EXCLUSIV AVANTAJE: DR. ELENA MARTIN „Nu salvez vieți dar simt că le pot schimba în mai bine…”

Protagonista copertei din această lună ascunde, sub aparența unui medic obișnuit, profesionalismul desăvârșit al unui chirurg-artist. Există acolo o putere de control și o siguranță perfectă a deciziilor, dar și o porție serioasă de artă, sunt echilibrul, ochiul sigur și înclinația către frumos, iar peste toate este numărul celor cărora mâinile ei le-a redat frumuseţea.

Doamna doctor, atunci când vorbim despre frumusețea feminină ne referim la…?

… la grație și armonie. Frumusețea feminină nu se încadrează în măsurători precise iar în viața de zi cu zi se traduce prin încredere în sine. Simetria contează, dar mai mult de atât, luăm în calcul raporturile dintre diferite structuri pentru a crea balanța potrivită la nivel facial sau corporal.

Chirurgia estetică este, fără doar și poate, una dintre cele mai „spectaculoase' ramuri în medicină. Care au fost motivele care v-au făcut pe dumneavoastră să o alegeți?

Iubesc finețea meseriei mele și unicitatea fiecărui caz. Nu salvez vieți dar simt că le pot schimba în mai bine. Și pacientele chiar îmi spun acest lucru. Această stare de bine se resimte și în clinică , fie că vorbim de colegi sau de pacienți. Iar această bucurie este contagioasă în sensul bun. O zi în clinică este foarte variată și se potrivește perfect personalității mele, plină de energie mereu.

Puțini sunt profesioniștii care se „laudă' că nu au avut mentori, modele în profesia pe care și-au ales-o. Pentru dumneavoastră cine sunt mentorii?

Am avut șansa să întâlnesc mulți chirurgi cu vastă experiență atât în țară cât și în străinătate. Am încercat să culeg de la fiecare ce am considerat că funcționează perfect în mâinile mele, conform propriei rațiuni medicale. Îmi este greu să spun un singur nume.

Dr.Elena Martin

Îmi amintesc de copilăria mea în care, fără echivoc, îmi doream să devin „doctoriță'. Același lucru l-ați simțit și dumneavoastră? Medicina a fost o profesie plănuită în viața dumneavoastră?

Nimic nu este ușor…. Dacă este ușor pare puțin ireal. La momentul acesta simt că am ales drumul ideal și mă simt împlinită profesional, dar trebuie să recunosc că au fost și momente de cumpănă, pe care le consider firești.

„În România este dificil să fii medic!', o afirmație tot mai des auzită. Simțiți la fel sau situația dumneavoastră este diferită? Ce vă face să simțiți astfel?

Simt că fac bine și acest lucru îmi aduce mulțumire în fiecare zi. Puține sunt zilele în care simt oboseala la finalul programului, oricât de lung ar fi.

Rezultatul actului medical estetic, în zilele noastre, pare să fie condiționat de filtrele social media, de perfecțiunea afișată pe coperți de reviste și pe podiumuri de modă. Cum gestionați aceste situații?

Gestionez cu mult calm și determinare în a spune ferm NU. Este adevărat că sunt paciente care chiar își doresc să arate ca un filtru de pe Snapchat sau Facetune. Mi-a fost greu să înțeleg inițial, dar mulți cred în această frumusețe deformată. Social media are și multe părți bune. Putem transmite ușor informații medicale, practic, este un mediu virtual în care poți cunoaște medicul anterior vizitei în clinică. Vine și cu o serie de părți negative pe care nu mă feresc să le subliniez în cadrul fiecarui consult. Este de datoria mea să stabilesc cu pacienții așteptări rezonabile ale intervențiilor, bazate pe experiență și studii clinice.
Este adevărat că intervențiile pot deveni și un drog. O adicție. Ne obișnuim cu frumosul și dorim altceva. Sunt paciente care nu se obișnuiesc cu aspectul lor și își doresc ceva mai mult'. Când vorbim de chirurgia estetică termenul corect este potrivit', nici mult, nici puțin.

De ce vin, prioritar, pacienții în cabinetul medicului estetician?

Una dintre primele întrebări când am un pacient nou în cabinet este: ce vă deranjează când vă uitați în oglindă'. Aud adesea vreau să arăt mai bine, mai puțin obosită sau pur și simplu am îmbătrânit. Nu de puține ori există și varianta nu mă mai pot uita în oglindă'. Nu este totul atât de dramatic precum pare și cu răbdare construiesc alături de pacientă un plan de tratament. Planul de tratament este unic fiecărui pacient iar rezultatele se traduc prin stare de bine și încredere de sine, mai mult decât tratarea excesului de piele sau redarea volumului. Din sfera chirurgicală, am multe paciente mămici alături de care pot empatiza cu succes. Sarcina este solicitantă fizic și psihic iar intervențiile estetice chiar ajută estetic și funcțional în anumite cazuri pentru a recăpăta formele și starea dinainte.

Din punctul dumneavoastră de vedere care este modelul de colaborare sănătoasă dintre un medic și un pacient?

Relația, chimia, energia, medic – pacient sunt extrem de importante de ambele părți. Se bazează în principal pe încredere și recunosc că au fost cazuri când am refuzat să operez anumite paciente cărora am considerat că nu le pot obține așteptările intervențiilor dorite. Cu alte cuvinte aveau așteptări nerealiste în mâinile mele. Recunosc, apreciez și simt în fiecare moment responsabilitatea fiecărei paciente care îmi acordă încrederea și sănătatea ei în vederea unei intervenții estetice. Majoritatea pacientelor mele sunt sănătoase, vor doar să fie și mai frumoase. Este paradoxul acestei ramuri în cadrul medicinei. O colaborare sănătoasă presupune încredere și sinceritate pe termen lung.

Care sunt operațiile cele mai spectaculoase pe care le-ați făcut până acum?

Dacă ați întreba pacientele operate, fiecare caz în parte ar fi spectaculos. Chirurgia estetică are un mare impact asupra stimei de sine și în viața unei paciente în general. Este motivul pentru care mă dedic la maximum fiecărei intervenții. De la augumentarea mamară simplă la un caz complex de body lifting.

Ne detașăm puțin de domeniul profesional și intrăm discret în viața femeii Elena Martin. Ce o face pe ea să se simtă frumoasă?

Grea întrebare. Pot să vă spun, în schimb când mă simt centrul Universului. Când îmi adoarme copilul în brațe. Greu de găsit o explicație, dar așa e. Revenind la frumusețe, sunt o fire optimistă. Dacă am o zi mai proastă în care nu am ajuns să mă aranjez la păr, sigur găsesc altceva să îmi placă la mine. Rujul roșu mă salvează de obicei.

Care sunt momentele/experiențele care vă aduc bucurie?

Mă simt liniștită la sfârșitul unei zilei în clinică sau în sala de operație, dar radiez de bucurie și mă topesc de fericire după o oră de joacă în familie cu băiețelul nostru.

De unde vă luați energia de a face față provocărilor de zi cu zi?

Rămân greu fără energie iar revigorarea e rapidă. Mă relaxează un film împreună cu soțul, o cină inspirată sau un weekend în doi.

Cum vă este familia și ce înseamnă ea pentru femeia Elena Martin?

Este cel mai frumos cadou pe care mi l-a oferit viața. Mi-am dorit mult o carieră în chirurgie și am muncit în acest sens, mult. Acum 10 ani cu siguranță aș fi vorbit doar despre carieră. Dar am fost atât de norocoasă să pot avea o familie atât de frumoasă, în extindere acum.

Foto: Zia Vey

Citeste și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Fascinanta lume a Ioanei Nicolaie

EXCLUSIV AVANTAJE: Povestea lui Nicole Chirica și a unei idei devenită apoi un business cu care a cucerit lumea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre