Vacanta de vara la tara

Alba Iulia
POPAS IN ALT VEAC

„Tara de piatra' favorizata de relieful bland, de flora si fauna specifice acestei zone, a fost declarata rezervatie naturala.

Mijlocul Romaniei, calea dintre Alba si Cluj, este un drum de poveste care te intoarce catre lumea legendelor, cu castele si cetati, si dubleaza intreaga bogatie turistica a Apusenilor. O vacanta la tara poate incepe de la Lacul Iezer, de pe versantii acoperiti cu paduri dese ce inconjoara Poiana Albii, sau de pe marginile platoului de la Grota Pragului si poate continua cu satele fermecatoare risipite de-a lungul Vaii Sasa, unde padurea parca se zdrobeste de pieptul de piatra al Detunatelor.

Abrud
Poti alege si calea catre Abrudul lui Avram Iancu sau traseul dintre Vidra si Campeni, la cativa pasi de Varful Gaina, pe drumurile ce coboara spre Albac si Arieseni. Nu uita de Rameti, manastirea din Cheile ce taie Apusenii, unde te vei simti invaluita intr-o tihna aproape nepamanteana, de Negrileasa si Poienile cu Narcise, dar nici de satele din Cumpana Apelor si Valea Barnei, intinse catre Valtorile din Valea Morilor si vaile de sub Pietrele Caprei, apoi mai departe catre drumul pieptis al Zlatnei si Abrudului.

Poti vizita Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, un complex medieval absolut impresionant cu cele sapte bastioane ale sale si cu portile uriase strajuite de poduri mobile. Sau poti merge, ceva mai jos, catre Tara Hategului, intr-o excursie de o zi la Castelul Huniazilor, unde vei admira Turnul Capistrano cu dantelaria in spirala a scarii de piatra, temnita unde se spune ca ar fi fost tinut Vlad Tepes, Loggia Matia unde se afla singura fresca renascentista laica, Camera de Aur, cea a Domnitelor, a Dietei sau a Cavalerilor, dar si Groapa Ursilor, Palatul Nordic, Capela sau Curtea Fantanii cu binecunoscuta sa poveste si cu inscriptia sapata in piatra „Apa ai, inima n-ai.

COSTURI: Gasesti cazare la pensiunile agroturistice la preturi ce incep de la 25 de lei pe zi, cu reduceri si facilitati pentru copii, iar pentru mancare platesti in jur de 40 de lei pe zi.

Castelul Brancoveanu
SEJUR ROMANTIC

In elementele portului popular al satenilor din zona fostului Ducat al Almasului, se pastreaza 90% din stravechiul port al dacilor.

Incearca o alternativa fermecatoare de turism rural, care nu te va costa foarte mult si care iti va oferi, cu siguranta, mai multa libertate de miscare si amintiri de neuitat: Marginimea Sibiului si variantele: catre Brasov-Balvanyos sau spre Culoarul Rucar-Bran. Cuibarite intre deal si munte in jurul vechiului Hermannstadt, satele din Marginime au devenit puncte importante ale agroturismului romanesc, cu un amestec romantic de culturi si traditii.

Spectaculoasa este salba de lacuri sarate risipite in padurile de la Ocna Sibiului, apoi Lacul fara Fund, care este monument al naturii, dar si Ocna Pustie, ale carei ape ajung la 160 de metri adancime.

Bucataria traditionala
Mai departe, catre Bran si salba de comune din jurul sau, vei afla o abundenta de oferte de cazare rurala si de mancare traditionala proaspata si gatita eco, dar si obiective la care nu vei regreta ca ai mers: Canionul Sapte Scari, Cascada Tamina, apoi Coloanele de Bazalt si Vulcanul Stins de la Racos, cetatea complet restaurata a Rasnovului cu panorama sa incredibila asupra intregii Tari a Barsei, complexul medieval de la Prejmer, dar si Cetatea Calnicului, o combinatie insolita intre resedinta nobiliara si fortificatie, cu orga sa cu zece registre, construita de celebrul Carl Hesse din Viena si la care se sustin concerte si astazi.

COSTURI: Preturile in zona incep de la 30 la 70 de lei camera in timpul saptamanii si ajung la 180 de lei in weekend si cu facilitati de lux, dar se poate negocia direct cu proprietarii, iar pensiunea completa, cu trei mese pe zi, se invarte in jurul sumei de 55 de lei/persoana.

Poarta maramureseana
VARA IN CULORI

Costumul traditional al morosenilor a ramas nealterat de influente urbane.

Daca mergi acolo, vei constata usor ca nu te poti desprinde de atmosfera de Maramures, de vorba si chibzuinta intinse in tot locul, de la Borsa catre Baia si Botiza, catre Sighet si Ieud ori hat, dincolo de Iza si Mara ori mai departe, intr-o bucla larga, spre satele pitite la poalele Muntelui Gaina.

Traditiile maramuresenilor acompaniate de miros de lemn proaspat, cioplite ori pictate prin tot locul, in culori crude, vii, aprinse, purtate la vedere, fara nimic ostentativ, cu un firesc ce devine de-al locului pe masura ce ii prinzi gustul, te asteapta indiferent pe unde vei poposi.

Moara de vant
Un regal absolut in tara peisajelor spectaculoase si o calatorie de o fascinatie fara egal printre farmecul obiceiurilor si varietatea savuroasa a bucatariei traditionale. De vazut obligatoriu bisericile din lemn, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, constructii de arhitectura ortodoxa cu influente gotice, cladite din trunchiuri cioplite de mana, inguste, inalte, cu turnuri caracteristice si cu unul sau doua acoperisuri din sindrila batuta.

Si fiindca treci prin zona, mergi si la „Targul de fete, cea mai mare sarbatoare traditionala in aer liber, care are loc in a treia duminica din iulie pe creasta muntelui Gaina, un ritual fermecator prin frumusetea costumelor, care incepe cu dansul fetelor, se continua cu negocierile intre parinti, apoi cu jocul fetelor alese, care sunt dupa aceea „cantarite pe o scandura in balans cu zestrea convenita.

COSTURI: O noapte de cazare costa circa 45 de lei (copiii sub 10 ani platesc, in general, jumatate), iar pentru o petrecere cu mancare traditionala de-ti lasa gura apa (pirosti, balmos, fasole cu cimbru… si cu ceterasi), platesti cam 100 de lei. La majoritatea agropensiunilor vei gasi si meniuri pentru vegetarieni.

Bine de stiut
Informatii pe care le poti lua in calcul pentru vacantele tale:

SAT DE VACANTA

SAT DE VACANTA

Satul de vacanta Ponor-Padis, o alegere buna pentru o vacanta speciala.

Capacitate de cazare de100 de locuri, incalzire centrala, bucatarie proprie si sala de mese, iti poti instala cortul propriu.

Cazarea: 15 lei pe zi. (cautpensiuni.ro)

Zimbru

La zimbri

Un popas inedit: rezervatia Valea Zimbrilor, langa Vama Buzaului, intr-un cadru natural nealterat, de unde se deschide o priveliste unica asupra masivului Ciucas. In jur: rezervatia Vulcanii noroiosi de la Berca, Focul Viu de la Lopatari, Tabara de sculptura Magura, Viaductele de la Siriu sau vestigiile rupestre de la Bozioru.

Slow food

Balvanyos, o zona unde vei gasi liniste, peisaje unice, dar si oferte cu mancare organica slow-food.

Cauta: ruinele de pe Dealul Zanelor, ciudata rezervatie Balta Dracului, Cetatea Paganilor, pesterile din Valea Iadului sau Turia si Rezervatia de narcise.

Cazarea costa circa 80 de lei, dar se poate negocia.

Program special. „Seniori 55+' la Mamaia: hotel 2 stele, intre 7.05-22.07 sau 27.08-30.09, cazare si pensiune completa la 95 de lei pe zi, daca o persoana din camera are peste 55 de ani.
Detalii pe: www.oferte-vacante-sejururi.ro

Sarmale

In inima Bucovinei

Zona de un pitoresc aparte, cu atmosfera calda si oameni incredibil de primitori si, peste toate, bucate care te ademenesc cu miresme si dichiseli savuroase. De vazut: Salina Cacica, Pietrele Doamnei, Herghelia Lucina, „Drumul Tatarilor sau Atelierul de la Marginea. Info: www.bucovinaturism.ro

DRUMURI DE APA

Poti face agroturism pe malul Dunarii, cu cazare chiar in Parcul Natural Portile de Fier. Cazare in cabanute cu pat dublu sau simplu, cu baie proprie si terasa, iar la discretie pescuit in Dunare, plaja cu nisip incredibil de fin si plimbari cu vaporasul.
Detalii: tourismguide.ro

Adrian Ciltan; foto: © shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta