Egipt – tara care traieste in trecut

Cred ca fiecare dintre noi si-a dorit sa vada Piramidele si Sfinxul, Valea Regilor sau tezaurul lui Tutankhamon, dar realitatea depaseste orice inchipuire…

In nord-estul Africii, se afla una dintre cele mai frumoase tari de pe pamant. Brazdat de la un capat la altul de Nil, Egiptul are un farmec aparte.

A fost cel mai vechi stat din lume, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce au luat nastere mai apoi in toate tarile. Templele, piramidele si obeliscurile inaltate de faraoni cu mii de ani in urma continua sa fascineze, si astazi, intreaga lume.

Mergand in Egipt, poti vedea, pe langa alte minunatii, si locul unde, cum scrie in Biblie, Dumnezeu a rupt in doua Marea Rosie pentru a inlesni fuga evreilor din robia egipteana. Si fiindca am adus vorba de Marea Rosie, trebuie sa va spun ca aceasta mare este superba si calda aproape tot anul, avand lanturi de corali si pesti tropicali.

Plajele hotelurilor au, in majoritatea lor, nisip fin, rosiatic, iar statiunile sunt dispuse de-a lungul tarmului. In sudul Egiptului se afla Luxorul si templele din jur: Karnak, Valea Regilor, Valea Reginelor. In nord, Cairo ne ofera privelistea splendida a piramidelor, iar in centrul tarii se afla statiunile Hurghada, El Gouna, Safaga; traversand Golful Sinai, ajungem la Sharm El Sheikh.

Cairo
Este capitala Egiptului si are intre 16 si 20 de milioane de locuitori. E cel mai mare oras din Africa si gazduieste sediul Ligii Arabe. Dintre atractiile turistice amintim Muzeul de Antichitati Egiptene, cele mai apreciate piese ale colectiei fiind comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon si sala celor 12 mumii.

Cele mai cunoscute monumente ale Egiptului – piramidele si Sfinxul – se gasesc la Gizeh, suburbie a orasului Cairo. Piramidele sunt fascinante, iti taie respiratia… Cea mai inalta si mai bine pastrata este piramida lui Keops.

Succesorii sai, Kefren si Mykerinos, au urmat acelasi model, dar la dimensiuni mai mici. Piramida lui Keops este singurul monument care facea parte dintre cele sapte minuni ale lumii si care mai este inca in picioare. Sfinxul este, alaturi de piramide, un adevarat simbol al Egiptului.

Sculptat in piatra, avand corp de leu si cap de imparat sau de zeu, Sfinxul a ajuns de-a lungul timpului sa simbolizeze puterea si intelepciunea.

Din cauza terenului desertic, Sfinxul a fost ingropat in nisip de mai multe ori de-a lungul timpului. Teoria cea mai plauzibila despre Sfinx este aceea conform careia a fost construit de catre Kefren (2558-2532 i.H), unul dintre fiii lui Keops, deoarece piramida lui Kefren se aliniaza perfect cu Sfinxul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta