Drama dr. Camelia Smicală, mama din Finlanda căreia Protecția Copilului i-a răpit copiii

Camelia Smicală Finlanda

Mihaela Camelia Smicală Jalaskoski

Despre cazul doctoriței Mihaela Camelia Smicală Jalaskoski, românca emigrată în Finlanda, căreia i-au fost răpiți copiii de către instituția Protecției copilului (corespondentul Barnevernet-ului norvegian), s-a scris cu revoltă la finalul anului trecut, la puțin timp după scandalul familiei Bodnariu.

Faptul că a făcut publică drama familiei sale i-a făcut probleme și mai mari. Am rugat-o să ne acorde un interviu în care să ne împărtășească drama  prin care trece.

Fiecare întâlnire cu cei mici, Maria și Mihai, e o adevărată tortură pentru mama care își vede copiii degradându-se pe zi ce trece. Condițiile în care aceștia sunt ținuți întrec orice închipuire – deși ei plâng și își doresc să se întoarcă la mama lor, nimeni nu îi bagă în seamă, ba chiar sunt încarcerați pentru rea purtare și pentru că… le e dor de mama lor și de casă! Carcera e o încăpere cu ciment pe jos, fără mobilier – și vorbim despre copii de 6 și 7 ani.

Specialitatea doctoriței Smicală este medicina de urgență. A practicat câțiva ani la spitalul Județean Piatra Neamț, apoi a emigrat în Finlanda cu fiica din prima căsătorie, Andreea. A plecat din țară doar pentru a se căsători cu un cetățean finlandez, nu din cauza condițiilor din România. Imediat după relocarea în Finlanda și după căsătoria cu cetățeanul finlandez, situația ei și a fiicei sale s-a schimbat radical.

Au fost umilite, batjocorite zilnic de către soțul finlandez și familia acestuia. S-ar fi întors în țară, dar a ramas imediat însărcinată, iar familia ei din Romania i-a sugerat insistent să rămână în țara de adopție. Tatăl copiilor s-a dovedit a fi suferind de o boală mintală care punea în pericol viața ei și pe cea a copiilor.

Un caz grav de violență domestică din care mama copiilor a evadat prin divorț, în urma căruia a primit custodia copiilor. Însă paranoicul tată a reclamat-o că vrea să fugă cu copiii din țară și de aici a început calvarul. Copiii cei mici, Maria și Mihai, au fost luați de la mamă și înapoiați după câteva luni, după care iarăși au fost luați de la școală, ca pe niște infractori.

Motivul este că au o legătură prea strânsă cu mama lor care este acuzată de manipulare fiindcă sunt prea timorați în prezența tatălui – tată care uneori mai încercă să-i și omoare, dar poliția e interesată mai mult de drepturile tatălui decât de siguranța copiilor.

De când ești în Finlanda și cum ai ajuns să profesezi acolo?

M-am mutat in Finlanda in mai 2005, pentru a-mi intemeia o familie. Aveam o relatie de aproape trei ani cu cetateanul finlandez, ce-i drept mai mult pe net si in Romania. Am fost o singura data in Finlanda, in anul 2003, si mi-a placut foarte mult tara.

Povestește-ne puțin și despre parcursul tău profesional și personal în România.

Am terminat liceul Petru Rares, din Piatra Neamt, sectia matematica-fizica, in anul 1989. Mi-am dorit de mica sa fiu medic. Tatal meu e medic pediatru, iar mama, farmacista. Desi sunt la pensie, inca mai profeseaza. Am crescut cu medicina in casa.

In liceu am luat locul 2 pe tara la olimpiada de biologie. Perioada din timpul liceului a fost cea mai frumoasa din viata mea. Am fost o promotie de elita, uniti, frumosi si destepti. Cei mai multi dintre noi am ramas prieteni in continuare.

Am intrat din prima' la medicina, fara nici o ora de pregatire (cum se facea pe vremea aceea) si-am plans o saptamana dupa ce am intrat ca m-au nedreptatit la nota, tocmai la biologie.

Dupa ce am terminat facultatea, am intrat tot 'din prima' la rezidentiat. Mi-am ales medicina de urgenta (am fost prima promotie) deoarece acesta a fost visul meu (cred ca am vazut prea multe filme cu ER) Am facut si facultatea si specializarea in Iasi.

Fiind prima promotie de medicina de urgenta si avand nevoie de specialisti imediat, noi am facut practic doi ani intr-unul (specializare de șase ani, facuta in trei. Materia de rezidentiat pe urgente este si acum aceeasi, dar specializarea dureaza 6 ani). A fost foarte dificil. Practic eram mai mult in spital. Am lucrat si pe elicopter.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate