EXCLUSIV AVANTAJE Psihologul Anca Dumitrescu îi ajută pe copiii cu autism să învingă boală
Spusă rapid, povestea Ancăi pare simplă. Însă ascunde în ea cifre dureroase, traume, sacrificii, bătălii pierdute și câștigate și multă, foarte multă iubire. Psihologul Anca Dumitrescu are acum 34 de ani și are un master în Psihoterapie Cognitiv Comportamentală.
La 24 de ani a mers în Statele Unite la North Texas University, pentru a studia Analiza Comportamentală Aplicată, singura terapie dovedită științific ca având rezultate în recuperarea copiilor cu autism. A devenit, astfel, primul specialist român acreditat internațional în terapia ABA și a decis să nu rămână peste hotare, ci să revină în România pentru a-i ajuta pe acești copii.
Așa a simțit, că este nevoie de ea aici, în tară, că se pot face lucruri importante aici, pentru micii autiști, deși recunoaște că nu avea un plan concret. A înființat ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată) în perioada în care existau doar câteva centre de terapie, iar munca ONG-urilor care sprijineau cauza copiilor cu autism era la început de drum.
Certificare din Statele Unite
„La vârsta de 18 ani am decis să studiez psihologia, iar la 20 de ani lucram deja ca voluntar cu copii cu autism, iar curând, aceasta a devenit munca mea. Am reușit să fac acest lucru în timp ce mi-am încheiat studiile în psihologie și am obținut o diplomă de master în CBT, dar am descoperit la scurt timp că în România nu există metodele necesare pentru a face diferența în viitorul acestor copii.
Am decis să merg în Statele Unite pentru a studia Analiza Comportamentală Aplicată, singură variantă științifică ce avea rezultate dovedite în recuperarea copiilor cu autism. După ce mi-am încheiat studiile la North Texas, am obținut certificarea ca Board Certified Behavior Analyst și am devenit primul specialist român care a făcut acest pas.
M-am întors în România fiindcă mi-am dorit o schimbare reală pentru acești micuți. Mi-am dorit să aduc o contribuție la dezvoltarea ABA, pe lângă lucrul cu copiii cu autism și, iată, în acest moment, lucrăm la ATCA cu aproape 200 de copii și am reușit să schimbăm viitorul a 400 de familii'.
Dorința de a face o schimbare și poveștile copiilor cu autism s-au întâlnit în locul potrivit și la momentul potrivit: „Am trăit o poveste care, recunosc, mi-a trasat viitorul. L-am cunoscut pe Ionuț exact de ziua lui. Împlinea 4 ani. La 4 ani, copiii își sărbătoresc ziua de naștere cu prietenii, cântă, dansează și se distrează.
Tot ceea ce putea face Ionuț era să se rotească, să plângă și să țipe de fiecare dată când își dorea să se facă auzit și înțeles. Nu a fost foarte încântat de prezența mea la început, însă, pas cu pas, am învățat să îi înțeleg nevoile, iar el a înțeles cum trebuie să se comporte atunci când își dorea ceva de la cei din jur.
Șase ore pe zi, timp de trei ani, o echipă dedicată l-a ajutat pas cu pas să spună prima silabă, primul cuvânt și, după un an, prima propoziție. Ionuț este un copil cu autism. La fel ca el, se estimează că sunt alți 30.000 de copii în România. Iar în cazurile lor, destinația vieților lor este necunoscută. În orice caz, nu pentru toți. Nu pentru cei care încep terapia de la vârste fragede.
Psihologul Anca Dumitrescu sustine ca autismul poate fi învins
Acești copii au cu 50% mai multe șanse să se bucure de vieți independente. În cazul lor, scopul nostru este să le schimbăm destinația. Ionuț se află în jumătatea celor cu o viață independentă, este integrat în familie și la școală.
După ani de terapie și eforturi uriașe din partea sa și a celor din jur, Ionuț este acum în clasa a VII-a, adoră să facă filme și vrea să devină director. Povestea lui m-a convins că autismul poate fi învins. Ionuț a fost stimulentul meu. Așa am decis să creez ATCA.
Îmi amintesc că am petrecut multe nopți scriind articole specializate care să le demonstreze părinților că lupta cu
autismul este posibilă. La momentul respectiv, o asemenea informație era aproape inexistentă, iar copiii care aveau această condiție erau diagnosticați după vârsta de 4 ani, ceea ce le reducea drastic șansele de recuperare'.
Dacă acum 10 ani erau o mână de oameni cu planuri mari, dar vagi, pas cu pas, oameni speciali s-au alăturat echipei și din ce în ce mai mulți din jurul acesteia au înțeles munca ei acolo și au decis să devină un sprijin real pentru copiii cu autism.
Schimbări pentru viitor
“Autismul este o carapace groasă pe care copiii o poartă încă de la naștere. Ceea ce fac eu, ca terapeut, este să modelez această carapace, să creez o fereastră prin care lumea, cu tot ceea ce oferă, să ajungă la ei cât se poate de mult. O facem cu răbdare, pentru că lucrăm cu fiecare copil cel puțin 20 de ore pe săptămână, câteodată chiar și 40, timp de peste un an.
Ca analist comportamental, cea mai mare recompensă vine atunci când reușesc să fac un copil cu autism să spună primul cuvânt și să se integreze în familie, școală și societate. Toate acestea necesită mult timp și bani, însă sunt mândră să spun că am reușit să construiesc o echipă de oameni puternici și determinați, numai femei, cu o singură excepție.
Suntem o echipă de 38 de femei și un bărbat. Am ales această abordare terapeutică pentru că fiecare oră de ABA aduce o schimbare concretă, vizibilă în dezvoltarea copiilor. ABA nu este doar o profesie, este o pasiune a mea și o abordare științifică în care eu cred.
În cadrul fiecărei ședințe de terapie, copilul cu autism învață ceva nou ce îi poate schimba viața după terapie, însă poate schimba și viața familiei sale și viețile tuturor celor care intră în contact cu el – alți copii, profesori. ABA poate ajuta în timp real, poți vedea rezultate imediate.
Și nu se rezumă doar la autism. ABA poate ajuta orice persoană să devină mai eficientă în viața de zi cu zi și să aibă abilități mai bune de self-management'.
Citeste si Psihologul Andreea Tamaş, îngerul păzitor al copiilor cu autism
Acum, în cele două centre din București, vin la terapie 170 de copii cu autism și Anca poate spune că a reușit să schimbe, împreună cu echipa, viitorul a sute de familii și că au fost implicați în viața a mii de copii cu autism din România.
Donații pentru noul centru
În prezent, 31 de copii diagnosticați de curând cu autism au primit șansa de a intra în programul de terapie necesar
pentru recuperare, iar alți 24 vor putea primi și ei acces la terapie până la finalul anului. Totul este posibil odată cu
deschiderea noului centru al Asociației, care va crește numărul copiilor beneficiari la 200.
„Însă pentru ca acest centru să fie însă operațional 100%, mai este nevoie de cel puțin două luni de lucru și, desigur, de donații care să ne ajute în acest demers. Avem 200 de copii în programele noastre și tot nu putem acoperi cererile care ajung la noi, zi de zi', spune Anca.
În 10 ani de muncă pentru această categorie delicată de copii, echipa Ancăi Dumitrescu a reușit să schimbe percepții vizavi de autism, a derulat campanii de informare și cursuri de formare pentru sute de specialiști. „Cele mai noi statistici legate de numărul copiilor cu autism din România sunt, de fapt, vechi de șase ani.
În 2012, autoritățile vorbeau de 7.200 de copii și tineri ce aveau nevoie de terapie. Specialiștii spun însă că numărul real este de cel puțin patru ori mai mare, iar cele mai acute probleme sunt legate de diagnosticarea târzie și de costurile mari ale terapiei, care ajung, pentru o singură persoană cu autism, și la 6.000 de lei lunar. Este o sumă fabuloasă și pentru persoanele cu venituri peste medie, darămite pentru majoritatea!
Mai mult, sunt necesari cel puțin 4 ani pentru a ajunge la o recuperare funcțională. Acum, 15 dintre copiii ce urmează terapia aici provin din familii vulnerabile, iar costurile sunt suportate integral din fondurile Asociației.
Am început o cursă lungă acum mai bine de 10 ani pentru a-i aduce pe cât mai mulți dintre ei în lumea noastră colorată. O continui și acum pentru a le spune povestea și aștept pe toată lumea să se alăture cauzei. Donațiile pot asigura ore de terapie care să le dea șansa la o viață independentă.
Eu știu că drumul meu este despre a face schimbări importante în viețile copiilor cu autism. Nu cred că o singură persoană poate schimba lumea, însă cred că fiecare dintre noi poate face o schimbare în mediul său și poate schimba modul în care gândesc persoanele din jur.
Lumea mea îi are în centrul său pe copii. Iar copiii cu autism sunt la fel de speciali ca orice alt copil, doar că trăiesc într-un univers care îi ține departe de cei dragi'.
Citeste si Mesajul sfâșietor al unui băiețel bolnav de autism:'Mi-aș dori ca mama să mă omoare'
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: arhiva personala