Doctorița cu o mie de copii

livia ognean

O doctoriţă de excepţie a reuşit, cu forţe proprii, fără ajutorul statului, să salveze vieţile unor copii născuţi cu doar câteva sute de grame, mobilizând voluntari: medici, asistente şi părinţi, pentru a creşte şansele de a trăi ale prematurilor.

livia ognean

Istoria, pe care am aflat-o într-o seară fierbinte de vară, în spatele  pereţilor din sticlă ai saloanelor botezate cu nume de copii din secţia de ATI a Maternităţii Sibiu, în liniştea întreruptă doar de sunetele ascuțite ale incubatoarelor în care puii de om se luptă pentru viaţă, ar putea începe cu „a fost odată, ca o poveste. Doctorița Livia Ognean face de aproape 20 de ani performanță în neonatologie și se ocupă și de utilarea la standarde de top a
secției de neonatologie din Sibiu.

„Când am început Pediatria, am ştiut că o voi face toată viaţa

O poveste devenită singulară, despre o doctoriţă cu vocaţie de luptătoare, despre profesionalism, recunoştinţă, omenie şi sacrificiu şi despre alegerea unei vieţi dedicată binelui.

Livia Ognean este  medic primar, are un doctorat în neonatologie, predă la Facultatea de Medicină este coordonatorul secţiei de Terapie Intensivă Neonatală şi de 20 de ani (din cei puţin peste 46 pe care îi numără), îngrijeşte şi salvează vieţi de nou-născuţi.

Au fost mulţi, foarte mulţi, nici nu mai ştie câţi, o mie, două, cei cărora mâinile, ştiinţa şi sufletul ei de luptătoare le-a schimbat poate destinul şi pe care, deşi ea nu are copii, îi consideră cu dragoste, din primele clipe ale vieţii lor, familia ei. O familie, spune zâmbind, cum alta nu e.

A ales medicina, deși ar fi vrut limba engleză, apoi pediatria şi a cucerit-o neonatologia. „De ce? Probabil aşa a fost «rânduit» să fie. Şi apoi, nu cred să existe pacienţi mai frumoşi şi mai «recunoscători ». Faţa lor relaxată, zâmbetul din somn şi privirea deschisă atunci când «îi faci bine» merită orice efort.

De ce terapia intensivă neonatală? Pentru că acolo e plin de prematuri care sunt nişte fiinţe absolut extraordinare. Atât de mici încât uneori îţi încap într-o palmă şi cu atât de multă voinţă de viaţă! Iar pentru fiecare zâmbet al lor duci o luptă mereu altfel şi asta e provocarea fiecărei zile.

„În Asociaţia Baby Care, toată lumea face voluntariat

Provocare a fost şi decizia de a ajuta cu tot ce poate la salvarea micuţilor din secţie, reutilând-o cu aparatură modernă. Şi pentru că dotările de la stat erau greu de primit, a înfiinţat, ea şi colegii ei, o asociaţie, „Baby Care, care să strângă fonduri proprii şi să doteze secţia – la început din banii lor, apoi căutând donaţii şi în alte părţi.

„Am pornit cu ideea să redirecţionăm cei 2% din impozit către asociaţie, la care adaugăm şi o cotizaţie lunară, şi să ne descurcăm, cârpind pe ici pe colo ce se putea. Apoi lucrurile au luat amploare, am primit donaţii de la mulţi oameni, am început colaborări, iar eu de patru ani alerg (ce provocare, nu?) la maratonul umanitar al Sibiului. Totul pe bază de voluntariat, pentru a spune oamenilor ce facem şi ce rezultate avem.

Pe pagina de Facebook există un bilanţ contabil unde înscriem fiecare donaţie, cât de mică, şi scriem exact ce s-a făcut cu banii, aşa încât oricine să vadă că fiecare bănuţ oferit merge către copii.

Rezultatele sunt uimitoare, iar „Baby Care, al cărei preşedinte e doctoriţa Ognean, a devenit un model al reuşitei vorbind de la sine despre voluntarii care pot face minuni într-un spital de stat.

„Am dotat secţia şi avem în proiect să facem și mai mult

Asociaţia a reuşit să strângă câteva zeci de mii de euro, cu care a modernizat şi dotat Terapia Intensivă pentru nou născuţi: a cumpărat incubatoare din game de top, ecografe performante şi pulsoximetre, un pătuţ încălzit cu saltea de apă şi încă o saltea de apă încălzită, a schimbat maşina de spălat, a montat circuite de respiraţie noi, a creat un stoc de rezervă de surfactant şi de reactivi pentru analize, a cumpărat lenjerii de pat, consumabile pentru secţie şi câte şi mai câte.

„Deseori îngrijim copii cu vârstă de gestaţie sub 28 de săptămâni şi greutate de câteva sute de grame. Ei te solicită enorm, te plimbă practic prin tot ce înseamnă patologie, în fiecare zi au altceva, iar noi, cu ajutorul echipamentelor, încercăm să suplinim acest mediu extraordinar care e uterul: incubatorul le oferă căldură, umiditate, ventilatoarele îi ajută să respire, cu pompele de perfuzie primesc lapte, soluţii nutritive şi medicamente.

Dar asta nu e tot, fiindcă munca noastră, care e obligatoriu una de echipă (medici specialiști-asistente- părinţi-psiholog) nu se termină la externarea din maternitate pentru că urmărim aceşti copii până la vârsta de doi ani.

O viaţă salvată într-o oră, cu o îndrăzneală incredibilă

De una dintre salvările în premieră absolută pe care le-a reuşit îşi aminteşte şi acum: cazul unei fetiţe cu o formă rară de hipertensiune pulmonară, pentru care existau doar câteva cazuri descrise în lume de tratament cu sildenafil (Viagra).

Folosirea celebrei „pilule albastre era singura şansă cunoscută de a-i salva viaţa, iar Livia Ognean a decis să încerce, deşi nimeni altcineva din România nu mai făcuse aşa ceva.

Din fericire, terapia s-a dovedit perfectă şi a funcţionat spectaculos: într-o oră plămânii erau eliberaţi şi fetiţa a trăit, iar acum e o şcolăriţă sănătoasă care a împlinit deja zece ani. Despre sine şi despre trăirile sale doctoriţa vorbeşte timid şi cu zgârcenie. Nu sunt multe de spus, copiii şi vieţile lor sunt mult mai importanţi: „Sunt foarte încăpăţânată. Şi dacă pornesc pe un drum, încerc din toate puterile să ajung unde doresc.

Nu prea am tentaţii pe care să mi le refuz. Am însă dorinţe pentru care nu am suficient timp. Mi-aş dori să am mai mult timp pentru părinţi, pentru citit, pentru călătorii, pentru prieteni. Dar timpul pare tot mai scurt, din păcate.

Iar singurul meu secret e o jumătate de oră pe zi pe care eu o numesc ora albă, un fel de black-out între cele două etape ale unei zile obişnuite, între secţie şi casă, în primele momente când ajung acasă. Şi, în ultimii ani, culoarea galben. Am foarte mult galben acasă, mă echilibrează.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan, FACEBOOK.COM/BABYCARESIBIU

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera