Despre căderea părului și transplantul de păr cu dr. Mihai Motora
Transplantul de păr este o procedură chirurgicală folosită pentru a trata alopecia sau pierderea părului. Această procedură implică prelevarea firelor de păr dintr-o zonă donatoare a scalpului și implantarea lor în zonele afectate de pierderea părului. Pierderea firelor de păr este o problemă comună care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Termenul medical pentru pierderea părului este alopecia. Există mai multe cauze posibile ale pierderii părului, iar tratamentul poate varia în funcție de cauză.
Domnule doctor, de ce ne pierdem părul după o anumită vârstă? Ce se întâmplă în organismul nostru?
Căderea părului poate apărea din multe cauze, dar noi vom vorbi acum despre cea mai frecventă, adică alopecia adrogenetică. Aceasta poate apărea oricând după terminarea pubertății și este caracterizată printr-o predispoziție genetică a foliculilor de păr care devin sensibili la nivelurile ridicate de dihidrotestosteron (DHT) din corp, apărând astfel pierderea progresivă a părului de la nivelul scalpului.
Există suplimente alimentare care ajută foliculii să se mențină „la locul lor' și să nu ne mai părăsească?
Da, există suplimente alimentare care îmbunătățesc calitatea firului de păr (textura, aspectul, rezistența față de factorii externi), dar acestea nu opresc căderea părului care este predispus astfel, genetic.
Să ne așteptăm la o pastilă a viitorului care va ajuta părul să se îndesească și să nu-și piardă vitalitatea și vigoarea?
Există deja două tratamente acceptate unanim la nivel mondial, cu Minoxidil și Finasterida E, care opresc căderea părului și ajută la îndesirea firelor de păr, dar acestea au fiecare diferite avantaje și dezavantaje. Se fac în continuare studii în mai multe direcții pentru a se găsi acel medicament minune, dar deocamdată nu există rezultate concrete.
Cine sunt candidații ideali pentru transplantul de păr?
Candidații ideali sunt pacienții care au o zonă donatoare bună, cu o densitate mare de unități foliculare și păr de calitate și care sunt realiști și înțeleg care sunt limitele și posibilitățile acestui tip de operație.
Femeile se află printre pacienții dvs sau transplantul de păr este strict apanajul bărbaților?
Deși nu apare la fel de frecvent ca la bărbați, căderea părului este prezentă și la femei, peste 25% dintre acestea acuzând pierderea sau subțierea firului de păr cu efecte estetice nedorite. Deci DA, dacă zona donatoare o permite, atunci transplantul de păr poate fi făcut și la femei.
De ce se spune că este o procedură foarte costisitoare și de ce lumea se îndreaptă spre clinicile din Turcia?
Depinde la ce raportăm prețul; dacă vom compara cu prețurile medii ale operațiilor estetice și mai adăugăm faptul că intervenția de transplant de păr durează în medie 8 ore/zi și e nevoie de o echipă de 5 persoane calificate la un pacient, putem trage concluzia că nu e chiar așa costisitoare. Turcia a fost una dintre primele țări care a reușit să facă o industrie din transplantul de păr și a devenit renumită pentru asta pentru că oferă o plajă foarte largă de prețuri și servicii, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. În ultimii 3-4 ani și în România au apărut tot mai mulți medici care efectuează acest tip de operație și pacienții preferă să se opereze în țară pentru a fi mai aproape de medicul lor.
Ne spuneți cum se realizează această procedură? De unde luați foliculi, cum îi introduceți, care este rata de succes… Ce efecte secundare există?
Transplantul de păr este împărțit în doi timpi operatori; Primul timp operator constă în recoltarea unităților foliculare din zonele donatoare. Zona donatoare principală este ceafa pentru că aici părul este cel mai apropiat din toate punctele de vedere (estetic, funcțional, etc.) de părul pe care pacienții îl pierd. Alte zone donatoare pot fi barba, pieptul, dar acestea sunt folosite doar în cazul în care părul de la ceafă nu ne ajunge. Această etapă durează între 3-4 ore și se poate face cu o multitudine de instrumente: cu propulsie manuală sau automată, cu lama dreaptă, zimțată, angulată, etc, depinde de preferința chirurgului. Al doilea timp operator este implantarea grefelor (unităților foliculare) în zona receptoare (zona de chelie). Și acest lucru se poate face prin mai multe tehnici: prin pregătirea găurilor cu diferite tipuri de lame sau ace și implantarea grefelor cu pensă chirurgicală; prin introducerea grefelor cu implantoare cu vârf ascuțit, sau, o metodă hibridă, prin pregătirea găurilor cu lamă și implantarea grefelor cu implantor cu vârf tocit. Toate aceste detalii sunt alese în funcție de preferințele chirurgului care operează. Rata de succes, adică procentul de grefe care se integrează post transplant poate fi între 0% și 95-98%, în funcție de experiența echipei care operează și acuratețea cu care pacienții respectă indicațiile postoperatorii. Ca și complicații postchirurgicale este important să menționăm reacția alergică la substanțele anestezice, infecția, hemoragia, necroza tegumetară, iar dintre efectele secundare putem număra durerea, mâncărimea, anestezia zonelor operate, creșterea firelor de păr în direcția greșită, rezultate nesatisfăcătoare, etc.
Dacă o femeie are doar anumite zone de la tâmple, rărite, cu fir de păr subțiat, se poate face transplant?
Ca să se poată face transplant de păr o/un pacient/ă trebuie să îndeplinească mai multe condiții, dar da, zonele temporale pot fi reconstruite dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite.
Cât costă transplantul de păr?
În lume, prețul variază între 1000-20.000 de euro, în funcție de țară și medicul care face intervenția, iar la noi în țară, prețurile sunt undeva între 1500-7000 euro zona, numărul de zile, medicul care operează. Prețurile noastre sunt între 2500-3800 euro.
Este o procedură ireversibilă?
Odată cu îmbătrânirea, părul transplantat poate să treacă prin diferite faze de subțiere, rărire, cădere temporară, dar transplantul este pe viață', adică nu vor mai apărea zone de chelie pe zonele implantate.
Sunteți absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iulius Hațieganu, din Cluj. Când ați decis că acesta este drumul dvs. profesional? Ce v-a atras la zona aceasta a esteticii, mai speciale?
În anul 2015, când am terminat rezidențiatul de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și am devenit medic specialist, a trebuit să-mi aleg drumul' și, în urma unor discuții cu niște prieteni la o cafea, am considerat că este o nișă neexploatată în România și am început să mă specializez în această direcție, iar la începutul anului 2017 am efectuat prima operație de transplant de păr. De atunci am tot crescut și m-am specializat, iar în prezent am mii de operații efectuate, iar această activitate îmi ocupă peste 80% din timpul petrecut la muncă.