Ea s-a luptat cu cancerul de col uterin. Și a câștigat!

Nicoleta Cristina Angelo are 46 de ani, este avocat de succes în Buzău, căsătorită, mamă a doi copii și supraviețuitoare a unei boli care face ravagii în rândul femeilor: cancerul de col uterin.

nicoleta

Suspiciunile privind existența bolii au urmat unui control determinat de mici sângerări inexplicabile, diagnosticul fiind confirmat de analiza anatomopatologică. Stadiul cancerului stabilit în România a fost 1B, relativ precoce. Dacă acest diagnostic ar fi fost corect, nu ar fi comportat probleme, în sensul că totul s-ar fi rezolvat cu operația de histerectomie și radioterapia pre-operatorie. Reacția mea la aflarea acestui rezultat nu a fost nici de negare, nici de revoltă și mai ales nu a fost de resemnare. Am ales să lupt cu toată ființa mea pentru a-mi proteja viața.

M-am pus la curent cu protocoalele de diagnosticare și tratament pentru cancerul cervical, elaborate de Ministerul Sănătății și am urmat pașii stabiliți: 25 de şedințe de radioterapie externă preoperatorie și 3 ședințe de brahiterapie (am aflat că România e una dintre puținele țări din lume în care această procedură se practică fără anestezie, fiind extrem de traumatizantă), urmată de intervenția chirurgicală de histerectomie totală. Primele două controale post-operatorii s-au derulat relativ bine, însă RMN-ul efectuat la 4 luni de la intervenția chirurgicală a relevat pre-zența unei mase tumorale de 5 cm pe 3 cm, aflată pe peretele exterior al vezicii urinare.

Cum chirurgul care m-a operat, un profesionist cu exce-lente referințe, mi-a mărturisit că nu a mai văzut asemenea evoluție în cei 30 de ani de practică medicală, am decis să părăsesc țara și în două zile aveam deja planificate întâlniri cu medicii specialiști de la Clinica Anadolu din Turcia. Eram deja considerată o urgență medicală, întrucât exista riscul instalării unui blocaj renal.

Terapia recomandată de specialiștii Clinicii Anadolu în urma consultării unui Consiliu de Analiză al Tumorilor a fost la fel de agresivă precum tumora care se dezvolta în mine cu aproximativ 1 cm pe lună – chirurgie radicală: exenterație pelvină totală, o intervenție complexă realizată cu robotul DaVinci, care a presupus conlu-crarea multidisciplinară a mai multor medici. Au trecut deja trei luni de la opera-ție, încet-încet îmi reiau viața de acolo de unde a rămas suspendată și mă adaptez noii vieți, experimentând cu bucurie prima perioadă lipsită de dureri semnificative din ultimul an de zile. Dacă aș fi avut o fiică, cu siguranță aș consimți la vaccinarea Anti-HPV, în speranța că o voi proteja astfel de o suferință de genul celei experimentate de mine.

 Bine de știut despre cancerul de col uterin

Ÿ Cancerul de col uterin este a doua forma de cancer ca frecvență globală la femei, după neoplasmul de sân, dar primul ca agresivitate, întrucât el atacă la vârste mult mai tinere. Depistat la timp, are mari șanse de vindecare.

Ÿ Anual, un număr de 3 402 femei sunt diagnosticate cu această boală, iar 2 005 mor din cauza acestui tip de cancer. În prezent, este cunoscut faptul că această boală este determinată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut şi în special HPV16 şi 18.

Ÿ Specialiştii recomandă realizarea ambelor teste: Babeş – Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30 – 65 de ani, pentru a afla cât mai exact, dacă există un risc de cancer de col uterin2.

Ÿ Efectuarea anuală a unui examen citologic vaginal (test PAP) reduce aproape la zero posibilitatea ca o simplă leziune să se transforme în cancer de col uterin.

Ÿ Recoltarea nu este dureroasă și durează câteva secunde. Cere ginecologului tău sau medicului de familie să te îndrume pentru efectuarea periodică a acestui examen.

ÎN ROMÂNIA

Incidența maximă a bolii este la 52 de ani, iar distribuția cazurilor are două vârfuri: între 35-38 de ani, respectiv 60-64 ani. Vârsta medie de apariție este mai mică decât la neoplasmul de sân.

Factori de risc

Ÿ Număr mare de parteneri sexuali

Ÿ Începerea vieții sexuale la o vârstă precoce

Ÿ Boli cu transmitere sexuală

Ÿ Fumat

Ÿ Număr mare de nașteri sau de avorturi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate