trăiesc cu 1.200 de lei. Tot timpul sunt însoțiți de teamă, tot timpul se ascund. Opt suflete și un vis, înghesuiți într-un apartament de 2 camere, cu paturi extensibile uzate și incomode.
Anișoara are un serviciu stabil de aproape un deceniu. Copiii studiază violoncelul și pianul, limbi străine, tenis, dans. Cei mici încep să uite. Copiii mari lucrează și ei în paralel și se pregătesc pentru facultate, pentru a-și ajuta mama și frații.
O mamă pentru care imposibilul nu există. Dacă ar fi să scrie cineva povestea incredibilă a acestei femei, ar trebui să fie Agatha Christie, autorul ei preferat. Misterul romanului ar fi însă izvorul puterii acestui suflet senzațional, pentru care imposibilul nu există. Cea care le spune copiilor ei că pot ajunge orice își doresc, doar să vrea.
Dacă ne avem unii pe alții, greutățile sunt mai ușoare. „Pentru Anișoara, copiii au fost acel raison detre. Cel fundamental. Nici un efort nu a fost prea mare, nici un sacricrificiu de nefăcut. În familia lor, viața e fericită. Ei se au unii pe alții și se iubesc unii pe alții, așa încât greutățile sunt doar provocări care trebuie trecute. Pentru că așa i-a învățat mama în timp ce avea grijă de ei, spune Otto Sestak, director național al Hope and Homes for
Children România.
Speranțe împlinite pentru o casă. Oamenii inimoși de la HHC România sunt cei care ne-au arătat albumul acestei familii. Sunt cei care au adunat în jurul poveștii impresionante oameni potriviți și ajutorul lor prețios. Printre aceștia, și jurnalista PRO TV Amalia Enache, ambasadorul Hope and Homes for Children România, Femeia anului 2014 pentru Implicare și Responsabilitate Socială.
A spus povestea familiei Bordei tuturor celor care au fost dispuși să asculte. „Îmi amintesc prima întâlnire, demnitatea acestei mame și gândul meu că va fi cel mai mare lucru dacă îi voi câștiga vreodată încrederea. Prin ochii ei vedeam că, oricât am vrea, abia puteam să intuim răul din viața ei anterioară și puterea din spatele binelui din viața ei de azi, spune Amalia.
O expediție pe munte pentru un proiect de life-changing. Cu ajutorul fundației care schimbă soarta copiilor vulnerabili din România, Amalia a devenit zâna lor bună. Iar zece tineri minunați, uniți de un vis comun, s-au hotărât să își depășească limitele pentru a schimba destine și au ales să se implice în povestea familiei Bordei.
Inițiativa a fost a lui Radu Negulescu, inițiatorul expediției, care a decis că vrea să facă parte dintr-un proiect lifechanging. A hotărît să escaladeze cel mai înalt vârf din Africa pentru a duce povestea binelui și a puterii unei mame către cât mai multă lume.
Adina Tămaș, Gabriel Murczko, Ferenczi Zoltan, Cristian Niculescu Țăgârlaș, Marius Bozîntan, Ioana Birta, Angela și Tudor Țiboc, Ionel Bogdan și Radu Negulescu au urcat, în februarie 2015, pe vârful Uhuru, la 5895 m înălțime, pentru a strânge 25.000 de euro și a oferi acestei familii șansa la o nouă viață.
E mai ușor să cucerești un munte decât să crești singură 7 copii. „A cuceri vârful Kilimanjaro e poate mai ușor decât este pentru o mamă fără posibilități să își crească cei 7 copii. Și atunci noi ne unim forțele pentru a urca muntele în locul ei.
Suntem convinși că putem și trebuie să facem diferența în viața comunității, astfel lumea noastră va funcționa mai bine!, spune Ioana Birta, unul dintre membrii expediției. Cei șapte copii au trăit emoții puternice alături de eroii lor. Nu le venea să creadă că acești tineri au plecat tocmai în Africa pentru a-i ajuta să-și schimbe viața. Că cineva care nici măcar nu i-a cunoscut a hotărât să investească în ei.
O familie cu adevărat unită. Cu cei 25.000 de euro, Anișoara plănuia să plătească un avans, pentru ca apoi banii pe care îi dădea lunar pe chirie să meargă către un credit. Cum cei de la Hope and Homes for Children i-au fost alături în tot acest proiect, au decis să-i ajute la împlinirea unui „vis la cheie. Echipa emisiunii de la Pro TV a fost încântată să-i cunoască pe cei opt și să le transforme dorințele în realitate.
Filmările au fost o bucurie pentru toți, cu multe clipe memorabile. Au jucat tenis cu Simona Halep, au avut prima lor vacanță la munte și au impresionat prin legătura puternică dintre ei. Sunt o familie cu adevărat unită. „Dacă țara asta ar fi doar oameni de calitatea umană a acestor copii, vă garantez că am fi mult mai mândri de România decât suntem acum.
Le mulțumesc celor de la HHC România că ne-au ajutat să cunoaștem familia Bordei și îi felicit pentru modul în care au reușit să ajute această familie să aibă un loc pe care să îl poată numi «acasă», a spus actorul Dragoș Bucur. O familie cu adevărat unită Un an mai târziu. Amalia e invitată în casa cea nouă a familiei, care a depășit granițele imaginației lor.
Povestesc despre visul lor împlinit în jurul unei plăcinte cu dovleac făcute de Mădălina care, între timp, a terminat liceul șefă de promoție. Sunt râsete și o atmosferă caldă în jurul amintirilor unui proiect unic. „Oamenii aceștia sunt cei care ne dau aripi. Cei care ne conving că merită să faci toate drumurile prin noroaie, în ghetouri.
Așa putem suporta suferința cumplită pe care o vedem. Pentru că așa știm că nu e veșnică suferința. Că nu e fără speranță lupta. Că familiile pot să aibă grijă de copiii lor și că oricât de greu le-ar fi, știu că au pe cine se baza, are cine să îi învețe să biruie, să o scoată la capăt cu fruntea sus. Pentru că doar în familie e mai bine, a spus Otto Sestak, director național al HHC România.
Autor: Oana Drăgulinescu
Foto: HHC România