Invata sa dansezi

Dansul nu inseamna doar miscare pe muzica, ci si exprimarea unei stari. Pentru multi, dansul este o ocazie de a se cunoaste pe sine si pe ceilalti, o cale de relaxare, de creare a unei atmosfere romantice.

Se pare ca dansul este una dintre cele mai vechi preocupari artistice ale omului, la fel ca si muzica sau pictura. In picturile rupestre s-au descifrat nu numai siluete care vaneaza ori se lupta, ci si siluete in miscare, care pot reprezenta pasi de dans. Dansuri rituale, dansuri populare, care celebreaza sarbatori, dansuri de salon sau dansuri de discoteca… Toate au la baza aceeasi nevoie de miscare ritmata, dar si de exprimare libera si de comunicare.

Desi si-a schimbat „infatisarea” de-a lungul timpului, dansul a ramas la fel de important pentru oameni. Bunica dansa vals, imbracata in rochie de bal, in bratele unui ofiter spilcuit; tu te distrezi pe ritmuri disco sau latino, intr-o lumina crepusculara, incercand sa farmeci un tip pe care ai pus ochii. Poate ca moravurile s-au schimbat, dar principiul ramane acelasi: dansul este un mijloc de distractie si relaxare, dar si de cucerire a partenerului.

Poate ca esti o dansatoare innascuta si dansul ti se pare la fel de firesc ca si mersul. Sau, dimpotriva, te simti stangace, nu ai avut ocazia sa inveti sa dansezi si preferi sa stai deoparte, sa eviti acest gen de distractie. Dar nu este nevoie sa ai talent de balerina ca sa poti gusta bucuria pe care ti-o da dansul. Iar daca pana acum nu ai avut posibilitatea si nici curiozitatea sa inveti sa dansezi, nu mai pierde timpul! Noi iti vom arata de ce…

Nu mai esti singura
Intreab-o pe bunica si iti va povesti ca balurile de pe vremuri erau cele mai asteptate evenimente ale anului. Acolo iti etalai rochiile elegante, te distrai si, mai ales, cunosteai lumea. Vedeai si erai vazuta. Faceai conversatie si primeai omagiile tinerilor pretendenti.

Cam acelasi lucru se intampla si in discotecile de astazi ori la petrecerile private. Cu siguranta ai fost la petreceri si ai observat ca cei care danseaza par sa se distreze foarte bine. Te numeri si tu printre acele persoane? Daca „da”, inseamna ca stii motivul. Dansul inseamna comunicare prin miscare si gesturi – o modalitate de exprimare mai directa si mai sincera decat cea prin cuvinte. Deseori, dansul e un punct de plecare pentru conversatie, precum si o cale de a te arata lumii asa cum esti. Cei care danseaza creeaza intre ei un fel de legatura mai simpla si mai directa, care da roade usor in planul social. Atunci cand dansezi, nu numai ca te relaxezi si te distrezi, dar si construiesti legaturi cu cei din jur. Daca esti o persoana mai timida de felul tau, danseaza, si reticentele vor disparea, cei din jur te vor observa si vor dori sa te cunoasca.

Poate ca la toate aceste lucruri ai o mare obiectie: tu nu stii sa dansezi… Nu-i nimic, poti oricand sa inveti! Mai sunt multi oameni in situatia ta care se apuca sa invete sa danseze la 30, 40 sau chiar la 70 de ani! Exista o multime de locuri in care poti sa iei lectii de dans. Poti sa alegi dansul sportiv (cu ceva timp in urma cunoscut la noi ca „dans de societate”), disco, tango argentinian, modernele ritmuri latino sau dansuri orientale. In multe discoteci, peste zi, se predau lectii de dans, insa exista si cluburi speciale, destinate invatarii secretelor dansului.

Dansul in pereche creeaza intre parteneri apropiere fizica, comunicare corporala si tensiune emotionala pozitiva.

Esti in cautarea unui partener?
Poate ca esti singura si vrei sa te indragostesti. Sau poate ca tocmai te-ai despartit de partenerul tau de viata si esti convinsa ca o activitate placuta ti-ar curma suferinta.

Sau poate ca vrei sa reinvii flacara dorintei si romantismul in relatia pe care o ai. Pentru toate aceste probleme, dansul este o solutie.

Atunci cand dansezi si iti place sa faci asta, se vede de la o posta ca te simti bine in propria-ti piele. In plus, corpul transmite mesaje mai bine decat ar face-o cuvintele. Dansand, iti poti pune silueta intr-o lumina favorabila si poti sa iti arati, nestingherita, frumusetea. Daca nu te consideri frumoasa, dansul te poate face multumita cu tine insati si sa emani un aer fericit, care poate cuceri pe oricine.

Dansul in pereche creeaza intre parteneri o complicitate si o intimitate greu de realizat in alte situatii sociale. Permite apropierea fizica si comunicarea corporala, dar creeaza si o tensiune emotionala, care ii pune in legatura. Dupa un dans romantic sau pasional in doi, primii pasi catre o relatie de dragoste sunt deja facuti. Deseori, in dans, tensiunea emotionala poate fi dublata de una erotica. Poti folosi acest atu pentru a insufleti o relatie monotona…

Daca dansul nu este unul dintre punctele tale forte, invita-ti partenerul sa luati impreuna lectii de dans. Nu va fi numai o ocazie de a petrece timpul impreuna, ci si un prilej de a descoperi, tot impreuna, ceva nou. Nu trebuie sa te miri daca, invatand sa dansati in doi, comunicarea dintre voi se va imbunatati si veti invata nu doar niste pasi de dans, ci si sa fiti impreuna. Probabil ca, la inceput, primii pasi pe care ii veti invata vor cauza destul de mult stres si chiar reprosuri reciproce. Nu te lasa inselata de aparente. De fapt, reprosurile ascund probleme mai vechi care, prin dans, au gasit o portita de manifestare. Incercati sa discutati despre aceste probleme si nu renuntati la dans. Tot dansul va poate oferi o rezolvare a lor si o mai buna intelegere intre voi.

E bun si pentru copii
Inca de mici, unii copii dovedesc aptitudini pentru dans si iti vor cere, in mod insistent, „sa faca dans”. Va trebui sa te inarmezi cu rabdare si entuziasm pentru a fi alaturi de copilul tau si in aceasta activitate. Chiar daca nu are cine stie ce talent, dansul este o modalitate foarte buna pentru ca el sa-si formeze o tinuta eleganta si un corp armonios.

In plus, dansul il va obisnui sa se comporte intr-un alt gen de colectivitate decat cea de la gradinita sau de la scoala. Poate ca iti vine greu sa crezi, insa dansul presupune un efort fizic comparabil cu practicarea oricarui alt sport – asadar, poti fi linistita si din acest punct de vedere in ceea ce priveste educatia copilului. Vei vedea ca bucuria lui te va molipsi si nu este exclus sa te convinga sa incerci si tu pasii de dans, daca nu ai facut deja acest lucru. Vei cunoaste si alti parinti ai caror copii fac dans si, in felul acesta, dansul iti poate oferi inca un prilej de a-ti extinde cercul de cunostinte.

Terapie prin dans
O metoda de psihoterapie mai putin folosita la noi, dar cu siguranta in plina afirmare, este terapia prin dans. Cei care vor sa isi rezolve unele probleme psihice sau, pur si simplu, sa isi dezvolte personalitatea, creativitatea ori abilitatile de comunicare pot sa aleaga aceasta metoda.

Nu trebuie sa ai aptitudini pentru dans, fiindca nimeni nu iti va pretinde sa inveti pasi de dans nici simpli, nici complicati. Dar vei invata sa te exprimi prin miscare, sa folosesti muzica si dansul pentru a scoate la iveala emotiile negative care te macina, pentru a rezolva problema stresului care nu iti da pace ori gandurile obsesive care nu te lasa sa dormi.

Miscarea pe muzica potrivita (sau chiar si fara muzica), pe muzica sufletului tau, metaforic vorbind, te va ajuta asa cum o poate face orice alt fel de terapie psihologica.

Femei ca tine
Cat poate fi de distractiv!
Camelia, 28 de ani: „Muncesc foarte mult si nu mai am timp sa ma distrez ori sa ma intalnesc cu nimeni in afara colegilor de serviciu. De curand, am auzit o colega povestind despre cum merge la dans, ce face acolo. Pe moment, m-am simtit superioara pentru ca nu am asemenea preocupari superficiale. Dar ideea mi-a ramas in minte si, intr-o seara, acasa, mi-am dat seama ce singura sunt si dependenta de munca. A doua zi am intrebat-o pe colega mea unde merge la dans si asa am ajuns o pasionata cursanta. Nu credeam ca poate fi atat de distractiv! Am cunoscut oameni de-o varsta cu mine, care muncesc si ei foarte mult, dar care au invatat si cum sa se distreze. Ne-am imprietenit si ne vedem si in afara orelor de dans”.

Au devenit vedete
Nicoleta, 32 de ani: „Am o fetita de patru ani si un baiat de sapte. Imi place miscarea si merg regulat la aerobic; intr- una din zile, am aflat ca dupa ora noastra urmeaza ora de dans pentru copii… Eram fascinata de cat de frumosi erau, cuminti si atenti la explicatiile profesoarei. Le-am propus si copiilor mei sa faca dans. Fetita s-a bucurat enorm, dar el a fost reticent la inceput. Cu timpul, a dorit si el sa ia lectii de dans. Acum amandoi invata sa danseze si – culmea! – au devenit, in cercul lor de prieteni, niste mici vedete”.

de Valentin Banica; foto: arhiva Edipresse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate