După acest rol toate femeile s-au îndrăgostit de Vladimir Găitan

După acest rol toate femeile s-au îndrăgostit de Vladimir Găitan

Deși a făcut parte din distribuția filmului Reconsti­tu­i­rea, “cel mai bun film românesc”, după cum a fost eti­chetat de critici, Vladimir Găitan a rămas în conștiința colectivă după ce l-a întruchipat pe Ștefan Gheorghidiu (Gheorghiu) eroul din romanul Ultima noapte de dragoste a lui Camil Petrescu.

Insecuritatea unui bărbat plecat pe front ca locotenent în Primul Război Mondial și zbaterile lui interioare au fost atât de veridic ilustrate de regretatul actor, încât pelicula semnată de Sergiu Nicolaescu a primit aprecierile unanime ale criticilor.

Vladimir Găitan a reușit să redea sensibilitatea ființei umane sfâșiată de gelozie și dorință, cel mai probabil ajutat fiind de educația primită de acasă de la mama sa, o contesă absolventă a școlii germane.

Distribuiția rolurilor a fost una de bun augur: atât Joana Pacula (Lena) cât și Vladimir Găitan au reușit să redea atmosfera începutului de secol XX în timpul unui război care i-a dezbinat fizic dar i-a legat pe protagoniști prin obsesii și gelozii, prin nesiguranță și amintiri confuze. Talentul marelui actor Vladimir Găitan în rolul lui Ștefan a fost remarcat în anii 80 de Sergiu Nicolaescu care i-a dat rolul principal în mini-seria produsă după romanul interbelic.

Într-un tulburător interviu acordat publicației Formula AS, actorul Vladimir Găitan face o confesiune aproape intimă legată de viață, bătrânețe și… marele final:

“Am impresia – nu cu deprimare, ci doar cu luci­di­ta­te – că sunt o clepsidră: nisipul din partea de sus sunt eu, cel deplin, şi viaţa mea cea deplină, din tinereţe şi ma­turitate, dar nisipul se scurge şi mă tot duc. În par­tea de sus rămân din ce în ce mai puţin, iar în partea de jos, ce e? Bătrâneţe, degradare fizică, tris­teţe şi apoi urmează doar clipa când ultimul gră­unte de nisip s-a prelins, iar eu voi fi trecut la cele sfinte.” Acestea sunt cuvintele lui Vladimir Găitan…

Foto: captură Video

Citeste și:

Sweet Paprika, bloggerița-spectacol: „Nu fac față stresului … clachez și mă ridic'

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete