Ecuatia succesului in viata

Ecuatia succesului in viata

Denis Ibadula, profesoara
«Un vis devenit realitate» sunt vorbele care ar rezuma, pe scurt, drumul meu in viata de pana acum. Eram doar o fetita cand ma jucam in curtea casei «de-a profa de mate», cu creta in mana, scriind vara pe spatele usilor de garaj, transformate in tabla de scoala, sau iarna pe usile sifonierului, spre disperarea mamei si explicand rezolvarea exercitiilor de matematica oricui vroia sa ma asculte.

Sora mea mai mica, Filiz, care acum este un medic stomatolog de succes, a fost prima mea «eleva». Si acum ne amuzam pe seama orelor pe care era nevoita sa le petreaca in jocul «de-a scoala», ea fiind in permanenta eleva si eu, de fiecare data, profesoara ei de matematica…“

„N-am parasit scoala niciodata”

Peste ani, visul lui Denis a devenit realitate, o realitate in care traieste si pe care o iubeste, fiindca asa cum spune: „profesoratul este o vocatie, iar matematica o delectare intelectuala care leaga sute de idei diferite intr-una singura, explicand lucruri care altfel nu ar putea fi intelese“. Se poate spune ca a trait in lumea scolii si ca pe acest „teren“ a fost mereu prima: a absolvit scoala generala cu media 10, liceul la fel, iar facultatea si masterul le-a terminat ca sefa de promotie.

Apoi, in 1997, imediat ce si-a terminat studiile, i s-a oferit un post in cadrul Universitatii „Ovidius“ din Constanta si a ramas in lumea academica. Acum, la aproape 39 de ani, devenita matematician de profesie, este una dintre putinele femei ajunse in varful unui domeniu unde aproape toti cei care obtin mari performante sunt barbati.

„Acum, sunt lector universitar doctor la Universitatea «Ovidius» si cercetator postdoctoral la Institutul de matematica «Simion Stoilow» al Academiei Romane; in cadrul Galei Premiilor in Educatie a Fundatiei Dinu Patriciu, am fost desemnata profesorul anului 2011, singura femeie din istoria competitiei care a reusit sa castige premiul intai, un semnal pentru mine ca activitatea si proiectele mele pot avea un impact semnificativ asupra sistemului educational din Romania.

La acestea s-au adaugat castigarea multor granturi si proiecte la universitati de prestigiu din lume, stagii de cercetare si conferinte sustinute la Universitatile Princeton, Cambridge, Leuven si inca multe altele. Nu a fost un drum usor, fara indoiala, dar l-am parcurs fara sa simt vreo greutate.

Asa cum imi spun uneori: viata este o ecuatie cu multe necunoscute si multe variabile, dar intotdeauna munca
si daruirea sunt cele care aduc reusitele. Si atunci cand toate astea vin din suflet, cand lucrezi cu placere si niciodata nu spui ca este prea mult, ca te dai batut sau ca te vei opri undeva, rezultatele vor aparea negresit.“

Denis Ibadula, profesoara
Mate pe Facebook

„Alegerea domeniului, matematica, a fost a mea, drumul catre cariera didactica universitara, la fel, imi apartine, dar am fost si foarte norocoasa pentru ca am intalnit pe parcursul studiilor si carierei academice oameni speciali, care mi-au marcat viata; am putut lucra cu matematicieni de elita din tara si din strainatate, cu specialisti care au crezut in mine si mi-au apreciat cercetarile.

De ce matematica? Multi m-au intrebat. Ei bine, poate suna pretentios in urechile unora, dar matematica este locul in care ma regasesc pe mine insami. Am invatat ca enigmele ei pot fi decriptate cu usurinta cata vreme pasiunea pentru cifre trece dincolo de bariere, iar daruirea pentru cercetarea stiintifica de inalt nivel poate transforma matematica dintr-o necunoscuta suprema intr-o provocare continua.

Atunci cand ajungi sa infelegi matematica, este extraordinar sa vezi cum se potrivesc diferitele nofiuni, propozitii, leme, teoreme, corolarii, cum totul capata sens, cum poti sa savurezi experienta uluitoare de a-si deschide mintea.“

Spune ca cel mai tare au impresionat-o reactiile studentilor ei dupa acordarea premiului: „M-au primit si m-au aplaudat cand am intrat la primele cursuri dupa Gala Premiilor in Educatie si mi s-a intamplat chiar o data, ca trecand pe holurile Universitatii, studenti pe care nu-i cunosteam si care erau in pauza sa ma aplaude cu totii si sa-mi spuna ca sunt «cea mai tare profa».

Marturisesc, am trait un sentiment absolut deosebit. Eu cred cu tarie ca un profesor foarte bun trebuie sa aiba doua calitati esentiale: o pregatire stiintifica foarte solida, completata obligatoriu de talent pedagogic si deschiderea catre studenti.

Am cautat mereu cai speciale de comunicare cu studentii, care sa-i atraga, am creat o pagina a seminariilor mele pe Facebook, unde a fost mult mai usor sa ma apropii de ei si sa raspund la intrebarile lor. Facebook s-a dovedit a fi o formidabila metoda pentru studenti de a invata lucruri noi, iar pentru profesor un mijloc de a comunica intr-un fel special, care nu este intotdeauna posibil in sala de curs.“

Denis Ibadula, profesoara
„Familia este sprijinul meu”

Dincolo de cariera didactica, profesoara Denis Ibadula este sotie si mama si marturiseste ca frumoasa ei familie este cea care i-a fost mereu alaturi si este locul unde isi gaseste intotdeauna echilibrul si puterea sufleteasca. „Sotul meu, Ogutai Ibadula, este economist si cel care m-a sprijinit si ma sustine in permanenta in tot ceea ce imi propun sa realizez.

Avem doua fete: Ella Nelin, de 10 ani, eleva in clasa a-IV-a D la Scoala «Gheorghe Titeica», si Eda Ayana, de 5 ani, grupa mare la Gradinita «Tom & Jerry». Ca orice parinti, ne mandrim si noi cu fetele noastre, fiindca au rezultate foarte bune la invatatura si intentionam sa le lasam sa-si decida singure drumul, cu sprijinul nostru neconditionat.

Nelin are o colectie de medalii de aur castigate la concursurile pe tara de matematica si limba romana si inca o multime de premii si diplome de la peste 32 de alte concursuri de matematica, romana, engleza si alte activitati extrascolare. Cea mica, Ayana, are un panou plin de buline rosii de la gradinita si este decisa sa nu se lase mai prejos decat sora ei“, adauga zambind mandra lor mamica.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a interevievatei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera