Evaluarea Națională 2017: Din secretele unui elev de nota 10

Evaluarea Națională 2017

Într-o vreme în care tot mai mulți elevi aspiră la o notă de trecere sau, în cazurile fericite, la o notă mare, există elevi pentru care nu există decât 10. Rareș Fiștoc este unul dintre cei 11 elevi de la Școala “Ștefan cel Mare” din Focșani care au obținut notă maximă la Evaluarea Națională 2017. 

Am fost curioși să aflăm cât de greu este să obții media 10 la un examen de asemenea anvergură, practic primul examen important din viața de elev. Ce calități trebuie să aibă un elev ca să-și convingă examinatorii că merită cu adevărat să obțină punctajul maxim?

Cât de greu a fost să iei 10 la Evaluarea Națională? Cât de mult ai învățat pentru acest examen?

Rareș Fiștoc: A fost destul de greu să iau nota 10, deoarece a trebuit să-mi stăpânesc emoțiile. Când am intrat în sala de examen, am avut senzația că am uitat aproape tot. Mi-am revenit, însă, în momentul în care am început să citesc subiectele. La școală, am fost tot timpul atent la orele de curs și am încercat să înțeleg ce predă profesorul. Am învățat aproape tot și acest lucru mi-a dat curaj.

Eşti unul dintre elevii cu care şcoala se mândreşte. Cui se datorează rezultatul tău de la Evaluare: efortului tău propriu, profesorilor, familiei?

Rareș Fiștoc: Nu am fost un elev model, doar că am știut mereu care-mi sunt limitele. Prin acest rezultat cred că am făcut școala mândră. Notele obținute li se datorează persoanelor care mi-au fost alături mereu, PROFESORII și FAMILIA – dar, bineînțeles, și eforturilor mele.

Cu cât timp înainte ai început să te pregătești pentru examen?

Rareș Fiștoc: Pot spune că pregătirea mea pentru Evaluarea Națională a început încă din prima zi de școală la gimnaziu, pe care l-am absolvit la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare' din Focșani. Desigur, știam că româna și matematica sunt discipline de examen, însă nu am neglijat nici celelalte materii.

Cum ai reușit să faci față emoțiilor specifice unui astfel de examen?

Rareș Fiștoc: Ușor n-a fost, însă am încercat să nu mă gândesc deloc la un scenariu negativ și să-mi mențin o atitudine optimistă.

A existat vreun subiect care ți-a pus probleme, de a cărui rezolvare să nu fii sigur?

Rareș Fiștoc: Cel mai mult m-am temut la română, la compunerea argumentativă. Mi-a fost frică să nu greșesc din grabă. Timpul a fost destul de scurt și a fost dificil să verific lucrarea la final, de aceea am fost atent de prima dată la fiecare exercițiu. La matematică, în schimb, geometria s-a dovedit accesibilă, spre bucuria noastră.

Ai făcut meditații? Consideri că poți lua 10 la un examen fără să faci meditații, doar cu pregătirea de la clasă?

Rareș Fiștoc: Nu am făcut propriu-zis meditații. Am făcut niște ore de verificare atât la română, cât și la matematică, pentru a aprofunda noțiunile învățate la clasă. Însă am lucrat foarte mult cu doamnele profesor Mihaela Diaconu și Mirela Dumitru atât în timpul orelor de curs, cât și la pregătirea suplimentară din cadrul școlii.

Ai avea vreun sfat, vreo recomandare pentru cei care vor susține Evaluarea Națională la anul?

Rareș Fiștoc: Pe cei care urmează să susțină acest examen i-aș sfătui să nu se gândească doar la Evaluare, ci să încerce să îmbine utilul cu plăcutul.

Spre ce liceu te îndrepți? Ce ți-ar plăcea să devii?

Rareș Fiștoc: Mi-a plăcut matematica, așa că voi merge pe un profil real. Încă nu m-am gândit atât de departe, la ce voi deveni, abia am făcut un mic pas, iar viața te poate duce într-o direcție neprevăzută.

Un elev de 10 are timp și de activități relaxante sau se ocupă doar de învățat? Ție ce-ți place să faci în timpul liber?

Rareș Fiștoc: Desigur, un elev de 10 își face timp și pentru activități în afara școlii. Personal, îmi place să-mi petrec timpul liber cu cei mai buni prieteni, să mergem la fotbal, să ne plimbăm cu bicicletele prin oraș, dar fiecare se poate destinde cum crede de cuviință.

Ai participat la competiții școlare? 

Rareș Fiștoc: Nu am participat la foarte multe concursuri în gimnaziu, dar la cele la care am ales să mă duc am obținut rezultate respectabile. Pot să amintesc participarea la Olimpiada Națională de Franceză Orthofrancais', unde am reușit să urc pe a treia poziție, dar și la concursuri de română și de matematică, faza pe școală și faza județeană.
Citește și
A consemnat: Oana Anghel
Foto: arhiva personală 
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie