Excursie pe valea Argesului

valea Argesului
Natura, istorie si cultura

Judetul Arges se poate lauda cu o istorie remarcabila, dar si cu adevarate bijuterii naturale si culturale. In nord, masivul Fagaras strajuieste tinutul cu cele mai inalte varfuri din Romania, Moldoveanu (2.544 m) si Negoiu (2.535 m). Insa nici masivul Iezer–Papusa sau Piatra Craiului nu sunt cu nimic mai putin pitoresti.

Zona alpina a Argesului te fascineaza cu pantele ei repezi, cu circurile si caldarile ei glaciare, iar descoperirile arheologice de pe valea Dambovnicului si de pe Valea Argesului vin sa demonstreze existenta unor asezari stravechi. Din secolul II i.H. este atestata asezarea geto-dacica de la Cetateni.

Apoi, intre 106 si 271 d.H., teritoriul judetului a facut parte din provincia romana Dacia Felix. Din aceasta perioada dateaza si sistemul de aparare Limes Transalutanus, construit de imparatul Septimius Severus, si care strabate judetul in diagonala.

In 1247 este atestat Voievodatul lui Seneslau, care cuprindea si Argesul. In secolul al XIV-lea, capitala Tarii Romanesti se muta de la Curtea de Arges la Campulung Muscel, este atestat orasul Pitesti, Mircea cel Batran ctitoreste manastirea Cotmeana, iar in mai 1359, Patriarhia din Constantinopol recunoaste Mitropolia Tarii Romanesti, cu sediul in Curtea de Arges.

Monumentul eroilor, Mateias
Monumentul eroilor, Mateias

In judetul Arges, istoria secolelor urmatoare a fost la fel de tumultuoasa. In Primul Razboi Mondial, pe culoarul Bran – Rucar – Campulung Muscel s-au desfasurat lupte extrem de grele. Numai in zona orasului Campulung au cazut la datorie peste 2.300 de ostasi. In cinstea eroilor cazuti atunci a fost ridicat, in perioada 1928–1935, dupa planurile arhitectului Berechet, un impozant mausoleu, la 11 kilometri nord de Campulung Muscel, pe DN 73, pe dealul Mateias.

Mausoleul a fost reparat de mai multe ori in urma infiltratiilor de apa prin zidurile de calcar si reconsolidat in 1978, in urma cutremurului din 4 martie 1977, apoi a fost extins, prin construirea unei terase si a unor scari de acces impozante.

BINE DE STIUT
Numele eroilor de la Mateias este daltuit in marmura alba.
Parterul muzeului este decorat cu un impresionant mozaic de Murano.
Incaperile complexului muzeal contin un basorelief de 16 metri lungime si o diorama spectaculoasa.

Cetatea de la Poienari
Cetatea de la Poienari

Urcand de-a lungul Cheilor Argesului, la circa patru kilometri de barajul Vidraru, pe pintenul muntelui Caprisoara, strajuiesc inca semete ruinele cetatii lui Vlad Tepes de la Poienari, cunoscuta in zona si drept cetatea lui Negru Voda.

Cetatea ridicata initial de Negru Voda se pare ca a fost distrusa de un cutremur si reconstruita de Vlad Tepes dupa venirea lui la tron, in 1456. Pentru a ajunge la zidurile cetatii, trebuie insa sa te incumeti sa urci cele 1480 de trepte sapate in stanca, ce te conduc pas cu pas pana in varful muntelui, de unde privelistea fantastica te lasa fara grai.

Intre anii 1969-1972, aici a fost construita si o casuta in stil argesan, care gazduieste expozitia permanenta Cetatea Poienari. Faima vampirului din Carpati, dar si incercarea de redescoperire a adevaratei vieti a lui Vlad Tepes, au adus in atentie acest loc fascinant, suscitand interesul unor televiziuni precum National Geographic, Discovery sau History Channel si exista si un proiect sde a instala un teleferic.

Cetatuia Negru Voda
Cetatuia Negru Voda

In jurul vechii cetati de scaun, Campulung Muscel, gasim trei biserici rupestre care ascund o istorie de exceptie, Manastirea Cetatuia Negru Voda, Manastirea Namaiesti si Manastirea Corbii de Piatra. Vechi altare dacice, apoi locuri de rugaciune pentru primii crestini, iar astazi sfinte manastiri.

Manastirea Cetatuia Negru Voda, a carei biserica pictata este asezata intr-o pestera naturala, o gasim la 25 de kilometri de Campulung, pe drumul spre Targoviste, pe o culme de piatra ce se inalta pe malul stang al Dambovitei, intre Valea lui Coman si Valea Chiliilor.

Numit si „Meteora Romaniei“, vechiul Schit Cetatuia Negru Voda a devenit manastire incepand din 1992, detine o biblioteca cu 5.000 de volume, iar din 1997 beneficiaza si de curent electric si de un funicular pentru transportul alimentelor si al apei, caci lacasul de cult nu dispune decat de un mic izvor, in altar, in care apa nu picura, in mod miraculos, decat in perioada dintre Izvorul

LOCURI DE VIZITAT
Pe_terile siha_trilor de pe Valea Cetatuii;
Misterioasa silueta daltuita in piatra a Cavalerului Trac;
Pestera Mosului si Chilia lui Negru Voda;
Crucea din piatra si Masa lui Mihai Viteazul.

Biserica si Palatul Domnesc
Curtea de Arges.
Biserica si Palatul Domnesc
Biserica si Palatul Domnesc sunt tipuri reprezentative de arhitectura traditionala din Tara Romaneasca si dateaza din timpul domniei lui Basarab I.

Biserica a fost salvata de la daramare de catre locuitorii orasului, care au strans banii necesari pentru inceperea lucrarilor de restaurare, demarate in acelasi an de inginerul Grigore Cerchez, care au durat 15 ani si au redat edificiului infatisarea si pictura originala din secolul al XIV-lea.

Apoi, sapaturile arheologice duc la descoperirea a 14 morminte, printre care cel al lui Negru Voda si al lui Vladislav Vlaicu I. In Biserica Domneasca inscrisa pe lista monumentelor UNESCO, exista si o pictura unica in lume, care o reprezinta pe Maica Domnului insarcinata.

Biserica San Nicoara
Curtea de Arges. Biserica San Nicoara

Unul dintre principalele puncte de atractie ale judetului Arges il reprezinta vechea capitala a Tarii Romanesti, Curtea de Arges. Sapaturile arheologice au demonstrat aici existenta unei asezari inca din epoca fierului, dacii fiind condusi aici de Dromichaites. Apoi, in jur de 1200, a existat o resedinta voievodala si la 1247 s-a aflat aici resedinta de scaun a voievodului Seneslau.

Dupa atacul maghiar din 1330, Basarab I muta temporar capitala la Campulung. Apoi, in 1359, Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I, a infiintat aici prima mitropolie, pentru ca Vlaicu (1364-1377) sa infiinteze prima monetarie a tarii. Numele initial al orasului era Arges, apoi, dupa ce capitala Tarii Romanesti a fost mutata, cand la Targoviste, cand la Arges, apare si denumirea actuala de Curtea de Arges.

In perioada de glorie a orasului, intre secolele al XIII-XIV, a fost inaltata biserica San Nicoara, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sfantul Nicolae cel Mic, pentru a o diferentia de biserica domneasca purtand acelasi hram. Turnul inalt domina asezarea si se pare ca permitea comunicarea prin semnale cu cetatea Poienari, fiind folosit in acelasi timp ca foisor de foc si post de observare.

BINE DE STIUT
Manastirea Corbii de Piatra este singurul lacas de cult ortodox, din Romania, cu doua altare.
Picturile de la Corbii de Piatra sunt cele mai vechi din tara.
La Namaiesti se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta