Anca Gheorghică, președinta Asociației „Mai Bine” din Iași: “Economia sustenabilă trebuie să fie viitorul”

anca gheorghica, asociatia mai bine

Anca Gheorghică este președinta Asociației „Mai Bine' din Iași, împreună cu care a început o lucrare de o viață: construcția unei economii sociale durabile.

A studiat Biologie-Geografie, Ecologie și Protecția Mediului, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza' din Iași, apoi a urmat un masterat în Ecologie umană, în Belgia. A locuit în Belgia, în Finlanda, în Spania și mulți au întrebat-o de ce s-a întors aici. „Simțeam că, dacă vreau să fac ceva, acasă sunt foarte multe de făcut', spune ea.

O viziune asupra economiei sustenabile

Doctoratul l-a susținut în Economie socială și Economie ecologică. Abordarea ei a fost una radicală: „Nu putem să avem o creștere infinită pe o planetă finită ca resurse. La un moment dat, inevitabil, va trebui să descreștem. Important e să nu fie un șoc, să o facem voluntar.'

În 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro, a fost lansată sintagma dezvoltare durabilă, sinonim cu sustenabilă. Anca explică: „Sunt trei piloni ai dezvoltării durabile: mediul natural, mediul social și mediul economic.

Dintre aceștia trei, economia a devenit primordială, în detrimentul societății și al mediului. Dezvoltarea a fost mai mult cantitativă decât calitativă. Ca să vorbim de sustenabilitate, ar trebui să fie fix invers. Ar trebui să descreștem, să lăsăm pe planul doi indicatorii cantitativi.

Toată lumea vorbește despre produsul intern brut (PIB). Dar ce stă în spatele acestui indicator? Dacă crește numărul bolnavilor de cancer, crește consumul de medicamente, crește PIB. Dacă lumea consumă doar apă îmbuteliată, crește PIB. Este un indicator care nu măsoară deloc calitatea vieții, bunăstarea în sensul propriu, de bună stare, nu de bună avere. Nici în țările dezvoltate nu crește calitatea vieții. Numărul consumatorilor de antidepresive e tot mai mare. Valorile materiale nu ne fac fericiți, ne dezumanizează.'

Asociația „Mai Bine' este o lecție de viață

Şi-a terminat studiile în 2008 și s-a întors acasă. „Am vrut să fiu voluntară în organizații locale, dar nu mă băga nimeni în seamă', povestește Anca.
„Am scris e-mailuri. Nu mi-a răspuns nimeni. M-am dus la toate organizațiile. Mi-au spus că mă sună și nu m-au sunat'. Așa că şi-a făcut propria organizație, ajutată de fratele ei, Adrian.

Asociația „Mai Bine', cunoscută ca organizație de ecologie și protecția mediului, a avut încă de la început o abordare holistică, pe toate cele trei dimensiuni ale economiei sustenabile. „Scopul asociației este să înlocuiască o dezbatere reactivă cu o abordare proactivă, să ofere un model alternativ la economia tradițională.'

CUIB sau Centrul Urban de Inițiative Bune

CUIB, primul dintre proiectele asociației, este, deocamdată, doar un bistro care face, ocazional, și servicii de catering pentru evenimente. „Prin tot ce facem acolo încercăm să fim cât mai sustenabili cu putință. Noi nu vindem apă, oferim apă filtrată din partea casei. Considerăm că apa n-ar trebui să fie privatizată, ar trebui să fie un drept, nu un produs.

Vindem doar beri românești, de la producători cu capital românesc. Este foarte important să sprijini micii producători și să faci loc unor inițiative
noi. Servim hrană fără carne, din mai multe motive – nu numai din considerație pentru sănătatea umană, dar și pentru că principala cauză a schimbărilor climatice este consumul de resurse în industria agroalimentară, mai ales în zootehnie și prelucrarea cărnii.

Toate produsele pentru care există certificare ECO în România le luăm de la sursele certificate. Uleiul ne vine de prin Brașov, pâinea este una artizanală, făcută de o mică fabrică din județul Iași, cu făină ECO de la Timișoara. Suntem singurul spațiu care vinde doar cafea certificată fair-trade.
Nu ne mândrim că suntem singurii, ne dorim ca asta să fie normalitatea.

Pentru că asta înseamnă economia socială: să promovezi consumul responsabil ca formă individuală de a contribui la binele comunitar și de a scădea impactul negativ asupra mediului. Și acolo, prin fiecare cumpărătură pe care o faci, votezi pentru o lume mai bună.

Citește continuarea în pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre