Psihologul Andreea Tamaş, îngerul păzitor al copiilor cu autism

psiholog andreea tamas

Andreea Tamaş este psiholog şi terapeut ABA, tratează de ani buni copiii cu autism, are un soţ iubitor, doi copii minunaţi şi a decis să ia parte ca voluntar la o expediţie medicală umanitară care ajută oamenii din Nepal. „Îmi doresc să aducem bucurie şi zâmbete oamenilor din Nepal.' 

Ştiam, dinainte de a o cunoaşte pe Andreea, despre ce a reuşit să realizeze, despre munca ei neostoită dedicată micuţilor cu tulburări din spectrul autist, îi ştiam dragostea de bine şi dăruirea din spatele muncii ei zilnice. Voiam însă să-i aflu povestea de viaţă şi să descifrez ce înseamnă pentru ea
voluntariatul, mai ales în… Nepal!

Bucuriile unui cuvânt

Cât o costă gesturile de alinare, de speranţă, de ajutor, priceperea pusă acolo, truda oferită celorlalţi şi timpul, rupt din cel destinat fetiţei şi băiatului ei, pentru a descoperi ce culoare au binele şi mulţumirea unui zâmbet de copil. Am aflat toate acestea mergând acolo unde lucrează ea, la ANCAAR-Argeş, iar aici, în mijlocul micilor autişti veniţi la terapie, am descoperit că, dacă vrei cu adevărat, poţi să luminezi viitorul acestor copii.

Iniţial, când am intrat pe uşile Centrului ANCAAR, am avut o vreme senzaţia că sunt într-un fel de grădiniţă absolut normală. Un zumzet vag şi vesel de vorbă, tinere cu zâmbete pe feţe, încăperi pline de jocuri, desene şi mese încărcate de culori… Apoi, văzând cât de mult dăruiesc Andreea şi alţi câţiva oameni asemenea ei profesiei lor şi fiecărui gest ori vorbă, cucerite trudnic, asemenea unei ascensiuni pe un pisc de munte, am înţeles bucuriile realizărilor lor. Dar şi dramele în preajma cărora trăiesc zilnic.

psiholog andreea tamas

Oameni pentru copii

„La terminarea liceului eram într-un impas legat de ceea ce îmi doresc să fac mai departe. Nimic din ce studiau colegii sau prietenii mei nu simţeam că mi se potriveşte. Voiam să studiez ceva despre cum să pot ajuta oamenii şi, după doi ani de aşteptare, am hotărât să mă înscriu la Asistenţă Socială/Sociologie.

Am reuşit să îmbin studiul cu viaţa de familie şi să am doi copii: Teodor şi Filoteea, de care sunt foarte mândră. La terminarea facultăţii am fost voluntar într-o asociaţie de stat din mediul rural, în care se făceau terapii de recuperare pentru copiii diagnosticaţi cu sindrom autist şi, după şapte luni, în urma unui proiect, am fost angajată acolo.

Interacţionând cu copiii şi aflând despre aplicarea terapiilor comportamentale, am simţit că pot să îi ajut lucrând chiar eu cu ei şi că nimic nu se compară cu satisfacţia recuperării şi zâmbetele pe care le primeai de la ei. I-am iubit din prima clipă şi i-am perceput ca fiind cu totul speciali', povesteşte Andreea.

Sufletistă şi cu o putere pe care nu ai bănui la început că o are, şi-a strâns toată energia într-un drum pe care puţini l-ar fi ales. A întrebat, a căutat soluţii mai bune, a cerut, s-a zbătut, a avut idei, a inventat… A început să studieze terapia, a urmat cursuri şi multe luni de voluntariat, învăţând cum se aplice noţiunile necesare pentru a ajuta copiii cu întârziere în dezvoltare.

„Aşa am început să lucrez la Piteşti, la Asociaţia ANCAAR, Filiala Argeş, unde am găsit o echipă frumoasă, entuziastă şi mereu în căutarea de noi tehnici pliate pe fiecare caz în parte. M-au primit cu căldură şi m-au ajutat să cresc alături de ei, au apreciat creativitatea şi dorinţa mea de a înfrumuseţa fiecare eveniment al asociaţiei şi acum şase luni am devenit şi fundraiser-ul acesteia'.

Spune că, lucrând ca voluntar, a învăţat că iniţiativele pornite din suflet înseamnă primul pas către victorie, doar că, de multe ori, asta nu e de ajuns şi trebuie ca şi noi, ceilalţi, să punem umărul şi să ajutăm. Aşa cum copiii de la ANCAAR au învăţat-o că nu există cuvântul „imposibil' şi că de multe ori toate frământările noastre de zi cu zi nu fac nici pe departe cât prima vorbă ori primul răspuns al unui copil autist.

psiholog andreea tamas

„Trăind lângă dramele acestor copii, te simţi întotdeauna încurcat. Sunt necesari ani şi ani pentru a le putea înţelege, cu adevărat, gândurile şi sentimentele. Apoi, cu multă muncă, începi să afli calea, te apropii de ei şi îi descifrezi. De aceea, copiii în situaţii speciale sunt mai întotdeauna respinşi de societate. E mai simplu aşa decât să faci efortul de a-i ajuta.

Asta e, de fapt, o parte din lupta noastră: să-i facem pe cei din jur să ştie că aceşti copii cu tulburări autiste există şi să înţeleagă că nu este nevoie să fie lăsaţi la marginea societăţii doar pentru că sunt diferiţi'.

DA, pentru voluntariat!

Despre plecarea ei în expediţia umanitară din Nepal, Andreea vorbeşte cu încredere în sine şi cu privirea aprinsă De patru ani lucrează, cu rezultate excelente, terapie ABA, la ANCAAR Argeş. muncesc. Cred că este foarte important să facem ce simţim şi să gândim uneori mai mult cu sufletul.

Proiectul de voluntariat «Nepal for Life Medical», este o expediție umanitară, cu echipe medicale şi educaţionale, care se desfăşoară chiar în clipele în care scriu aceste rânduri în inima Himalayei, în Kathmandu, Pokhara, Chitwan și Thamel din Nepal, statul supranumit «Acoperişul lumii», care a fost lovit cumplit de teribilul cutremur din 2015'.

psiholog andreea tamas

Expediţii medicale umanitare

Atunci, la 86 km de capitala Kathmandu, un seism de 7,6 grade Richter, urmat de peste 300 de replici cu magnitudine de peste 4 grade și de patru cutremure ce au depăşit 6 grade Richter, a ucis 8.790 de oameni și a lăsat în urmă 22.300 de răniți, afectând 8.000.000 de oameni şi 31% din suprafața țării.

Echipele româneşti formate din 19 voluntari, majoritatea medici, educatori şi terapeuţi, printre care şi Andreea, împreună cu o echipă medicală de la Manmohan Memorial Community Hospital, vor dona aparatură medicală și consumabile, vor efectua intervenții chirurgicale şi vor merge în trei expediţii în zonele rurale unde oamenii vor fi consultați şi trataţi.

Intervențiile chirurgicale vor fi făcute în cadrul Spitalului Manmohan Memorial Community, iar întregul program de expediţii este stabilit împreună cu o firmă de trekking locală cu care voluntarii români au mai colaborat, „Cold Feet Adventures', care îi va însoți pe parcursul întregii campanii. După cutremure, peste 80 de țări au venit în sprijinul Nepalului pentru a înlătura efectele imediate ale acestora.

Acum, la doi ani de la acea tragedie, mai există asociații care acționează în regiune, în special pentru (re)construcții de școli, dar într-un număr mult mai mic. „Mi-am asumat obligaţiile şi eforturile pe care trebuie să le depun în această expediţie şi ştiu că acei copilaşi de acolo au mare nevoie de noi: medici, terapeuţi, să fim alături de ei măcar în acest timp de trei săptămâni, cât este stabilită perioada proiectului.

Nevoile din teren sunt extrem de multe și de mari, și de complexe, în special în zonele rurale, care au un grad mare de sărăcie și în care oamenii trăiesc în condiții precare de igienă și de educație. Gradul de mortalitate infantilă este extrem de ridicat, cauzat de problemele de igienă și de lipsa educației privind îngrijirea copilului.

Accesul la serviciile medicale este aproape inexistent, atât din cauza sărăciei, cât și a izolării fizice a satelor (lipsa infrastructurii, a electricității etc.) Probleme la fel de mari întâmpină și spitalele din Kathmandu, cu care există deja o colaborare. Şi mai apoi, binele atrage bine şi oamenii frumoşi la fel. Eu aşa am învăţat. Sunt foarte emoţionată şi nerăbdătoare pentru tot ce o să se întâmple acolo. Îmi va fi dor de copiii mei, însă sunt liniştită pentru că au un tată implicat şi iubitor care are grijă de ei în lipsa mea'.

La cei 30 de ani ai ei, îşi iubeşte, cu o pasiune nestăpânită, profesia şi crede că şi-a aflat locul său în lume: „Voluntariatul şi lucrul cu copiii cu nevoi speciale mi-au oferit multe lecții de viață. Am învățat cuvîntul toleranță, să nu judec și, cel mai mult, am învățat să am grijă de cei din jur. Mi-am descoperit puterile, talentele și slăbiciunile, pe care le-am transformat în forță călăuzitoare. M-am descoperit, de fapt, pe mine'.

Autor: ADRIAN CÎLȚAN

FOTO: ALINA MIRON, GEO DOLOFAN

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre