E oficial! Profesorii pot ajunge la închisoare pentru luare de mită. Ce a decis ICCJ în cazul unei profesoare care a cerut bani elevilor

E oficial! Profesorii pot ajunge la închisoare pentru luare de mită. Ce a decis ICCJ în cazul unei profesoare care a cerut bani elevilor

Este oficial! Profesorii din învăţământul preuniversitar care cer foloase necuvenite vor fi consideraţi funcționari publici în faţa instanţelor, iar din acest motiv ar putea ajunge după gratii pentru luare de mită.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost instanța care a stabilit acest precedent, după ce a decis că o profesoară care le-a cerut elevilor câte 500 de lei că să nu-i lase corigenţi să fie judecată. Prin urmare, la fel ca și medicii care cer bani, de acum încolo și profesorii pot primi pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru mită, potrivit stirileprotv.ro.

Curtea Supremă a publicat deja această decizie în Monitorul Oficial, și este deja în vigoare pentru toate instanţele din România. Legea penală spune că funcţionarul public este acea persoană care cu sau fără o remuneraţie exercită o funcţie publică de orice natură. Așadar, funcţionarii publici care pretind sau primesc bani sau alte foloase necuvenite, iar dacă în acest fel influențează în vreun fel îndatoririle de serviciu, pot fi acuzaţi de luare de mită.

După publicarea acestei decizii, profesorii care fost fi acuzaţi de luare de mită riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei la zece ani. Mai mult decât atât, cei condamnaţi îşi pot pierde şi dreptul de a-şi mai exercita funcţia la catedră.

Profesorii nu au voie să pretindă niciun fel de bun sau să condiţioneze în vreun fel dreptul la educaţie, conform Regulamentului de funcţionare a unităţilor şcolare. De asemenea, este important de menționat și faptul că nici banii daţi de părinţi pentru clasa nu au ce caută în buzunarele profesorilor.

„Nu au dreptul să primească niciun bun, singurul bun pe care îl primesc este dreptul salarial. Dar nu trebuie să cădem în extremă cealaltă încât un cadru didactic primeşte un buchet de flori la început de an sau la sfârşit de an, automat ar trebui văzut acest lucru că o infracţiune,' a declarat Marius Nistor, preşedintele FSE Spiru Haret, pentru sursa citată.

Această Decizie a Înaltei Curţi se aplică doar în situaţii de luare de mită, ea nu schimbă în vreun fel statutul profesorului. Acesta nu se va supune Legii Funcţionarului Public, ci Legii Educaţiei.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

România, la coada Europei! Avem cei mai puțini absolvenţi de studii superioare din UE

Cum e să mergi la olimpiada națională?

Ora de începere a cursurilor ar putea fi modificată. Acesta este principalul motiv

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie