Destinaţii pentru vacanţa de Paşti

bucovina

Sărbătorile de Paşti îmbracă întreaga lume creştină în culoarea tradiţiilor şi în lumina liniştii sufleteşti. Oferă-ţi un drum către frumuseţea unor destinaţii-spectacol din România şi din Europa

 Reculegere în Ţara Bucovinei

UNDE: Un loc puţin ştiut şi mai puţin bătut de turişti, în vecinătatea Mânăstirii Putna, schitul Sihăstria Putnei.

SPECIAL: Chilia cioplită în stâncă unde a viețuit Daniil Sihastrul, sfetnicul de taină şi duhovnicul marelui Ştefan al Moldovei. În paraclisul săpat chiar de mâinile sihastrului, acesta a locuit vreme de 20 de ani, iar după moarte, a fost îngropat în pronaosul mânăstirii Voroneţ, la Putna rămânând doar un deget al sfântului, îmbrăcat în argint și împodobit cu 11 mărgăritare şi un granat. Ce trebuie sa stii despre albastrul de Voronet!

DE VĂZUT: Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldoviţa, trenul de epocă tractat de cea mai veche locomotivă cu aburi din ţară, în stare de funcţionare, care circulă pe traseul Suceava – principalele mânăstiri din Bucovina, Cascada Tihu ori uriaşul ou încondeiat din Suceava, intrat în Cartea Recordurilor.

CAZARE: Găseşti chiar la mănăstirea Putna, fie în camere cu două paturi şi grup sanitar propriu, fie în camere cu mai multe locuri (de la 5 până la 28). Detalii: www.putna.ro

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina

Cei ce sunt pasionați de astfel de locașuri, pot găsi informații utile despre mănăstirea Frăsinei, mănăstirea Radu Vodă sau mănăstirea Bârsana.

 Caraibele Dalmate

shutterstock_171955673Cut

UNDE: Cel mai sudic orăşel al Rivierei Croaţiei, Cavtat, un loc ideal pentru sejururi romantice: climă şi atmosferă de Caraibe, cu abundenţă de verdeaţă, căsuțe de piatră cu acoperișuri roșii şi superbe apusuri de soare.

SPECIAL: serile boeme de muzică şi festivalul pascal al „rostogolirii oului, un concurs de rostogolire a unor ouă crude pe promenada Adriaticii, cel care nu se sparge fiind declarat victorios şi simbolizând piatra dată la o parte de pe mormântul Mântuitorului.

DE VĂZUT: în afara celebrului vecin, Dubrovnikul, Stari Gradul, oraşul vechi, de pe insula Hvar, fortificaţiile din Rab și sarcofagele din Silba, ori superba cetate Sfântul Ivan.

CAZARE: apartamente mobilate self-catering în Cavtat Old Town și pensiuni pentru toate bugetele cu preţuri negociabile începând de la 24 de euro camera (adriatic.hr)

 Parfum imperial

dalmate

UNDE: Târgurile de Paşti de la Ostermaerkte, pe imensa esplanadă a Palatului Schonbrunn, sau „Traditional Viennese Easter Market, din Freyung.

SPECIAL: „Festivalul savorilor, un spectacol al tradiţiilor gastronomice austriece, de la brânza de Vorarlberg sau melcii din aluat scăldaţi în miere de Carintia, la celebrul cozonac Osterpinze, acoperit cu bomboane şi fructe zaharisite şi îmbrăcat în ciocolată fierbinte. Nu rata nici concertele şi spectacolele în aer liber.

DE VĂZUT: Palatul Albertina, Figaro House, casa lui Mozart, Hofburg-ul şi procesiunile strălucitoare din Prater şi de la Belvedere care poartă platforme alegorice care reconstituie scene biblice.

CAZARE: Pachete de trei nopţi cazare şi transport cu avionul, pornind de la 209 euro (austria.info şi wien.info)

La castel, de ce nu?

castel

UNDE? Castelul Corvinilor din Hunedoara, învăluit în legende şi mister, un complex ridicat cu 600 de ani în urmă.

SPECIAL: Rafinamentele culinare gătite special pentru masa din Duminca Paştilor: rubarbă în aspic sau brânză cu mentă, dar şi celebrii virşli, cârnăciorii preparaţi după o reţetă secretă, păstrată din vremea dacilor.

DE VĂZUT: Turnul Capistrano cu dantelăria în spirală a scării de piatră, temniţa unde ar fi fost ţinut Vlad Ţepeş, Loggia Matia cu singura frescă renascentistă laică, Camera de Aur, cea a Domniţelor, a Dietei sau a Cavalerilor, dar şi Groapa Urşilor, Palatul Nordic, Capela sau Curtea Fântânii cu binecunoscuta sa poveste şi cu inscripţia săpată în piatră „Apă ai, inimă n-ai.

CAZARE: pensiuni de patru stele, cu preţuri pornind de la 86 de lei camera şi oferte de discount (booking.com)

 Trei mii de nestemate

basilica

UNDE? Basilica San Marco din Veneţia, care adăposteşte moaştele Sfântului Marcu şi a cărei catapeteasmă este cea mai scumpă din lume, fiind suflată cu aur pur şi bătută cu mai mult de 3000 de pietre preţioase.

SPECIAL: Galeria superioară a catedralei cu orologiul uriaş şi un alt monument faimos: „Cei Patru Cai turnaţi în bronz, care au fost demontaţi şi duşi la Paris ca pradă de război de către Napoleon Bonaparte şi au fost returnaţi Veneţiei abia după înfrângerea Împăratului, în 1815.

DE VĂZUT: Canal Grande, Rialto „podul de marmură, Clopotniţa San Marco şi „Piaţa Porumbeilor Cuminţi şi fabulosul Palat al Dogilor străjuit pe o latură de celebrul Pod al Suspinelor peste care a fugit Giacomo Casanova, singurul care a reuşit să evadeze din temniţele dogilor.

CAZARE: Găseşti hosteluri în Mestre la preţuri începând de la 13 euro de persoană pe noapte. (hostelsclub.com)

 Culorile Maramureșului

tinda-raiului

UNDE? Valea Izei şi extraordinarul complex mânăstiresc, monument UNESCO, de la Bârsana.

SPECIAL: costumele, dansurile şi tradiţiile populare ale Sărbătorii Învierii, culorile crude ale straielor şi emoţia pură a ceremoniilor religioase din bisericile de lemn, vechi de secole, vor crea o experiență greu de repetat.

DE VĂZUT: întreaga splendoare a Văii Izei, de la Pasul Călugărului, până către Podurile Strâmtorii, apoi Cimitirul Vesel din Săpânţa şi mânăstirea Peri, ridicată doar din stejari întregi cu circumferinţe greu de imaginat şi care are cea mai înaltă clopotniţă de lemn din lume.

CAZARE: Pensiuni cu preţuri de la 40 de lei camera, până dincolo de 140 de lei, dar cu reduceri serioase la rezervări din timp şi pentru grupuri (lapensiuni.ro).

Popas în Tinda Raiului

shutterstock_166531007Cut

UNDE? Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, aproape de Făgăraş, ctitorie brâncovenească aflată într-un decor de vis şi cunoscută şi ca „Tinda Raiului.

SPECIAL: muzeul şi colecţia de picturi vechi pe sticlă, păs-trăvăria, atelierul de icoane (fosta şcoală de zugravi biseri-ceşti înfiinţată chiar de Vodă Constantin Brâncoveanu) şi un altar ridicat în inima pădurii, unde toate slujbele Săptămâ-nii Patimilor şi ale celei Luminate se ţin în aer liber.

DE VĂZUT: cetatea feudală de la Prejmer, peştera Bârlogul Ursului, Biserica Neagră din Braşov, ultima catedrală gotică a Europei, lacul Ormeniş şi coloanele de la Racoş, Poiana Narciselor, Pietrele lui Solomon sau Turnurile Negru şi Alb şi Bastionul Graft din Scheii BraşovuluI.

CAZARE: Oferte în toată zona la 90 de lei camera pe noapte, în funcţie de confort şi mese (sambatadesus.ro).

 Bijuterii în inima pustei

buda

UNDE? Bastionul Pescarilor şi Palatul din Buda, „oraşul vechi al capitalei ungare, un loc fermecător, considerat una dintre bijuteriile turistice ale Europei, respirând aerul tradiţional al Budapestei de altădată, cea cu muzee, palate, concerte şi baluri şi care se ridică dincolo de Lanchid, Podul cu Lanţuri, ce reprezintă simbolul oraşului.

SPECIAL: „Slujba ceasurilor împărăteşti şi „Drumul Crucii, din Vinerea Mare, o repetare simbolică a drumului Mântuitorului, de când este osândit, până când învie, dar şi legenda creştinilor catolici care spune că după mesa din Joia Mare, clopotele tuturor bisericilor încetează să bată fiindcă zboară toate la Roma ducând cu ele durerea celor care au jelit crucificarea lui Hristos. La Vatican, clopotele zburătoare primesc dezlegarea din partea Papei şi se întorc în prima zi de Paşte aducând şi o mulţime de ouă de ciocolată şi de clopoţei din zahăr colorat, ciocolată şi marţipan.

DE VĂZUT: Biserica Matias şi Catedrala Sfântul Ştefan, Parlamentul şi Piaţa Eroilor, Opera şi băile cu bule de pe Insula Margareta şi, obligatoriu, Muzeul Vinului săpat într-un complex de peşteri legate între ele, care te vor ului cu stalactitele lor ciudate în forma boabelor de struguri.

CAZARE: Sejururile pornesc de la 160-200 de euro, dar poţi alege şi variante de turism individual, unde costurile sunt mai mici (budapesthotelstart.com)

 Capriciu montan

manastirea-rila

UNDE? Mânăstirea Rila, centrul ortodox al Bulgariei, declarată monument de patrimoniu universal, o adevărată sărbătoare a ochiului aşezată în mijlocul munţilor, într-un peisaj sălbatic şi spectaculos: 8800 de metri pătraţi acoperiţi de picturi murale superbe, iconostasul central, unic în Balcani, apoi arcade, turnuri şi chilii îmbrăcate într-o dantelărie uluitoare de lemn sculptat.

SPECIAL: melanjul savuros de Bizanţ ortodox cuminte şi Ev Mediu balcanic, colorat de lumina crudă a cerului, un loc unde se săvârşeşte Liturghia în aer liber şi unde spectacolul Deniilor şi al Slujbei de Înviere cu miile de lumânări coborând şi îmbrăcând ca un râu luminos pantele unui întreg munte este absolut impresionant.

DE VĂZUT: celebra Cruce a lui Rafail sau „Biblia cioplită lucrată dintr-o singură bucată de lemn pe care sunt sculptate peste 750 de scene biblice miniaturale. Obiceiul de Paşti cere ca acum fetele tinere să îşi dea primul lor „examen gastronomic pregătind gogoşi în miere şi zahăr, o specialitate bulgărească cu care vei fi întâmpinată peste tot în Săptămâna Luminată.

CAZARE: Te poţi caza chiar în mânăstirea Rila, unde poţi degusta şi bucatele tradiţionale de Paşti, sau poţi alege dintre pensiunile din jur, unde preţurile pentru trei nopţi de cazare şi masă, pornesc de la 130 de euro (besttourism.ro)

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta