Doliu în cinematografia românească: A murit Draga Olteanu Matei!

Draga Olteanu Matei împlinește 85 de ani (3)

Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă, în noaptea de marți spre miercuri, la Spitalul „Sf. Spiridon' din Iaşi. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Spitalului “Sf Spiridon” din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu. Actrița împlinise 87 de ani pe data de 24 octombrie.

„Deşi echipa medicală din Spitalul Sf Spiridon a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte, la ora 2:11', a declarat dr. Cimpoeşu.

Îndrăgita actriță fusese transferată în stare gravă,, vineri seara, de la Spitalul din Piatra-Neamţ la UPU a Spitalului „Sf. Spiridon' din Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară. După cum informează agerpres, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a furnizat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale.

După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la secția de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale.

Cine a fost Draga Olteanu Matei?

Potrivit volumului „Cineaşti români' (Editura Ştiinţifică, 1996), Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale', în 1956. În luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariştii’' de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru'. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra-Neamţ. La 25 octombrie 2007, autoritățile orașului i-au acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 („Ilustrate cu flori de câmp', „Filip cel Bun'), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În anul 2002 i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României' de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Pe data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă declara atunci: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine'.

În 2014, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia, Principesa Margareta i-a înmânat actriței Ordinul „Coroana României' în grad de Ofiţer.

Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete