Epilarea de la A la Z
Epilarea face deja parte din rutina ingrijirii noastre de zi cu zi. Totul e ca din multimea de procedee traditionale si inovatoare sa alegi ceea ce corespunde nevoilor tale.
Foarte putine femei se mai intreaba astazi de ce, o data cu primele raze de soare mai calde, pornim la ofensiva impotriva surplusului de par de pe corp. Desi problema a fost intr-o oarecare masura subiect de dezbatere in anii ’70, acum, in mare majoritate, ne grabim sa radem, sa smulgem sau sa decoloram orice urma de pilozitate naturala, cu aceeasi obisnuinta cu care ne tundem si coafam.
Putina istorie
Vechii egipteni, atat femeile cat si barbatii, isi indepartau in totalitate parul de pe corp; la fel si populatia unor triburi sudamericane, care folosea un amestec de miere de albine si lamaie. In general, insa, problema privea doar femeile, fapt stabilit incepand cu Grecia si Roma antica si continuand apoi cu Imperiul otoman.
Europenii au fost in general mai ingaduitori fata de acest aspect, cu exceptia unei scurte perioade din Evul Mediu, in care reintoarcerea cruciatilor din Orientul Mijlociu a facut din epilare o adevarata moda, care ia sfarsit o data cu Caterina de Medici.
Pentru femeia moderna, indepartarea parului axilar si de pe picioare a aparut o data cu scurtarea si decoltarea rochiilor, la inceputul anilor ’20.
Astazi, mai simplu ca oricand
Parul de pe corp este si el privit in mod diferit, in functie de amplasare. Axila (subratul) si picioarele fac parte dintr-o categorie, pe cand parul pubian – indepartat complet de-a lungul multor secole – este astazi acceptat in intimitate; multe femei recurg insa la epilarea partiala a zonei pubiene (asa-numita bikini line), pentru a putea purta un costum de baie modern.
Din fericire, indepartarea parului corporal este mai usoara ca niciodata pana acum. Aparatele de ras sunt concepute ergonomic, pentru a minimaliza zgarieturile si taieturile, cremele depilatoare miros mult mai bine, iar epilarea cu ceara poate fi facuta cu mult succes si acasa. In ultimii doi ani, epilarea cu laser a devenit o realitate, oferind tratamente mai rapide, mai putin dureroase si mai eficiente.
In Europa, 55% dintre femei se rad, 9% folosesc aparate de ras electrice, 8% creme depilatoare, 13%ceara, iar 1%folosesc alte metode de epilare.
Alegerea metodei potrivite pentru fiecare zona a corpului poate fi dificila. Iata in continuare un mic indrumar al celor mai bune tehnici si produse.
Sprancenele
In general, nu necesita o metoda de epilare definitiva, cum ar fi electroliza, exceptand cazul in care doresti ca acestea sa poata fi modificate in functie de cerintele modei.
Pensatul: ieftin, eficient si relativ usor de facut. Firele vor creste din nou in circa patru-sase saptamani.
Atentie: daca vei pensa prea mult din partea inferioara, vei constata ca pari mirata chiar si atunci cand nu esti! Cel mai bine este ca pensatul sa fie facut intr-un salon de cosmetica. Acasa poti continua “intretinerea” pana la urmatorul pensat.
Epilarea cu ceara: nu te sfatuim sa o incerci acasa, deoarece presupune o mare precizie si indemanare. Atat pensatul, cat si folosirea cerii pot lasa pielea iritata, rosie si de aceea te sfatuim sa aplici pe locul respectiv putin alcool medicinal sau un cub de gheata impaturit in tifon.
Atentie: in urma pensatului foarte frecvent, s-ar putea ca firele de par sa nu mai creasca. Sugestia noastra este sa nu iti pensezi sprancenele prea des si prea subtire.
Buza superioara, barbie
Daca este vorba de cateva fire razlete, le poti pensa. Daca e vorba de mai mult, opteaza pentru una din urmatoarele metode:
DECOLORAREA:
- Daca ai un pic de par inchis la culoare pe buza de sus, decoloreaza-l. Foloseste un decolorant special pentru fata si nu il lasa sa actioneze mai mult decat este mentionat in instructiuni, de obicei 10-15 minute.
- Atentie: decolorarea poate doar modifica culoarea firelor de par, ele ramanand vizibile din profil.
EPILAREA CU CREMA:
- Daca firele de par sunt prea dese, iar pielea ta nu este sensibila, poti apela la o crema depilatoare speciala. Rezultatele vor dura circa doua saptamani.
- Atentie: aceasta metoda nu indeparteaza foliculul pilos si de aceea este posibil ca firele sa devina mai groase in timp.
- Oricum, exista riscul ca pielea sa se irite si de aceea este bine sa eviti cu cel putin o saptamana inainte de epilare produsele exfoliante sau mastile cu retinol sau AHA. In plus, iti recomandam sa faci un test de sensibilitate la produsele folosite, inainte de a le aplica pe suprafete mai mari de piele.
EPILAREA CU CEARA:
- Daca vrei o solutie de durata (firele vor reaparea dupa patru-opt saptamani), alege ceara.
- Epilarea o poti face acasa – trusele speciale care exista acum pe piata sunt usor de folosit.
- Pentru a atenua durerea, se poate aplica local o crema EMLA antialgica (poate fi gasita in farmacii).
- Atentie: aplica intotdeauna ceara in directia de crestere a firelor de par si trage in directia opusa.
- Tenul se poate irita si, in cazul aparitiei de pete rosii sau mici umflaturi, aplica putin alcool medicinal sau lotiune tonica tinuta la rece.
ELECTROLIZA:
- Pentru aceasta metoda in care firul de par este indepartat cu ajutorul unui curent electric aplicat la radacina, ai nevoie de o sedinta de 15-30 minute o data pe saptamana, timp de doua luni, urmata de o sedinta la fiecare trei saptamani, timp de un an, pentru ca rezultatul sa fie definitiv.
- In cazul aparitiei de pete rosii sau cosuri, aplica cuburi de gheata invelite in tifon.
- Atentie: este o metoda care cere mult timp si doare destul de tare.
LASERUL
- Este modul cel mai rapid si eficient care elimina definitiv aceasta problema.
- Sunt necesare trei sedinte a cate 10 minute, la un interval de o luna.
Brate, axila (subrat)
- Pilozitatea din aceste regiuni este vizibila mai ales pe timpul verii.
EPILAREA CU CEARA:
- Este cea mai buna alegere pentru a avea o piele perfect neteda si matasoasa.
- In cazul axilei, e mai bine ca epilarea cu ceara sa fie facuta de catre o cosmeticiana, deoarece zona este destul de greu accesibila.
- Atentie: dupa epilare, pielea se poate irita, mai ales la folosirea deodorantului.
- Pentru a preveni acest lucru, aplica o compresa umeda cu solutie de bicarbonat de potasiu (1 lingurita la un pahar de apa) si foloseste un deodorant tip roll-on pentru piele sensibila (ex: Nivea cu alantoina).
APARATUL DE RAS:
- Este metoda preferata pentru axila – rapida, eficienta, convenabila.
- Inainte de a te rade, stai sub dus cel putin doua minute, apoi aplica o crema sau un gel special pentru ras.
- In caz de zgarieturi, tamponeaza locul cu alcool medicinal, apoi pudreaza cu talc mentolat.
- Atentie: parul va creste des si tepos. In cazul pielii sensibile, foloseste aparatul de ras electric, care are o actiune mai delicata.
Piept
- Daca este vorba de cateva fire in jurul mamelonului, le poti pensa sau tunde. Daca firele de par se afla intre sani si sunt mai numeroase, le poti epila electric.
- Atentie: senzatia de disconfort poate persista cateva zile, pe timpul carora e bine sa aplici comprese reci.
Abdomen
- Parul de pe abdomen poate insemna de la cateva fire si pana la o linie ce uneste ombilicul cu zona pubiana.
- Daca e vorba de unul- doua fire izolate, le poti pensa. Pentru a evita iritarea pielii, penseaza fir cu fir, in directia de crestere.
- Daca parul este mai des, rade-l, sau foloseste o crema depilatoare. Atentie: in cazul folosirii aparatului de ras, va trebui sa repeti operatia destul de frecvent, daca vrei ca pielea sa arate perfect.
- Pentru o solutie de durata (trei-patru saptamani), alege epilarea cu ceara, intr-un cabinet cosmetic.
- Electroliza este o alta posibilitate si inseamna o sedinta de o ora pe luna, timp de un an de zile.
- Atentie: este dureroasa si ia timp si bani. Se poate apela si la epilarea cu laser.
Zona inghinala, picioare
- Desi are un rezultat permanent, electroliza este prea costisitoare si necesita prea mult timp in cazul unor suprafete mari. Ca atare, pentru cele doua zone, metoda cea mai ieftina si rapida este si cea mai eficienta.
APARATUL DE RAS:
- Daca parul tau nu creste prea des sau prea repede, rasul acestuia este suficient. Oricum, nu apasa prea tare pielea cand te razi, ca sa eviti iritatiile.
- Aplica usor aparatul de ras pe piele si repeta operatia de cateva ori.
- Alege un aparat de ras special conceput pentru femei, care va fi mai usor de manuit.
- De asemenea, poti folosi cremele sau gelurile concepute special pentru a pregati pielea inaintea utilizarii lamei de ras.
- Atentie: parul va creste mai des si mai gros, deoarece este retezat de lama acolo unde grosimea sa este maxima.
CREMA SAU O LOTIUNE DEPILATOARE:
- Daca ai o piele care nu se irita usor, poti folosi o crema sau o lotiune depilatoare.
- Metoda este rapida, nedureroasa, iar formula produselor difera in functie de zona pe care va fi folosita.
- Atentie: pot aparea iritatii.
EPILAREA CU CEARA:
- In cazul gambelor, poti efectua epilarea si acasa, insa pentru coapse si zona inghinala iti recomandam sa apelezi la o cosmeticiana.
- Nu te epila in saptamina premergatoare sau in perioada ciclului, deoarece sensibilitatea la durere a pielii e mai accentuata.
- Parul isi va face aparitia dupa circa trei-patru saptamani.
- Atentie: atat in zona inghinala, cat si pe picioare, pot aparea fire de par crescute subcutan datorita modificarii directiei de crestere a radacinii firului de par.
- Se recomanda folosirea lufei la dus sau a exfoliantelor corporale pentru a preveni acest neajuns si eventual schimbarea metodei de epilare.
- Pielea se poate irita usor in anumite zone, dar putin alcool medicinal si o crema hidratanta pot rezolva problema.
- In cazul epilarii cu ceara, poti opta si pentru benzile depilatoare la rece, concepute pentru unica folosinta (procedeu folosit in saloanele de cosmetica).
EPILAREA CU LASER
- Principiul care sta la baza epilarii prin laser poate fi rezumat astfel: lumina laser se concentreaza selectiv asupra pigmentului din firul de par (melanina), energia degajata distrugand radacina. Pielea este strabatuta fara a fi arsa sau intepata.
- Metoda este nedureroasa, iar roseata care apare dupa tratament dispare dupa 2-3 ore sub o compresa rece.
- Deoarece laserul cu rubin sau cu alexandrit s-a dovedit eficient doar pe parul inchis la culoare, s-a introdus si tehnologia laserului cu diode, care poate fi folosit si pe parul deschis la culoare.
- Desi este mai scumpa, rapiditatea si eficienta acestei metode o situeaza in fruntea optiunilor de epilare definitiva.
- Un studiu recent a confirmat faptul ca, in principiu, desi cele mai multe dintre noi nu au nimic impotriva parului de pe propriul corp, in practica atat femeile cat si barbatii considera ca un fotomodel care nu si-a epilat picioarele este mai putin sexi, mai putin atragatoare si chiar mai putin inteligenta.
- Cu alte cuvinte, prejudecata aceasta are radacini foarte, foarte adanci! Iar acele femei care au mai mult par pe corp decat celelalte se simt deseori foarte complexate.