Două nume mari ale fotografiei mondiale, vara aceasta, la Viena

Două nume mari ale fotografiei mondiale, vara aceasta, la Viena

Joel Sternfeld – fotografii color din 1970 încoace
Din 27 iunie până pe 30 septembrie 2012 muzeul „Albertina“ din Viena prezintă 130 de lucrări din peste trei decenii de activitate ale fotografului american Joel Sternfeld (*1944, New York).

Alături de Steven Shore şi William Eggleston, Sternfeld face parte dintre reprezentanţii de seamă ai „New Color Photography“, cei care au descoperit şi introdus în anii 70 culoarea în fotografia de artă. Prin intermediul expoziţiei lui Sternfeld de la Museum of Modern Art din 1976 fotografia color s-a bucurat pentru prima oară de apreciere ca formă de exprimare artistică.

Sub genericul „Joel Sternfeld – fotografii color din 1970 încoace“ muzeul „Albertina“ prezintă 11 proiecte ale fotografului american. Un punct central al expoziţiei îl constituie cele 50 de fotografii nepublicate pâna acum din perioada de început a activităţii artistice a lui Sternfeld, care se întinde din 1969 până spre sfârşitul anilor 70. Atenţia lui Sternfeld este îndreptată mereu asupra patriei sale – America – cu particularităţile, oamenii şi peisajele sale.

Perspectiva distanţată a artistului faţă de ţară şi oameni dă naştere unor imagini penetrante, care prezintă America între utopie şi distopie. Expoziţia retrospectivă dedicată lui Sternfeld este realizată în colaborare cu muzeul „Folkwang“ din Essen.

Joel Sternfeld, California
După o alunecare de teren, în Rancho Mirage – California.

Joel Sternfeld, 1979

Joel Sternfeld, Wall Street
Angajaţi sezonieri, luându-şi prânzul. pe Wall Street, New York.

Joel Sternfeld, 1987


Elliott Erwitt. Retrospectivă

Muzeul „Kunsthaus Wien“ îi dedică din 14 iunie până pe 30 septembrie o amplă expoziţie retrospectivă celui care a fost denumit şi „Woody Allen al fotografiei“ – Elliott Erwitt.

Născut în 1928 la Paris ca fiu al unor imigranţi ruşi, Erwitt a copilărit la Milano. În 1939 a reusit să fugă de nazişti şi să se refugieze în America, iar din 1941 trăieşte la New York.

Celebritatea lui Erwitt, care a devenit mai târziu preşedinte al agenţiei Magnum Photo, se datorează în primul rând portretelor sale de copii, câini şi posesori de câini, nudişti şi nu în ultimul rând vizitatori de muzeu, fotografii în care ironia şi afecţiunea se îmbină într-un stil unic, marca Erwitt.

De asemnea, a rămas în istorie secvenţa de fotografii în care Erwitt surprinde discuţia polemică dintre Richard Nixon şi Nikita Hruşciov în 1959, fotografii care i-au adus dealtfel şi reputaţia de „insider invizibil“. La deschiderea expoziţiei de la Kunsthaus Wien, realizată în colaborare cu Magnum Photo, a fost prezent şi fotograful însuşi.

Elliott Erwitt
New York…

Elliott Erwitt, 1974

Elliott Erwitt
Nikita Hrosciov si Richard Nixon, Moscova

Elliott Erwitt, 1959

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta