Este sau nu nevoie să epilăm părul de pe corp?

Există un motiv pentru care părul crește pe corpul nostru. Acesta are propriile sale funcții. Mamiferele au un mecanism intern care permite creierului să regleze temperatura corpului, cunoscut sub numele de termoreglare.

Astfel, atunci când transpirăm, organele noastre interne se răcesc. Dar pentru ca transpirația să își facă treaba și să ne răcorească, părul nu poate fi prea gros. Acesta este motivul pentru care avem părul subțire care își face treaba perfect.

După cum scrie Bright Side, strămoșii noștri erau acoperiți de păr gros, dar oamenii moderni l-au pierdut în urmă cu 2 până la 3,3 milioane de ani. Structura interioară și exterioară a epidermei mamiferelor este formată din celule moarte, glande sudoripare și terminații nervoase. Glandele sudoripare produc grăsimea care menține părul sănătos, iar mușchiul erector poate face ca părul să „stea drept”. Părul format din cheratină crește din foliculul care este atașat de fiecare fir de păr de pe piele. Părul este un mare conductor termic care lasă căldura să intre și să iasă. Părul protejează pielea de o mulțime de lucruri rele.

Dar, prin evoluție, stratul de păr a devenit mai subțire și corpul uman s-a schimbat din cauza climatului cald și a unui stil de viață activ. Unii oameni de știință cred că păstrarea căldurii a devenit mai puțin importantă decât să te ferești de paraziți.

Oamenii moderni au aproximativ 5 milioane de foliculi de păr pe tot corpul. Localizarea și construcția părului pot varia în funcție de vârstă și de hormoni. Avem totuși nevoie de păr pentru că are o funcție importantă. Părul de pe cap reglează temperatura creierului.

Părul creț este incredibil de eficient în protejarea scalpului și a creierului de supraîncălzire și este foarte bun la evaporarea transpirației. Părul mai gros în apropierea organelor genitale și a axilelor are cel mai probabil legătură cu selecția sexuală. Substanțele chimice mirositoare produse de glandele apocrine sunt unice la fiecare persoană și ajută la atragerea sexului opus, la fel ca feromonii la animale.

În ceea ce privește părul care nu se vede, acesta are, de asemenea, o funcție importantă. Acesta ajută pielea să se refacă și servește ca depozit pentru celulele stem.

Deși are rolul lui important pentru corp, mulți dintre noi vrem să scăpăm de el.

Epilarea a fost folosită pentru a indica statutul social și pentru a determina ideea de feminitate. În etapele timpurii ale istoriei umane, oamenii își îndepărtau părul doar pentru a-și păstra corpul curat. Dar primele aparate de ras din cupru au fost folosite în Egipt și India.

În timpul Cleopatrei, oamenii foloseau un amestec de zahăr pentru a se epila. Iar femeile romane foloseau, printre altele, pensete.

Una dintre teoriile cu privire la motivul pentru care oamenii vor să se epileze a apărut după ce a fost publicată lucrarea lui Darwin „The Descent of Man”, în 1871, mai scrie sursa citată anterior. Conform teoriei selecției naturale, oamenii scapă de toate lucrurile inutile, iar părul gros nu este pur și simplu necesar.

Epilarea a fost încurajată pentru că industria modei, revistele, companiile care produceau aparate de ras și alte lucruri făceau bani. După ce epilarea cu ceară a apărut într-unul dintre saloanele din SUA în 1987, părul de pe corpul femeilor a devenit tabu.

Atunci când era mai greu să păstrezi corpul curat, bărbieritul era singura modalitate de a scăpa de mirosul urât și de paraziți. Cu toate acestea, epilatul poate determina apariția firelor de păr încarnate, iritații ale pielii, infecții și traume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Frumusete