Delia Nartea, o actriță fericită la maturitate

actrița delia nartea
actrița delia nartea

Actrița Delia Nartea și fiica ei, Mara

O actriţă sensibilă, cu profunzimi nebănuite, Delia Nartea poate fi văzută la Teatrul de Comedie. Am pornit de la spectacolul „Două cuvinte și am ajuns la mărturisiri despre experiența redescoperirii de sine şi a iubirii aflate şi preţuite după ce viaţa te trece prin foc şi te preface în scrum…

Avem nevoie de teatru și poezie. Iar tu ai reușit atât de frumos să le îmbini pe amândouă… Când te vedem în „Două cuvinte', recitalul tău de poezie

Așa este, orice societate are nevoie de teatru și poezie. Țin foarte mult la spectacolele mele, mai ales la cele independente, asta pentru că ele presupun un tip diferit de pregătire în comparație cu spectacolele din teatrul de stat. Mă bucur să văd că recitalul de poezie și jazz „Două cuvinte', despre care ai pomenit, nu a trecut neobservat.

Am avut o reală satisfacție să constat că publicul poate asculta poezie și jazz timp de aproape două ore, bucurându-se și emoționându-se alături de noi. Asta se datorează atât muzicienilor care au compus muzica originală, Sorin Romanescu și Cătălin Milea, dar și unui bun prieten, care a scris acele versuri minunate, Sebastian Grama.

Inedit în acest recital a fost faptul că am gândit poezia ca pe o partitură, iar muzica a venit firesc, ținând cont de frazarea versului. Emoțiile născute sunt greu de descris… Numai cine a fost în sală poate înțelege despre ce vorbesc. Mi-am propus să-l mai joc, sper să-l pot programa în curând. Aş vrea să scot un CD cu „Două cuvinte', pentru că multe persoane și-au exprimat dorința de a-l reasculta.

Şi totuşi, care sunt cele două cuvinte pentru care atât ne zbatem, suferim și ne zvârcolim sufletul? Oare „Te iubesc' să aibă atâta putere sau vibrăm și la alte două cuvinte?

Cred că în ziua de azi spunem din ce în ce mai rar aceste două cuvinte, ne temem de ele sau nu mai avem încredere că sunt prețuite, nu mai credem că înseamnă ceva pentru persoana căreia i le adresăm, deși avem cu toții nevoie de ele.

Eu cred că sunt magice și că nu trebuie irosite, cred că iubirea este diferită de dragoste, că poți întâlni iubirea nu la tinerețe neapărat (nu cred în iubirea din tinerețe, dar ai nevoie de ea pentru a recunoaște iubirea adevărată, mai târziu), că o poți trăi la maturitate și că poate dura până la sfârșitul vieții, că nu ține de calcule sau de rațiune, că iubirea îți dă o stare de bine, îți dă putere, nu durere sau suferință; de aceea în spectacol nici nu pronunț „Te iubesc', ci urlu în muțenie.

Cu cât înaintezi în vârstă, realizezi puterea lor. Probabil, în urma experiențelor de viață… Dar atunci când o simți cu adevărat, trebuie s-o spui.

Ești o actriță frumoasă. Și totuși… Ce-ai schimba la tine dacă ai putea?

Nu m-am considerat niciodată o frumoasă. În orice caz, nu o frumoasă a zilelor noastre. Cred că alte calități mă definesc. Nu aș schimba nimic la mine. Îmi place ce am devenit. M-a costat mult, dar niciodată nu m-am temut de greutățile vieții. Fără ele nu aș fi ceea ce sunt acum. Am trăit multe, nu mă plictisesc cu mine și nici cu viața mea.

Crezi că frumusețea vine la pachet cu mai multă șansă, noroc, oportunități?

Poate că m-a ajutat faptul că sunt armonioasă, nu frumoasă. Că am gândit frumos mereu, că sunt o naivă și o optimistă incurabilă. „Frumusețea' mea cred că vine mai mult din capacitatea de a mă bucura de oamenii din jurul meu, de lucrurile pe care le fac, de viața mea, care a devenit, în sfârșit, frumoasă, așa cum mi-am dorit-o.

Da, dacă numim asta frumusețe, vine la pachet cu șansa, șansa de a întâlni oameni cu care poți comunica armonios și alături de care poți evolua, care îți stârnesc curiozitatea și care te provoacă.

delia nartea

Tu ai ajuns la teatru, deși te pregăteai pentru Conservator. Ce rol dintr-un musical ții ascuns în inimă?

Da, mă pregăteam pentru Conservator, dar drumul mi-a fost deviat de regizorul Geo Saizescu, care mi-a spus să dau la Actorie. La vârsta de 16 ani, am obţinut rolul principal într-un serial TV și așa am ajuns la teatru. Din păcate, la noi în țară nu se studiază Musical. Așa că… Mă mulțumesc cu ce e posibil și încerc să transmit ceea ce știu celor mai tineri, la cursurile mele de actorie pentru copii.

Eu cred că e foarte important să le insuflăm copiilor dorința de a merge cât mai departe, să vadă cu ochii și cu sufletul, să aibă curaj să se exprime, să simtă, să aleagă, să nu le fie teamă de eșec, să nu se mulțumească doar cu informații facile, să caute, să-i macine, să descopere. Revenind, toate rolurile din Musical îmi plac, nu am un rol preferat.

Dacă ai putea da timpul înapoi, ai face aceleași alegeri: teatru, comedie, căsătorie…?

Aș face aceleași alegeri în profesie, dar nu în viața personală. Adică, nu aș mai accepta să trăiesc în minciună. Cred că e prima oară când vorbesc despre divorțul meu. Acum nu-mi mai e rușine că am trăit asta. Regret că am stat atât, că am pierdut timp preţios. Nu merită!

Mi-a trebuit foarte mult timp să iau această decizie, am crezut că problemele se vor rezolva, dar ele s-au acutizat. Vorbesc despre asta pentru că sunt multe femei care nu au curajul să facă acest pas, preferă să nege, să refuze adevărul și habar nu au cât de mult le va costa asta. Timpul trece altfel după 40 de ani.

Acum pot spune că sunt într-adevăr fericită, împlinită, puternică și mândră de deciziile mele. Am jucat într-un film prost, urât, în care nu am fost întrebată dacă vreau să fiu distribuită. Din fericire, o am pe fiica mea, Mara, care a împlinit 17 ani și de care sunt foarte mândră.

Unde-ți găsești echilibrul?

Acasă, cu Mara mea, când tăcem împreună sau când facem lucruri mărunte, când citesc, când cânt, când mă văd cu prietenii, când ascult jazz, când zâmbesc cuiva cu drag, când simt că trăiesc.

Fiica ta îți va călca pe urme?

Mara nu va urma o carieră artistică, e sigur. De mică a refuzat această lume. Poate că e mai bine. Indiferent de drumul pe care și-l va alege, sunt convinsă că va pune mult suflet în ceea ce va face și nu se va da bătută ușor. E o luptătoare și va merge până la capăt.

Autor: Florentina Mușat

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete