Esti dependenta de munca?

Dependenta e asociata mai degraba cu drogurile si alcoolul, nicidecum cu munca – cum ar putea aceasta sa te imbolnaveasca?! Pentru noi, dependenta de munca pare un moft occidental, adoptat de prin filme cu personaje "work-aholice", adica dependente de munca. Vei vedea ca nu e chiar asa.

Dependenta de munca este, probabil, singura acceptata de societate, fiindca nu e atat de evidenta si ne vine greu sa credem ca ar putea sa dauneze cuiva. Nu trebuie confundata o persoana care munceste mult cu una dependenta de munca. Persoanele care sunt pasionate de ceea ce fac si muncesc din greu pentru a-si atinge scopurile nu sunt neaparat dependente de munca. La fel, nu poate fi numita dependenta o persoana care sta ocazional peste program. Pentru a sti exact unde te situezi, raspunde sincer la intrebarile urmatoare.

Cum recunosti o persoana dependenta de munca

 • Se gandeste la munca tot timpul si ii e greu sa separe serviciul de timpul liber. Chiar si acest timp liber il planifica in cele mai mici detalii, astfel incat sa ramana putin pentru relaxare si recreere. Deseori, isi ia de lucru in week-end si in vacante.
 • Ii este imposibil sa traiasca fara placerea oferita de munca. Cand termina un proiect sau in familie intervine ceva care necesita absenta de la serviciu, persoana dependenta se simte deprimata sau poate avea chiar stari de panica.
 • Isi asuma sarcini tot mai multe si mai grele, pentru ca niciodata nu se multumeste cu ceea ce a obtinut. Tipice pentru ea sunt viteza, intensitatea si zelul depuse.
 • Deseori este incapabila sa refuze noi sarcini si se poate simti vinovata pentru ceea ce nu s-a facut sau nu s-a realizat la un nivel optim.
 • Se implica mai degraba in activitati precise, cum ar fi organizarea si administrarea, decat in relatiile interumane, in care limitele si scopurile sunt mai putin precise.
 • Pune accentul mai mult pe logica si intelect, in defavoarea sentimentelor. Se concentreaza pe performanta chiar si in ceea ce tine de familie, fixand standarde inalte si netolerand slabiciunile.
 • Persoanele dependente de munca sunt, in general, agresive si orientate spre actiune, preferand sa lucreze singure, nu in echipa.
 • Nu in ultimul rand, refuza ideea de oboseala sau extenuare.

De ce se ajunge aici

 • Un nivel scazut al respectului de sine, urmare a esecului in alte domenii ale vietii. Dependentii privesc profesia ca pe singurul mod de implinire.
 • Evitarea unor probleme de viata cu care se confrunta in plan personal. Astfel, placerea de a "devora" biroul plin de hartii poate fi o cale de comutare a atentiei de la alte probleme. De cele mai multe ori, dependentii de munca au dificultati de comunicare sau au probleme in viata intima.
 • Lipsa de putere si control. Dependentii de munca nu se multumesc doar cu promovari si recompense materiale, ci au o nevoie vitala de a detine puterea si controlul asupra celorlalti.

Consecinte in planul sanatatii

Ca si in cazul alcoolismului sau al drogurilor, dependentul de munca isi va nega dependenta, mai ales in primele stadii. Au fost identificate trei stadii ale acestei dependente.

 

1. Stadiul initial – dependentul este mereu ocupat. Se gandeste la munca tot timpul si refuza sa-si ia zile libere.
2. Stadiul de mijloc – incepe sa renunte la relatiile personale, pana cand viata sa sociala e aproape inexistenta. Se simte epuizat fizic si are tulburari de somn. Pot aparea scurte pierderi de memorie si perioade de comatoza (priviri in gol).
3. Stadiul final – dureri de cap, de spate, cresterea tensiunii, ulcer si deprimare, iar in cazuri grave, accidente vasculare cerebrale sau infarcturi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera