Ești pregătit ca în 3-4 ani profesia ta să arate altfel? Nu schimba jobul, reinventează-l!

Studiile făcute de specialiștii în resurse umane* spun că până în 2020, mai mult de o treime dintre seturile de competențe de bază necesare multor profesii vor fi total diferite de cele care astăzi sunt considerate esențiale în fix aceeași profesie. Așadar, este esențial să te reinventezi, fără a-ți schimba jobul.

de Daniela Palade Teodorescu

Un job care ieri îți era familiar, azi poate deveni străin

Din experiența personală, orice întrerupere profesională mai mare de 3-4 luni de zile va face ca, la întoarcere, să reintri într-o lume străină. Chiar dacă e același birou, lucrezi cu aceeași echipă, ai fix același post, s-ar putea să te simți destul de străin de ceea ce se întâmplă.

Ritmul e altul (mult mai alert), abilitățile sunt mult mai digitalizate, capacitatea de reacție este infinit mai rapidă, viziunea se modifică și ea. Dacă îți permiți un concediu de maternitate de un an, fără să menții un minim contact cu mediul, e posibil să nu mai recunoști nimic din ceea ce îți era familiar.

Iar dacă rămâi doi ani acasă, riscul deprofesionalizării este maxim. Contextul este destul de neprietenos pentru femeile care își doresc să fie mame cât mai responsabile.

Studiile făcute de specialiștii în resurse umane* spun că, în medie, până în anul 2020, mai mult de o treime dintre seturile de competențe de bază necesare multor profesii vor fi total diferite de cele care astăzi sunt considerate esențiale în fix aceeași profesie. Așadar, este esențial să te reinventezi în aceeași profesie, nu să o schimbi.

Va trebui să reînveți mai bine de o treime din jobul tău

Nu alt job, ci tot acela pentru care te-ai pregătit în școală și în care poate ai excelat ani buni și ai fost apreciat și plătit foarte bine. Altfel spus, chiar dacă vei lucra în aceeași firmă sau companie, pe aceeași poziție, cu aceiași oameni în echipă, cu aceiași șefi, ceea ce vei face va fi destul de diferit în proporție de o treime.

Așadar, în trei ani, trebuie să fii pregătit pentru alt job. Și sufletește, și ca pregătire, și ca atitudine.

Uzura morală a competențelor mai puțin digitale

Iar tehnologiile în continuă perfecționare sunt răspunzătoare pentru schimbarea stilului de viață și uzura morală a competențelor mai puțin digitale. Ieșirea din actualitate a acestor competențe va face ca persoane considerate anterior ca având un înalt nivel de competențe să devină indezirabile.
Schimbarea paradigmei de gândire se vede și în felul în care se schimbă procesul educațional sau, la noi în România, cum ar trebui să se schimbe. Digitalizarea educației e un proces care începe din clasele primare – multe dintre competențele uzuale (caligrafia, socotitul, reproducerea mecanică a informației) încep să dispară.

Felul în care ne orientăm copiii spre un job e în continuă și foarte rapidă schimbare, iar profilul celor mai cerute profesii în următorii 10 ani seamănă destul de puțin cu ce am fost noi obișnuiți să credem că are căutare.

Unele ocupații nici măcar nu apar în nomenclatorul actual al profesiilor. Iar tot ce ține de profesii cu implicare tehnică prezintă un mare risc ca mare parte din ceea ce ai învățat în școală să nu mai fie de actualitate în următorii ani, de aici și nevoia de învățare continuă.

Pentru cei din generația baby boom și generația X (1960-1980) e o uriașă provocare de a se menține la nivelul de competențe și performanțe în continuă schimbare. Dar și de a fi părinții moderni ai unor copii din generațiile Y și Z, crescuți într-un mod foarte diferit.

*Studii întreprinse de Chief Human Resources and Chief Strategy Officers

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie